Τα στοιχεία διαψεύδουν τον κ. Τσίπρα που ανέφερε ότι συνεχίζεται η αποεπένδυση στην ελληνική οικονομία, αναφέρει ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ν.Μηταράκης, συνεχίζοντας την κυβερνητική επίθεση στην Αξιωματική Αντιπολίτευση μετά τις εξαγγελίες του προέδρου της στη ΔΕΘ.

«Όλοι κατανοούν ότι το σχέδιο του κ. Τσίπρα δεν βγαίνει» τονίζει ο κ. Μηταράκης.

Παίρνοντας τη σκυτάλη ο έταιρος υφυπουργός Ανάπτυξης, Ο.Κωνσταντινόπουλος, εστιάζει στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για δημιουργία 300.000 νέων θέσεων εργασίας με πόρους του ΕΣΠΑ, τον κατηγορεί για άγνοια, ενώ τονίζει ότι το ΕΣΠΑ δεν είναι αντικείμενο ανέξοδης παροχολογίας.

Οι επενδύσεις επιστρέφουν

Ειδικότερα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότης Μηταράκης, δήλωσε σχετικά με την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στην Θεσσαλονίκη:

«Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι συνεχίζεται η αποεπένδυση στη Ελληνική Οικονομία. Τα στοιχεία τον διαψεύδουν. Το 2013, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το ύψος των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων επέστρεψε στο μέσο όρο της πενταετίας προ κρίσης.»

» Το Α΄ Εξάμηνο του 2014 οι ξένες άμεσες επενδύσεις υπερτριπλασιάστηκαν σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Το ΚΕΠΕ, σε μελέτη που εξέδωσε το Μάιο, παρουσιάζει αναλυτικά νέες επενδύσεις 37 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία, ύψος ρεκόρ, οι οποίες και υλοποιούνται. Παράλληλα η Ελλάδα έχει επιστρέψει στις διεθνείς αγορές και νέα κεφάλαια εισρέουν στο Χρηματιστήρια Αθηνών».

«Έχω επανειλημμένα παρουσιάσει στη Βουλή λίστες επενδύσεων με ονοματεπώνυμο. Κοινή πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι διαφωνεί με όλες» επισημαίνει ακόμη.

«Επίσης» προσθέτει ο κ. Μηταράκης, «στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας είπε ότι υποσχεθήκαμε μια παγκόσμια πρωτοτυπία: ‘την ανάπτυξη της οικονομίας σε συνθήκες δημοσιονομικής καταστολής’. Πράγματι ήταν ένας πάρα πολύ δύσκολος στόχος, ο οποίος όμως χάρη στις θυσίες του Ελληνικού λαού, θα επιτευχθεί εντός του 2014, καθώς θα επιστρέψουμε σε θετικούς ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ».

«Βλέποντας τη συνολική παρουσία, όλοι κατανοούν ότι το σχέδιο του κ. Τσίπρα δε βγαίνει. Ποιο είναι, λοιπόν, το πραγματικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ;» καταλήγει ο κ. Μηταράκης.

«Tο EΣΠΑ δεν είναι αντικείμενο ανέξοδης παροχολογίας»

Σχετικά με τις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα για το κοινωνικό πρόγραμμα 300.000 θέσεων εργασίας για 2 χρόνια και την χρηματοδότησή του με 3 δισ. ευρώ από ανακατανομή των κονδυλίων ΕΣΠΑ (1,5 δισ. από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και 1,5 δισ. από το νέο ΕΣΠΑ 2014-20), ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, αρμόδιος για το ΕΣΠΑ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, δήλωσε:

«Θα μπορούσα να υποστηρίξω ότι ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν κακούς συμβούλους με άγνοια σε θέματα κοινοτικών χρηματοδοτήσεων, αλλά πιστεύω ότι το θέμα έχει σοβαρότερη διάσταση: είναι μία επικίνδυνη παροχολογία για την ίδια την χώρα και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που γίνεται στην πλάτη των… ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων.»

» Ο κ. Τσίπρας λοιπόν και οι σύμβουλοί του, θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι όσον αφορά το παλαιό ΕΣΠΑ 2007-2013, όλα μα όλα τα έργα έχουν συμβασιοποιηθεί και υλοποιούνται από τις 13 Περιφέρειες και τα αρμόδια υπουργεία, με κονδύλια που έχουν πια νομικές δεσμεύσεις και συνιστούν υποχρεώσεις της χώρας, με τελική καταληκτική ημερομηνία τις 31/12/2015.»

» Εμείς στο ΥΠΑΑΝ είμαστε περήφανοι για αυτό το αποτέλεσμα και εκείνο που προσπαθούμε είναι να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από αυτά τα χρήματα, λόγω χρόνο-καθυστερήσεων και εμποδίων.»

» Αναρωτιέμαι λοιπόν, από πού θα προκύψει αυτό το 1,5 δισ; μήπως από ενδεχόμενη απένταξη έργων, από π.χ τα ΠΕΠ των Περιφερειών όπως του ΠΕΠ Αττικής που διαχειρίζεται πια η κυρία Δούρου; Νομίζω ότι ακόμα και ο… θυρωρός στο κτίριο της Περιφέρειας Αττικής γνωρίζει ότι αυτό είναι αδύνατον να γίνει αφού προϋποθέτει, πισωγυρίσματα, επαναδιαπραγμάτευση με την Ε.Ε και επανασυμβασιοποίηση… για έργα που λήγουν σε 15 μήνες! Ποιος θα πληρώσει λοιπόν τις συμβάσεις που θα απενταχθούν; Μήπως ο ελληνικός λαός;»

«Όσον αφορά το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 και το άλλο 1,5 δισ. του κ. Τσίπρα που θα …προκύψει από ανακατανομή των πόρων του, θα ήθελα να πληροφορήσω τον αρχηγό της Αξ. Αντιπολίτευσης, ότι ήδη εδώ και 3 μήνες έχουν εγκριθεί μετά από δική μας πρωτοβουλία-πρόταση και σκληρή διαπραγμάτευση για εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση από την ΕΕ και ήδη υλοποιούνται, κονδύλια συνολικού ύψους 750 εκατ. ευρώ για δράσεις κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες της χώρας: 180 εκατ. για νέους ανέργους, 125 εκατ. για Βρεφονηπιακούς σταθμούς, 112 εκατ. για ανέργους ηλικιών 30-66 και 200 εκατ. για κοινωφελή εργασία.»

» Τέλος, από τα υπόλοιπα 750 εκατ. ευρώ έχουν δεσμευθεί βάσει του σχεδιασμού μας, 365 εκατ. ευρώ για τα επόμενα 7 χρόνια, που αφορούν αποκλειστικά την πλήρη κάλυψη θέσεων παιδιών στους Βρεφονηπιακούς σταθμούς» προσθέτει ο ίδιος.

«Θα πρότεινα κλείνοντας, στον κ. Τσίπρα και τους συμβούλους του να αφήσουν… τις ανέξοδες και αδιέξοδες εξαγγελίες που, καταρχήν κάνουν κακό στο επίπεδο του πολιτικού σχεδιασμού του ίδιου του κόμματος της Αξ. Αντιπολίτευσης και να προσπαθήσει να ενημερωθεί ολοκληρωμένα για θέματα… που δεν γνωρίζει.

» Προς αυτό τον σκοπό, τον προσκαλώ επίσημα όποτε θέλει μαζί με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, στο ΥΠΑΑΝ, ώστε να τους γίνει μία πλήρης και υπεύθυνη ενημέρωση από εμένα προσωπικά και στελέχη του ΥΠΑΑΝ που συντονίζουν τα προγράμματα και έργα του ΕΣΠΑ» καταλήγει ο κ. Κωνσταντινόπουλος.

Σταθάκης: Πόσες φορές έχει αναθεωρηθεί το ΕΣΠΑ

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπεύθυνου του τομέα Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Σταθάκη, για τις δηλώσεις του κ. Κωνσταντινόπουλου, στον οποίο επιστρέφει την προσβολή περί άγνοιας.

«Ο όψιμος υφυπουργός επί του ΕΣΠΑ μάλλον δεν γνωρίζει τίποτα για το ΕΣΠΑ» λέει ο κ. Σταθάκης και συνεχίζει:

«Έτσι ‘περιχαρής’ δήλωσε ότι τα χρήματα του παλιού ΕΣΠΑ είναι δεσμευμένα σε προγράμματα απασχόλησης, το έκτακτο πρόγραμμα απασχόλησης των 500 εκατομμυρίων ευρώ είναι επίσης δεσμευμένο σε προγράμματα απασχόλησης και πρόλαβε σε ένα μήνα να κλειδώσει και το ΕΣΠΑ 2014 – 2020 με τον προσωπικό σχεδιασμό του.»

» Τον καλούμε λοιπόν να δημοσιοποιήσει πόσες φορές, πότε και σε τι έκταση έγιναν αναθεωρήσεις στο παλιό ΕΣΠΑ ανάμεσα στο 2007 και το 2013. Εάν αυτές ήταν πολλές και μεγάλης έκτασης τότε μπορεί να αφήσει τη μελλοντική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να σχεδιάσει ένα ενιαίο πρόγραμμα απασχόλησης με πνοή και αποτέλεσμα».