Από το βράδυ της Παρασκευής η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ανεβάζει στο Taxis τα διορθωμένα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ για τους φορολογούμενους.
Επί της ουσίας πρόκειται για την αλλαγή των ημερομηνιών καταβολής των δόσεων που ξεκινούν η πρώτη την τελευταία ημέρα του Σεπτεμβρίου και τελειώνουν (η έκτη δόση) την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου.
Τα νέα ειδοποιητήρια θα ανεβαίνουν σταδιακά στο σύστημα, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί ως την ερχόμενη Τετάρτη όπως είχε ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών και περιλαμβάνουν τις έξι μηνιαίες δόσεις που πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι στις ακόλουθες ημερομηνίες:
1η δόση έως τις 30/09
2η δόση έως την 31/10
3η δόση έως τις 28/11
4η δόση έως τις 31/12 2014
5η δόση έως την 30/01 του 2015 και
6η και τελευταία δόση έως τις 27/02 του 2015
Να σημειωθεί ότι η «διόρθωση» των δόσεων είναι το πρώτο βήμα. Οι δόσεις έχουν στηριχτεί στο ποσό του φόρου που βεβαιώθηκε στις 31 Ιουλίου 2014, άρα σήμερα ή τις επόμενες ημέρες δεν θα δούν μειωμένο το ποσό φόρου, ακόμη κι αν περιλαμβάνονται στην κατηγορία των «εκπτώσεων» που έκανε η κυβέρνηση.
Αυτό σημαίνει ότι το ποσό που αναγράφεται μπορεί να αλλάξει τους επόμενους μήνες για τις ακόλουθες κατηγορίες φορολογουμένων:
-Αυτούς που έχουν ακίνητο σε περιοχή εντός σχεδίου αλλά εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών
-Αυτούς που έχουν κλειστά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα για ολόκληρο το 2013
-Αυτούς που δικαιούνται έκπτωση φόρου 50% ή 100% επειδή πληρούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια
-Αυτούς που έχουν κάνει λάθος στο Ε9 τους κάτι που σημαίνει ότι θα υποβάλλουν διορθωτική δήλωση με αποτέλεσμα ο φόρος να εκκαθαριστεί εκ νέου.
Για να δείτε το εκκαθαριστικό με τις δόσεις υπάρχουν δύο τρόποι:
1. Μέσα από την εφαρμογή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου και την εντολή «εκτύπωση ειδοποίησης πληρωμής φόρου»
2. Μέσα από την προσωποποιημένη πληροφόρηση και την επιλογή «στοιχεία οφειλών εκτός ρύθμισης».