Τη δυνατότητα να «σπάσουν» σε περισσότερες από έξι τις δόσεις πληρωμής του νέου φόρου επί της ακίνητης περιουσίας (ΕΝΦΙΑ) και να μεταθέσουν χρονικά την εξόφλησή του έως και τον Φεβρουάριο του 2016 έχουν οι κάτοχοι πιστωτικών καρτών με επαρκή διαθέσιμα όρια. Οι τράπεζες, όπως και στην περίπτωση του φόρου εισοδήματος, προσφέρουν προγράμματα άτοκων δόσεων που μπορούν να εξασφαλίσουν μία άνετη και σε βάθος χρόνου αποπληρωμή της οφειλής, χωρίς καμία επιβάρυνση σε τόκους.
Οπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη που ειδικεύονται στον τομέα της καταναλωτικής πίστης, τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των φορολογουμένων που κάνουν χρήση της συγκεκριμένης υπηρεσίας για την πληρωμή των υποχρεώσεών τους προς την εφορία, με δόσεις ή χωρίς. Προσθέτουν ωστόσο ότι το μπαράζ φόρων που έχει επιβληθεί τα τελευταία χρόνια έχει …εξαντλήσει αρκετά «πλαστικά», τα οποία ξεμένουν από υπόλοιπα και δεν μπορούν εκ νέου να χρησιμοποιηθούν.
Διπλό όφελος


Οσοι διαθέτουν επαρκές όριο μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για εξόφληση των περισσότερων βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο. Το όφελος είναι διπλό:
1. Το σύνολο του φόρου ή κάθε μία εκ των δόσεων που καταβάλλεται προς την Εφορία μπορεί να πληρωθεί σε έξι, εννέα ή δώδεκα άτοκες δόσεις, ανάλογα με την τράπεζα. Με τον τρόπο αυτόν δύναται να παραταθεί ως και κατά έναν χρόνο η περίοδος αποπληρωμής προς το Δημόσιο, συρρικνώνοντας σε χαμηλά επίπεδα το ποσό που πρέπει να καταβληθεί κάθε μήνα από τον φορολογούμενο.
Στις περιπτώσεις δε που παρέχεται έκπτωση 1,50% για εφάπαξ εξόφληση του φόρου προς το Δημόσιο, οι πελάτες των τραπεζών έχουν την εξής επιλογή: Να χρεώσουν το σύνολο του φόρου στην κάρτα τους εξασφαλίζοντας την παραπάνω ελάφρυνση και στη συνέχεια να εξοφλήσουν το μειωμένο ποσό σε άτοκες δόσεις προς την τράπεζα.
2. Η εξόφληση στην τράπεζα μπορεί να γίνει ως και ενάμιση μήνα μετά την εντολή πληρωμής του φόρου, λόγω του τρόπου λειτουργίας των καρτών. Συγκεκριμένα, κάθε οφειλή που πληρώνεται με πιστωτική περιλαμβάνεται στον αμέσως επόμενο λογαριασμό που εκδίδεται. Μετά την ημερομηνία έκδοσης, ο πελάτης έχει περιθώριο περίπου 15 ημερών για την εξόφληση στην τράπεζα του νέου υπολοίπου. Παρέχεται με αυτόν τον τρόπο μία άτοκη περίοδος χάριτος ως 45 ημερών.
Ως εκ τούτου χρειάζεται προσοχή στην επιλογή της ημέρας πληρωμής ενός φόρου, ώστε να μεγιστοποιηθεί αυτό το διάστημα. Αυτό είναι δυνατόν με την πληρωμή του φόρου στο διάστημα μεταξύ της ημερομηνίας της πιο πρόσφατης έκδοσης λογαριασμού της κάρτας και της καταληκτικής ημερομηνίας εξόφλησης προς το Δημόσιο.
Για παράδειγμα, αν η κάρτα εκδίδεται κάθε 20 του μήνα και δοθεί εντολή πληρωμής στις 19 Σεπτεμβρίου, τότε ο επόμενος λογαριασμός θα περιλαμβάνει τον φόρο, ο οποίος θα πρέπει να πληρωθεί στην τράπεζα στις 10 Οκτωβρίου. Αντιθέτως, αν η πληρωμή του φόρου στην τράπεζα γίνει μετά τις 20 Σεπτεμβρίου, τότε θα περιληφθεί στον λογαριασμό του Οκτωβρίου και η καταληκτική ημερομηνία εξόφλησης θα μετατεθεί για τις 10 Νοεμβρίου. Μόνο μία ημέρα διαφορά στην πληρωμή του φόρου αρκεί για να κερδηθεί ένας ολόκληρος μήνας χωρίς καμία επιβάρυνση για τον κάτοχο της κάρτας.


Υπουργείο Οικονομικών
Ποιες επιλογές έχουν οι φορολογούμενοι

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών ο νέος φόρος επί της ακίνητης περιουσίας μπορεί να πληρωθεί εφάπαξ ή σε έξι μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από το τέλος Σεπτεμβρίου. Η τελευταία δόση πρέπει να έχει εξοφληθεί ως τις 28 Φεβρουαρίου 2015. Σε αντίθεση με τους λοιπούς φόρους η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) δεν έχει λάβει απόφαση για τη χορήγηση της προβλεπόμενης έκπτωσης του 1,50% που ισχύει στις περιπτώσεις ολικής εξόφλησης φόρων.
Με αυτό το δεδομένο, οι φορολογούμενοι έχουν τρεις τρόπους για να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ:
1. Πληρωμή απευθείας στο Δημόσιο με χρέωση τραπεζικού λογαριασμού. Ο ιδιοκτήτης έχει τη δυνατότητα να πληρώσει τον φόρο είτε εφάπαξ ως τις 30 Σεπτεμβρίου ή σε έξι μηνιαίες δόσεις ως και το τέλος Φεβρουαρίου.
2. Πληρωμή όλου του φόρου με χρέωση πιστωτικής κάρτας. Σε αυτή την περίπτωση ο φόρος πληρώνεται με την κάρτα, είτε εφάπαξ ή σε 6, 9 ή 12 άτοκες δόσεις ανάλογα με την τράπεζα.
Αν επιλεγεί η εξόφληση όλου του ποσού, το κέρδος για τον φορολογούμενο είναι η μετάθεση της ημερομηνίας πληρωμής ως και ενάμιση μήνα αργότερα.
Αν επιλεγεί η πληρωμή όλου του φόρου σε δόσεις, το ποσό θα σπάσει σε ίσα μέρη, 6, 9 ή 12, και ο χρόνος αποπληρωμής επιμηκύνεται ως και τον Σεπτέμβριο του 2015.
3. Πληρωμή καθεμιάς εκ των δόσεων σε δόσεις ή χωρίς. Σε αυτή την περίπτωση ο φορολογούμενος δίνει κάθε μήνα εντολή πληρωμής για τη δόση που λήγει.
Η δόση του ΕΝΦΙΑ μπορεί να πληρωθεί είτε εφάπαξ, με κέρδος τη μετάθεση της ημερομηνίας εξόφλησής της ως και ενάμιση μήνα αργότερα, είτε σε δόσεις.
Στη δεύτερη περίπτωση εξασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή διάρκεια αποπληρωμής του φόρου, όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ