Με βάση αυστηρά κριτήρια και εξαιρέσεις θα δοθεί τελικά η έκπτωση 20% για τα ξενοίκιαστα, μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα όπως προβλέπεται στην τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ που κατατέθηκε το απόγευμα της Τρίτης στη Βουλή.
Παράλληλα Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο επέλεξαν μια «ντρίπλα» για τη μείωση των δικαιούχων απαλλαγών, καθώς η διάταξη για το τεκμαρτό εισόδημα που θα στείλει τα φουσκωμένα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ ακόμη και σε φτωχά νοικοκυριά.
Ο στόχος είναι να επιτευχθεί ο η βεβαίωση φόρου άνω των 3,1 δισ. ευρώ.
Ρεύμα για μια μέρα; Εχασες…
Για τα μη-ηλεκτροδοτούμενα η έκπτωση του 20% ισχύει μόνο σε περίπτωση που το ακίνητο δεν ηλεκτροδοτήθηκε ούτε για μια μέρα σε όλη τη διάρκεια του 2013. Παράλληλα αυστηρή προϋπόθεση είναι να έχει γίνει διακοπή της ηλεκτροδότησης. Επομένως εξαιρούνται της έκπτωσης όσα ακίνητα έχουν αποπερατωθεί και δεν έχουν ηλεκτροδοτηθεί ποτέ.
Ντρίπλα για τις απαλλαγές
Παράλληλα για τις απαλλαγές από το φόρο και συγκεκριμένα για το εισοδηματικό όριο, λαμβάνεται υπόψιν το φορολογητέο εισόδημα με βάση τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (4172/2013), δηλαδή το πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ακόμη και φορολογούμενοι με πολύ χαμηλό πραγματικό εισόδημα μπορούν να χάσουν την απαλλαγή από το φόρο λόγω τεκμηρίων.
Εξι δόσεις
Στη ρύθμιση «κλειδώνουν» οι έξι δόσεις για την καταβολή του ΕΝΦΙΑ, με πρώτη πληρωμή ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2014 και τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου 2015.
Απαλλαγή σεισμόπληκτων
Από τον ΕΝΦΙΑ απαλλάσσονται τα σεισμόπληκτα ακίνητα και τα οικόπεδα στα οποία βρίσκονται στη Κεφαλλονιά, καθώς και αυτά σε έξι οικισμούς της Κοζάνης, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως πολεοδομικά ανενεργοί.
Οπως αναφέρεται στην τροπολογία, «για το έτος 2014, απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ τα ακίνητα, τα οποία βρίσκονται εντός της νήσου Κεφαλληνίας. Για το έτος 2014, ακίνητα, τα οποία βρίσκονται εντός των ορίων των κηρυχθέντων ως πολεοδομικά ανενεργών στην παλαιά τους θέση οικισμών Πεπονιάς, Πολύλακκου, Αξιόκαστρου, Κλήματος, Τραπεζίτσας –Πανάρετης και Πυλωρών του νομού Κοζάνης, δυνάμει του από 5/12/2002 διατάγματος (Δ ́ 1075), απαλλάσσονται από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α., εφόσον, καθ’ όλο το έτος 2013 αυτά δεν ηλεκτροδοτοδοτήθηκαν».
Παράλληλα ορίζονται τα εξής:
-Το νέα όρια αξίας περιουσίας για τις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ είναι 85.000 ευρώ για τον άγαμο, 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και έως 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με έως 2 παιδιά. Για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους δεν υπάρχει όριο ακίνητης περιουσίας.
-Ο ΕΝΦΙΑ δεν συμψηφίζεται με επιστροφές φόρου. Δηλαδή οι φορολογούμενοι θα εισπράττουν τις επιστροφές ανεξαρτήτως της οφειλής τους για τον ΕΝΦΙΑ.
-Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ και τα υπόλοιπα οικοπέδου στα οποία βρίσκονται ιστορικά διατηρητέα μνημεία ή έργα τέχνης.
-Ολες οι μεταβολές που έχουν γίνει στην ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων από την 1/1/2014 και θα γίνουν έως τις 30/11/2014 θα πρέπει να δηλωθούν στο Ε9 έως τις 31 Ιανουαρίου 2015.