«Στενό μαρκάρισμα» από τους ομολόγους υπουργούς του Eurogroup αλλά και από την τρόικα αναμένεται να δεχθεί στην Παρασκευή στο Μιλάνο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης.
Το ελληνικό ζήτημα είναι το 2ο θέμα στην ατζέντα μετά την Κύπρο και η τρόικα αναμένεται να «καρφώσει» την Ελλάδα στους εταίρους της, λέγοντας ότι έχει υλοποιήσει μόλις το 50% των μνημονιακών της υποχρεώσεών ως το τέλος Αυγούστου.
Από την πλευρά του ο κ. Χαρδούβελης αναμένεται ότι θα δώσει διαβεβαιώσεις ότι το ποσοστό αυτό θα πλησιάσει στο 75% ως την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα στο τέλος Σεπτεμβρίου.
Παράλληλα οι ευρωπαίοι θα συζητήσουν για την πρωτοβουλία του ΔΝΤ να ζητήσει διάσκεψη για το ελληνικό χρέος το Νοέμβριο στην Ουάσιγκτον.
Η δυσφορία της Γερμανίας και των λεγόμενων «δορυφόρων» της (Ολλανδία, Αυστρία, Φινλανδία) είναι δεδομένη και οι ισορροπίες που θα κληθεί να τηρήσει ο Έλληνας Υπουργός θα είναι δύσκολες.
Στα δημοσιονομικά, η ελληνική πλευρά θα υποστηρίξει ότι αμφισβητεί την εκτίμηση της τρόικας για την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού 2 δισ. ευρώ το 2015 παρουσιάζοντας (όπως και στο Παρίσι) στοιχεία για την υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα.
«Ανοίξαμε και σας περιμένουμε»…
«Περιμένουμε αίτημα για νέο πρόγραμμα». Την προειδοποιητική αυτή βολή έστειλαν τη Δευτέρα μέσω του Bloomberg κύκλοι των Βρυξελλών ενόψει και της συνάντησης του Μιλάνου.
Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης δήλωσε ότι τo Eurogroup θα ήταν ανοιχτό σε ένα αίτημα της Ελλάδας για παράταση του ισχύοντος προγράμματος ή ακόμη και για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας εάν το ζητούσε η χώρα μας.
Ομως σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, ο αξιωματούχος διαπιστώνει ότι η ελληνική πλευρά «δεν έχει δώσει κάποια ένδειξη μέχρι στιγμής ότι θα ζητήσει νέα βοήθεια»…
Ο ίδιος παράγοντας διευκρίνισε ότι οι επιπλέον ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας δεν αφορούν τεράστια ποσά, προσθέτοντας ότι τα επόμενα βήματα για την Ελλάδα εξαρτώνται από τη νέα αξιολόγηση της τρόικας, καθώς δεν είναι ακόμη σαφές το τι θα συμβεί όταν τελειώσει το ελληνικό πρόγραμμα.
Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί να ζητήσει νέα χρηματοδότηση, καθώς εκτιμά ότι το χρηματοδοτικό κενό μπορεί να καλυφθεί με διάφορά μέσα και παράλληλα επιδιώκει τη μετάβαση από το ευρωπαϊκό μνημόνιο σε ένα Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης (με την έγκριση των Βρυξελλών) από την Πρωτοχρονιά του 2015.