Η προσωρινή εργασία αποτελεί τη λύση για πολλά κρίσιμα ζητήματα ειδικά στην περίοδο κρίσης και ανεργίας μιας χώρας, όπως η Ελλάδα. Η προσωρινή ή ευέλικτη εργασία μπορεί να καταπολεμήσει την παραοικονομία και να οδηγήσει σε μόνιμη θέση, όπως αναφέρουν εκθέσεις και παράγοντες του χώρου εργασίας.
Το 78% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα πιστεύει ότι η καλύτερη διαδρομή για την εξασφάλιση μιας μόνιμης θέσης εργασίας περνά μέσα από την ανάληψη προσωρινής απασχόλησης, σύμφωνα με έκθεση της Randstad Hellas για την εργασία. Οι μισοί από τους ερωτηθέντες (51%) πιστεύουν ότι η προσωρινή εργασία αφορά μόνο τους νέους, παρά το γεγονός ότι 59% σε όλο το φάσμα των ηλικιών δήλωσαν ότι αν ήταν άνεργοι θα απευθύνονταν σε γραφείο εύρεσης προσωρινής εργασίας προκειμένου να βρουν μια θέση εργασίας.
Η κυρία Leigh Ostergard-Αλεξανδροπούλου, διευθύνουσα σύμβουλος της Randstad Hellas, εξηγεί ότι «με το να δεχθούν οι υποψήφιοι την προσφορά εργασίας για μία προσωρινή θέση απασχόλησης αποδεικνύουν τη δέσμευσή τους, αλλά και την προθυμία τους να εργαστούν και να μάθουν. Δεν έχει σημασία ποια θα είναι η θέση ή ο κλάδος στον οποίο ανήκει η εταιρεία, αλλά είναι η εμπειρία και οι δεξιότητες που θα αποκομίσουν και θα έχουν μακροχρόνια επίδραση».

Πάντως, ειδικά αυτή την περίοδο στην Ελλάδα, όπου γίνονται τα πρώτα δειλά βήματα για να βγει από το τούνελ της κρίσης και φαίνεται ότι οι εργοδότες θα αρχίσουν τις προσλήψεις, η προσωρινή εργασία βοηθά στην επιλογή των υποψηφίων. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με έρευνα της Manpower για το τρίμηνο Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2014 το 20% των εργοδοτών αναμένει αύξηση των ατόμων που απασχολεί, το 7% μείωση και το 68% εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει μεταβολή. Σε συνέχεια της εποχικής προσαρμογής των δεδομένων, οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης διαμορφώνονται στο +8%, βελτιωμένες κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Οι εργοδότες αναμένεται να αυξήσουν τον αριθμό των απασχολουμένων τους σε οκτώ από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας κατά το συγκεκριμένο τρίμηνο.
Παράλληλα, αναφέρεται ότι οι ορθά πλαισιωμένες νομοθετικές ρυθμίσεις για τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της παραοικονομίας, σύμφωνα με έκθεση της Randstad, σχετικά με τη flexibility@work 2014. Η αδήλωτη εργασία αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα για τις οικονομίες σε ολόκληρο τον κόσμο. Από τον παγκόσμιο εργασιακό πληθυσμό των περίπου 3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, σχεδόν τα 2/3 (περίπου 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι) εργάζονται στην παραοικονομία. Και στην Ελλάδα η αδήλωτη εργασία ταλανίζει τις Αρχές. Είναι ευρέως γνωστό ότι η αδήλωτη οικονομία υποβαθμίζει την ποιότητα της εργασίας και τις εργασιακές συνθήκες, υπονομεύει μέσω του αθέμιτου ανταγωνισμού το επιχειρηματικό περιβάλλον και θέτει την οικονομική βιωσιμότητα των συστημάτων κοινωνικής προστασίας σε κίνδυνο.

HeliosPlus