Συνάντηση εργασίας με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα και τους συνεργάτες του, στα γραφεία του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είχε η Διοίκηση του ΣΕΒ με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Θεόδωρο Φέσσα.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ στην συνάντηση συμμετείχαν ο ίδιος ο κ. Τσίπρας και οι Ι. Δραγασάκης, Γ. Σταθάκης και Ι. Μηλιός. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση διήρκεσε περί τις δύο ώρες, στοιχείο το οποίο έδειξε να ικανοποιεί τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία έκαναν λόγο για μία «ειλικρινή και εποικοδομητική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων». Παρά ταύτα, από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέφευγαν να μιλήσουν για συμφωνία σε συγκεκριμένα ζητήματα.

Το στοιχείο στο οποίο απέδωσαν ιδιαίτερη σημασία στην Κουμουνδούρου, ήταν η τοποθέτηση του προδρείου του ΣΕΒ όταν εθίγη το ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού. Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων είπαν στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν είχαν ζητήσει εκείνοι την μείωση του κατώτατου μισθού και ότι σε κάθε περίπτωση, το θέμα αφορά μόνον λίγες επιχειρήσεις – μέλη του Συνδέσμου.

Πάντως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της διαγραφής μέρους του χρέους, λέγοντας ότι είναι αδύνατο να υπάρξει ανάπτυξη όταν το δημόσιο χρέος της χώρας κινείται στο 175% του ΑΕΠ, και 10 δισ. ευρώ διατίθενται ετησίως για την αποπληρωμή τόκων, ενώ διατηρείται η μνημονιακή υποχρέωση για ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 4,5% του ΑΕΠ.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τις δεσμεύσεις του για αποκατάσταση της εργασιακής νομοθεσίας και του κατώτατου μισθού, αναδιανομή εισοδήματος προς τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» για ελάφρυνση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, ενώ επέμεινε στο ότι για την τόνωση της εσωτερικής ζήτησης, την ανάκαμψη και την ανάπτυξη είναι σημαντικός ο ρόλος του δημόσιου τομέα, όσο και του ιδιωτικού, με σεβασμό στην εργασιακή και περιβαλλοντική νομοθεσία, και του τομέα της κοινωνικής οικονομίας.

Αναλύοντας τις προτάσεις του ΣΕΒ, ο κ. Φέσσας τόνισε ότι η διαμόρφωση ενός ρεαλιστικού Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης είναι κεφαλαιώδους σημασίας για το παρόν και μέλλον της οικονομίας.

Το σχέδιο πρέπει να είναι ευρύτατης αποδοχής και ο ΣΕΒ προτείνει να περιλαμβάνει 5 βασικούς πυλώνες:

– τη χρηματοδότηση της οικονομίας σε συνάρτηση με τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, τη φορολογική πολιτική, τη βιομηχανική πολιτική, την ενίσχυση της απασχόλησης μέσα από ένα νέο κοινωνικό διάλογο και την ενεργειακή πολιτική.
Σημειώνεται ότι στη συνάντηση από πλευράς ΣΕΒ συμμετείχαν, επίσης, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Χάρης Κυριαζής, οι Αντιπρόεδροι του ΔΣ κκ. Σάκης Καλλιτσάντσης, Νίκος Καραμούζης, Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο Γενικός Γραμματέας του ΔΣ κ. Ευθύμιος Ο. Βιδάλης και ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ κ. Άκης Σκέρτσος.
Mετά τη συνάντηση ο κ. Φέσσας δήλωσε:
– Συζητήσαμε με τον Πρόεδρο και την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Συμφωνήσαμε ότι χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης το οποίο να βασίζεται σε επενδύσεις και όχι σε κατανάλωση. Η θέση και η άποψη του ΣΕΒ είναι ότι οι επενδύσεις θα έρθουν από τον ιδιωτικό τομέα και έτσι θα δημιουργηθούν διατηρήσιμες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Είπαμε ακόμη ότι είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε προτάσεις που αφορούν στη διαχείριση του δημοσίου χρέους χωρίς να υπάρξει επίπτωση στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και χωρίς να έχουμε συνέπειες στη σταθερότητα -ειδικά στην περιοχή μας.
Από κει και πέρα θεωρώ ότι σε πολλά θέματα μπορούμε να έχουμε κοινά αποδεκτές λύσεις.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια είναι η θέση του ΣΕΒ για την επαναφορά του κατώτατου μισθού;
Ο ΣΕΒ ουδέποτε είχε θέσει θέμα κατώτατου μισθού. Οι επιχειρήσεις του ΣΕΒ πληρώνουν μέσο μισθό πολύ παραπάνω από 751 ευρώ.
Ερώτηση: Είστε υπέρ της θέσης για καλύτερα αμειβόμενους εργαζόμενους;
Θεωρούμε ότι οι καλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι δίνουν ώθηση στις επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται. Από εκεί και πέρα συζητήσαμε το θέμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας, που είναι πολύ ευρύτερο από τον ορισμό του κατώτατου μισθού.
Ερώτηση: Συμφωνήσατε στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων;
Δεν συμφωνήσαμε σε κάτι, δεδομένου ότι δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης μεταξύ ΣΕΒ και πολιτικών κομμάτων. Είναι ένα γενικότερο ζήτημα μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.