Προσγείωση των προσδοκιών ενόψει των τριήμερων επαφών που άρχισαν την Τρίτη με την τρόικα στο Παρίσι επιχειρεί ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης. Η φιλολογία περί της αποχώρησης του ΔΝΤ και της μη έλευσης της τρόικας στην Αθήνα (καλλιεργήθηκε από κυβερνητικές διαρροές τον Αύγουστο) δημιούργησε εκνευρισμό σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον που ζήτησαν να ξεκαθαριστεί ότι η αξιολόγηση θα γίνει κανονικά.

Οι συνομιλίες των εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα στο Παρίσι είχαν ως «πρώτο πιάτο» τα θέματα του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών είναι «απόλυτα εντός των στόχων» που είχαν συμφωνηθεί με την τρόικα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της τρόικας «αναγνώρισαν τις επιτυχίες στην οικονομία».

Από την ελληνική πλευρά τέθηκε η ανάγκη έμπρακτης αναγνώρισης των θυσιών του ελληνικού λαού και των επιτυχιών στην οικονομία όπως παρουσιάσθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών και αναγνωρίστηκαν από την άλλη πλευρά (την τρόικα).

ΥΠΟΙΚ: Αισιοδοξία πριν τη συνάντηση

«Είμαστε αισιόδοξοι, θέλουμε να αυξήσουμε την αξιοπιστία μας, θέλουμε να δείξουμε ότι το πρόγραμμα βρίσκεται σε τροχιά, τόσο σε δημοσιονομικό όσο και σε διαρθρωτικό επίπεδο» είπε ο κ. Χαρδούβελης πριν τη συνάτηση με τους εκπροσώπους των δανειστών.

«Δεν πήγαμε διακοπές. Εργαστήκαμε σκληρά όλο τον Αύγουστο, και ως εκ τούτου είμαστε εμπρόθεσμοι σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα» πρόσθεσε.

Αλλωστε κοινοτικές πηγές ξεκαθαρίζουν ότι πρόκειται για προπαρασκευαστική συνάντηση ενόψει της επανόδου της τρόικας στην Αθήνα.


Χαρδούβελης: «Δεν βάζουμε κόκκινες γραμμές»

«Δεν βάζουμε κόκκινες γραμμές» τόνισε την Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου. Γνωρίζοντας το κλίμα από την πλευρά των δανειστών ξεκαθάρισε ότι η συζήτηση δεν θα γίνει σε πολιτικό αλλά σε τεχνοκρατικό επίπεδο.

«Η συνάντηση στο Παρίσι μας ανάγκασε να δουλέψουμε όλο τον Αύγουστο και έχουμε επιταχύνει το έργο μας. Εχουμε φέρει μπροστά πολλά διαρθρωτικά μέτρα» σημείωσε επίσης ο κ. Χαρδούβελης
Τα διαρθρωτικά μέτρα είναι άλλωστε το «κλειδί» των επαφών οι οποίες θα συνεχιστούν στην Ελλάδα μετά τις 20 Σεπτεμβρίου. Ο λόγος είναι απλός: η τρόικα ζητεί διαρθρωτικά ισοδύναμα για να δεχθεί τις φοροελαφρύνσεις.
Το πρόγραμμα της ελληνικής αποστολής
Η ελληνική ομάδα διαπραγμάτευσης, η οποία αριθμεί περί τα 20 άτομα, θα «πετάξει» από την Αθήνα στις 08.35 το πρωί Ελλάδος για να βρεθεί στο Παρίσι στις 11.10 τοπική ώρα.
Την ευθύνη της οργάνωσης των συναντήσεων έχει αναλάβει ο καθηγητής και πρέσβης της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στον ΟΟΣΑ στο Παρίσι κ. Γιώργος Πρεβελάκης.
Ολες οι συναντήσεις θα γίνουν στις αίθουσες της ελληνικής αντιπροσωπείας στον ΟΟΣΑ.
Το απόγευμα της Τρίτης η τρόικα συναντάται με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. Την Τετάρτη πρωί ή βράδυ με τα άλλα Υπουργεία και την Πέμπτη το πρωί θα γίνει σύνοψη των επαφών. Το απόγευμα της Πέμπτης ενδέχεται να υπάρξει ενημέρωση των δημοσιογράφων στο κτήριο της ελληνικής πρεσβείας.
Την Παρασκευή ο Πρόεδρος του ΣΟΕ κ. Χρήστος Στεφανάδης θα ενημερώσει για το αποτέλεσμα των συναντήσεων το Euro Working Group (Eurogroup σε επίπεδο συνεργατών Υπουργών).
Η αποστολή του ΥΠΟΙΚ
Βασικοί διαπραγματευτές θα είναι ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης και ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Σταύρος Παπασταύρου. Το υπουργείο Οικονομικών θα εκπροσωπηθεί επίσης από τον αναπληρωτή Υπουργό κ. Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό κ. Γιώργο Μαυραγάνη.
Τον κ. Χαρδούβελη θα συνοδεύουν ο κ. Στεφανάδης, ο νέος γενικός γραμματέας του Υπουργείου κ. Τάσος Αναστασάτος, η διευθύντρια του γραφείου του κυρία Ευτυχία Μιχαηλίδου, η οποία διαθέτει εμπειρία στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, και η επικεφαλής του ιδιαίτερου γραφείου του κυρία Νατάσσα Ρόβα.
Ο κ. Σταϊκούρας θα έχει μαζί του τον κ. Μάνο Μαματζάκη, γενικό γραμματέα δημοσιονομικής πολιτικής στο ΓΛΚ.
Μεγάλος απών από την πλευρά της τρόικας θα είναι ο επί 4,5 έτη επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Ελλάδα κ. Πόουλ Τόμσεν (αναβαθμίστηκε και αποσύρθηκε από την τρόικα). Στη θέση του θα είναι ο ινδός Ρίσι Γκογιάλ.
Τα άμεσα αιτήματα

Παρά τους χαμηλούς τόνους η γραμμή της κυβέρνησης προβλέπει τρία τουλάχιστον αιτήματα και ένα ξεκάθαρο «βέτο».
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα τεθεί ευθέως το θέμα της μείωσης του φόρου στο πετρέλαιο και το ψαλίδισμα της Εκτακτης Εισφοράς Αλληλεγγύης για μισθωτούς και συνταξιούχους κατά 50%.
Παράλληλα θα τεθεί το ζήτημα να υπάρξουν τουλάχιστον 48 δόσεις για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
Παράλληλα θα ξεκαθαριστεί ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα προβεί στο μέτρο της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων τον Οκτώβριο, όπως ζητεί το ΔΝΤ.
Η μεγάλη εικόνα
Ευρύτερα, τα ζητούμενα στη διαπραγματεύση που θα διεξαχθεί από αύριο ως το τέλος του έτους είναι δύο:
Πρώτον, η λύση για το χρέος (κυρίως μείωση του ετήσιου βάρους για την πληρωμή τόκων) η οποία θα επιτρέψει τη χαλάρωση του κλοιού της υπερφορολόγησης μέσω της εκλογίκευσης του στόχου για τη διατήρηση «εξωπραγματικών» πρωτογενών πλεονασμάτων άνω του 4,5% από το 2016 και μετά.
Δεύτερον, η συμφωνία επάνω στο Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης που ετοιμάζεται στην Αθήνα για να αντικαταστήσει το Μνημόνιο από την Πρωτοχρονιά του 2015. Το «πονηρό» ζήτημα που δεν λένε αλλά επιθυμούν να ξεκαθαρίσουν στην κυβέρνηση είναι αν θα μπορέσουν να μεταθέσουν κάποιες από τις 600 εκκρεμότητες του Μνημονίου.

Μετά τα τέλη Οκτωβρίου οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους

Στην διευκρίνιση ότι οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν τα τέλη Οκτωβρίου προχώρησε Έλληνας αξιωματούχος προς το πρακτορείο Reuters.

Το πρακτορείο σε σημερινό του δημοσίευμα αναφέρει πως η διεξαγωγή των συζητήσεων στο Παρίσι έχει προκαλέσει εικασίες στο εσωτερικό της χώρας ότι μπορεί να εξεταστούν σημαντικά θέματα όπως τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, η βιωσιμότητα του χρέους και ενδεχόμενου τρίτου πακέτου διάσωσης.

Ωστόσο, κυβερνητικός αξιωματούχους ξεκαθάρισε προς το πρακτορείο ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να αναμένεται μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης και τα αποτελέσματα των stress tests της ΕΚΤ στο δεύτερο μισό του Οκτωβρίου

«Η ελάφρυνση του χρέους δεν βρίσκεται στο τραπέζι. Είναι κάτι που θα δούμε μάλλον μετά τα μέσα Οκτωβρίου, πιθανόν μετά τα stress tests», είπε ο αξιωματούχος στο Reuters και προσέθεσε ότι ο στόχος της κυβέρνησης για επέκταση των λήξεων των δανείων παραμένει.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Ελλάδα επιδιώκει την παράταση της μεσοσταθμικής λήξης των δανείων που έχει λάβει, στα 50 έτη από 30 που είναι σήμερα καθώς και την μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά.