Η συνείδηση του ρόλου και κατ’ επέκταση των αρμοδιοτήτων και της δύναμης που έχει η τρόικα φαίνεται να είναι το νέο στοιχείο που φέρνει ο Γκίκας Χαρδούβελης στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών. Μπορούν να μιλήσουν μόνο για το μνημόνιο, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών, λίγες ώρες πριν το Παρίσι, όπου θα έχει την πρώτη επαφή μαζί τους. Οι πολιτικές αποφάσεις που χρειάζονται για τη λύση των κρίσιμων θεμάτων της Ελλάδας, (μεταξύ των οποίων η ανάπτυξη, το χρέος) δεν είναι αρμοδιότητα της τρόικας, επισημαίνει εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός.

Δείγμα για τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στους εκπροσώπους των δανειστών έδωσε ο Γκ.Χαρδούβελης και με τη συνέντευξή του στους New York Times, στην οποία επίσης «δεν χαρίζεται» στην τρόικα. Θυμίζοντας λανθασμένες προβλέψεις της, όπως αυτές για το πρωτογενές πλεόνασμα, εκφράζει την ελπίδα ότι η τρόικα πήρε ένα καλό μάθημα και δεν θα επιμείνει τόσο πολύ στα δημοσιονομικά. Ακόμη ξεκαθαρίζει ότι νέοι επαχθείς στόχοι θα υπονομεύσουν την ανάπτυξη της οικονομίας, την οποία οι δανειστές πρέπει να επιδιώκουν για το συμφέρον τους αφού μόνο με ανάκαμψη μπορούν να διασφαλίσουν ότι θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους.

Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο της εφαρμογής των δεσμεύσεων του μνημονίου, που κατά τον κ. Χαρδούβελη είναι και η κύρια αρμοδιότητα της τρόικας, ο υπουργός τονίζει ότι η Ελλάδα έχει κάνει τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις.

Τη θέση αυτή επανέλαβε και μετά το Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης στο Μέγαρο Μαξίμου, ερωτηθείς για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, που ξεκινούν αύριο, Τρίτη, στο Παρίσι. «Το γεγονός πώς θα συναντηθούμε αύριο μας είχε αναγκάσει να εργαστούμε όλο τον Αύγουστο. Έχουμε επιταχύνει το έργο μας, έχουμε δώσει προτεραιότητα, σε πολλά διαρθρωτικά μέτρα τα οποία αναμένεται να συζητήσουμε», είπε ο υπουργός.

Είπε ότι η κυβέρνηση δεν βάζει κόκκινες γραμμές στη διαπραγμάτευση με την τρόικα προσθέτοντας με νόημα ότι: «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ποιοι είναι οι αντισυμβαλλόμενοι, πρόκειται για στελέχη του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ. Μπορούν να μιλήσουν μόνο για το μνημόνιο, όχι για κάτι περισσότερο, δεν μπορούμε να περιμένουμε από αυτούς να αποφασίσουν πολιτικά».

Τέλος, ερωτηθείς για το εάν πιστεύει πως έχει ανέβει πολύ υψηλά ο πήχης των προσδοκιών εν όψει της διαπραγμάτευσης, ο κ. Χαρδούβελης απάντησε πως όντως ο πήχης έχει ανέβει ψηλά, αλλά αυτό δεν του προκαλεί καμία ανησυχία.

ΣΥΡΙΖΑ: Ομηρος στις απαιτήσεις των δανειστών η κυβέρνηση

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντάς την «όμηρο στις απαιτήσεις των δανειστών», με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη.

«Η ομολογία της κυβέρνησης -δια στόματος του κ. Χαρδούβελη- ότι δεν βάζει κόκκινες γραμμές στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, διαλύει την επιχείρηση εξαπάτησης της ελληνικής κοινωνίας που παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες» τονίζει.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Οικονομικών αποκαλύπτει «την πολιτική γύμνια μιας κυβέρνησης όμηρο στις απαιτήσεις των δανειστών, από την οποία ο ελληνικός λαός έχει να περιμένει μόνο νέες θυσίες. Οι μόνες κόκκινες γραμμές είναι αυτές που θέτει η ίδια η τρόικα» προσθέτει.