Θεόδωρος Βασιλάκης, πρόεδρος της Aegean Airlines

Με επτά νέα αεροσκάφη Airbus A320 εμπλουτίζει τον στόλο της η Aegean Airlines, τα οποία θα αρχίσει να παραλαμβάνει από τον Ιούνιο του 2015 ως και τις αρχές του 2016, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο ένα από τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά της, που είναι ο χαμηλός μέσος όρος ηλικίας των αεροπλάνων της.

Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ

Τα θέματα της ρευστότητας των τραπεζών και της οικονομίας εν γένει και της διαδικασίας των stress tests της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής περιελάμβανε το «μενού» των συζητήσεων κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας που παρέθεσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας στον κ. Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ.

Υποφέρει η Αργεντινή από ύφεση και πληθωρισμό 40%

Η Λεωφόρος 9ης Ιουλίου στο Μπουένος Αϊρες, με το χαρακτηριστικό Μνημείο του Οβελίσκου, χωρίς κυκλοφορία εξαιτίας της γενικής απεργίας που κήρυξαν τα εργατικά συνδικάτα την περασμένη Πέμπτη διαμαρτυρόμενα εναντίον της κυβέρνησης της προέδρου Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ για τους φόρους, τους μισθούς και το κόστος ζωής. Η Αργεντινή σήμερα υποφέρει από τον υψηλό πληθωρισμό που αγγίζει το 40% και τη νέα ύφεση.

Στην έξοδο του ΧΑ η εταιρεία Μαΐλλης

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού δελτίου σχετικά με την υποχρεωτική δημόσια πρόταση της HIG Luxembourg Holdings 46 Sarl προς τους μετόχους της εταιρείας Μαΐλλης, το οποίο ενέκρινε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η συμμετοχή της πρώτης ανήλθε πλέον στο 77,09%, ενώ αναμένεται και η απόκτηση του 10,2% των μετοχών του ιδρυτή της κ. Μιχάλη Μαΐλλη. Αυτό σημαίνει πως η HIG Capital, εταιρεία με σημαντική παρουσία διεθνώς και ιδιαίτερη εμπειρία σε παρόμοιες περιπτώσεις, θα χρειαστεί να αποκτήσει ένα επιπλέον 2,71% από τους μικρομετόχους ώστε η συμμετοχή της να φθάσει στο 90% και να ενεργοποιηθεί το squeeze-out (η έξοδος της εταιρείας από το Χρηματιστήριο της Αθήνας).

Κάτι τέτοιο σημαίνει πως μία ακόμη πάλαι ποτέ κραταιά εταιρεία θα φύγει από την ελληνική αγορά, αφού η εν λόγω συμφωνία δίδει την όποια διέξοδο στους μικροεπενδυτές που θέλουν να αποδεσμευτούν. Πάντως οι δύο επιλογές των πιστωτών ήταν είτε η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου είτε η πτώχευση. Σε κάθε περίπτωση οι τελευταίοι που δείχνουν να έχουν λόγο στα πράγματα σε όλες τις δύσκολες ιστορίες που κατά καιρούς ταλαιπώρησαν την εγχώρια αγορά είναι οι μικροεπενδυτές που έρχονται μακράν… «τελευταίοι και καταϊδρωμένοι».

+30% τα κέρδη των ομολόγων

Σε νέο ιστορικό χαμηλό, στο 5,5%, βρέθηκαν μέσα στην εβδομάδα οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων συμμετέχοντας στο ράλι τιμών των κρατικών τίτλων της ευρωζώνης. Οι ελληνικοί τίτλοι αναδεικνύονται πρωταθλητές στις αποδόσεις καθώς εμφανίζουν κέρδη πάνω από 30% από τις αρχές του έτους και πάνω από 60% στο δωδεκάμηνο.


276 εκατ. ευρώ αύξηση καταθέσεων

Μικρή αύξηση κατέγραψαν για πέμπτο συνεχή μήνα τον Ιούλιο οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών φθάνοντας τα 163,22 δισ. ευρώ έναντι 163,02 δισ. ευρώ τον Ιούνιο. Οι καταθέσεις των νοικοκυριών τον Ιούλιο αυξήθηκαν κατά 276 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούνιο φθάνοντας τα 135,2 δισ. ευρώ έναντι 134,9 δισ. ευρώ τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, καταγράφεται ένας αργός επαναπατρισμός των καταθέσεων ύψους 70 δισ. ευρώ που έφυγαν από την αρχή της κρίσης. Πάντως να σημειωθεί ότι περισσότερα από 17 δισ. επέστρεψαν τους μήνες μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012, που μείωσαν την πολιτική αβεβαιότητα και εξάλειψαν τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ