Επιταγή εισόδου για νέους από 18 ως 24 ετών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας δίνει το υπουργείο Εργασίας με νέο πρόγραμμα που ξεκίνησε από την περασμένη Παρασκευή 29 Αυγούστου.
Πρόκειται για την πρώτη δράση που υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης «Εγγύηση για τη Νεολαία» και από την οποία αναμένεται να ωφεληθούν 12.000 άνεργοι νέοι, εκ των οποίων οι 3.000 νέοι θα είναι απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ και οι 9.000 θα είναι απόφοιτοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι οποίοι θα λάβουν ως εκπαιδευτικό επίδομα 2.410 ευρώ και 2.240 ευρώ αντίστοιχα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, σκοπός της δράσηςείναι η επίτευξη μιας πορείας εισόδου των άνεργων νέων στην αγορά εργασίας, η οποία δυνητικά καταλήγει στην τοποθέτησή τους σε θέσεις απασχόλησης σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας. Οπως δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, πρόκειται για ένα «στοχευμένο πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας το οποίο απευθύνεται σε άνεργους νέους. Η ομάδα-στόχος που θέλουμε να καλύψουμε μέσω του προγράμματος αυτού είναι οι νέοι με χαμηλά προσόντα και χαμηλό εισόδημα οι οποίοι δεν συμμετείχαν ως τώρα σε αντίστοιχες δράσεις και προγράμματα».
Οι νέοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις συμμετοχής ως εξής:
– Να πιστοποιούν το επίπεδο εκπαίδευσης με την προσκόμιση κατά περίπτωση τίτλου σπουδών.
– Να έχουν γεννηθεί από 1.1.1990 έως και 31.12.1996.
– Να είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ.
– Να έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο/φόρμα εξατομικευμένης παρέμβασης και να έχουν συμφωνήσει σε
Ατομικό Σχέδιο Δράσης στο διάστημα του τελευταίου τετραμήνου πριν από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής.
– Να μην έχουν τη μαθητική, σπουδαστική ή φοιτητική ιδιότητα.
Οι πληρωμές των ωφελουμένων θα γίνουν σε τρεις φάσεις: πρώτη με την ολοκλήρωση της θεωρητικής κατάρτισης, δεύτερη με την ολοκλήρωση 180 ωρών πρακτικής άσκησης και τρίτη με την ολοκλήρωση 240 (για ΑΕΙ/ΤΕΙ) και 200 (για ΥΕ/ΔΕ) ωρών πρακτικής άσκησης.
Η διάρκεια συνεχόμενης ανεργίας, το εισόδημα (ατομικό ή οικογενειακό) και η συμμετοχή σε προηγούμενες δράσεις επιταγής εισόδου στην αγορά εργασίας είναι τα βασικά κριτήρια επιλογής των ωφελουμένων.
Οι ωφελούμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις μέσω της ειδικής ιστοσελίδας http://youthguarantee.ypakp.gr έως και τις 20 Σεπτεμβρίου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ