Με τον πληθωρισμό στη «ζώνη κινδύνου» και την ανάπτυξη στην ευρωζώνη να παραπαίει, την ερχόμενη Πέμπτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι θα ενισχύσει τη ρητορική του ότι είναι έτοιμος να προσαρμόσει τη νομισματική πολιτική του προχωρώντας, όπως εκτιμάται, στο τέταρτο τρίμηνο του έτους σε ένα διευρυμένο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το οποίο μπορεί να φθάσει ως και το 1 τρισ. ευρώ, κάτι που έμμεσα σημαίνει τύπωμα χρήματος.
Την ερχόμενη εβδομάδα η ΕΚΤ θα καταστήσει σαφές προς τις αγορές την πρόθεσή της να προχωρήσει σε ένα διευρυμένο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, εκτίμησε ο Christel Aranda-Hassel, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη της Credit Suisse.
Η εφαρμογή του εκτιμάται το τέταρτο τρίμηνο, αφού δηλαδή αρχίσει το πρόγραμμα TLTRO και προχωρήσουν τα stress tests των τραπεζών. Καθώς η ανάπτυξη υποχωρεί, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι αυξάνονται και ο κίνδυνος αποπληθωρισμού βρίσκεται προ των πυλών, η ΕΚΤ θα πρέπει να προχωρήσει σε ένα ad hoc πρόγραμμα αγορών περιουσιακών στοιχείων, η κλίμακα του οποίου θα καταστεί γνωστή από τις αγορές μόνο όταν ολοκληρωθεί.
Ωστόσο η ΕΚΤ θα δώσει κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με το εύρος και το χρονοδιάγραμμα, με τους οικονομολόγους της ελβετικής τράπεζας να εκτιμούν ότι οι αγορές περιουσιακών στοιχείων θα φθάσουν το 1 τρισ. ευρω σε μια περίοδο που θα ξεπεράσει τον έναν χρόνο.
Σε μια τέτοια περίπτωση ο μεγάλος κερδισμένος θα είναι τα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας, οι αποδόσεις των οποίων θα υποχωρήσουν σημαντικά, με την ελβετική τράπεζα μάλιστα να προτείνει αγορές στην κατηγορία αυτή ομολόγων σε περίπτωση που ο Ντράγκι απογοητεύσει μερικώς την ερχόμενη εβδομάδα.

Αμετάβλητα επιτόκια
Η ΕΚΤ την ερχόμενη Πέμπτη στις 4 Σεπτεμβρίου θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, ενώ ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι θα δηλώσει ότι είναι έτοιμος να προσαρμόσει τη νομισματική του πολιτική ανακοινώνοντας τους επόμενους μήνες ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, εκτιμά ο Guillaume Menuet, οικονομολόγος της Citigroup. Οπως εκτιμά, η επίσημη έναρξη του προγράμματος εξαγοράς ενυπόθηκων τίτλων (ABS) θα λάβει χώρα τον Οκτώβριο / Νοέμβριο, μετά και την πρόσφατη είδηση ότι η BlackRock διορίστηκε σύμβουλος της ΕΚΤ για την ανάπτυξη ενός προγράμματος εξαγοράς αξιόγραφων από τιτλοποίηση στοιχείων ενεργητικού (ABS), το οποίο, σύμφωνα με τον Ντράγκι, θα συμβάλει στην πιστωτική διευκόλυνση. Ο Menuet εκτιμά επίσης ότι η ΕΚΤ την Πέμπτη θα αναφερθεί και στα δύο πρώτα προγράμματα στοχευμένων πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO) στις 18 Σεπτεμβρίου και στις 11 Δεκεμβρίου, τα οποία μπορούν να φθάσουν τα 400 εκατ. ευρώ. Τα TLTRO αποβλέπουν πάντως στην τόνωση του τραπεζικού δανεισμού και της πιστωτικής επέκτασης στην περιοχή καθώς μπορούν να τροφοδοτήσουν τις τράπεζες με φθηνά δάνεια –υπό ορισμένες προϋποθέσεις –συνολικής αξίας της τάξεως των 400 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη τετραετία. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται, όπως αναφέρουν ορισμένες πληροφορίες, με ποιες εγγυήσεις θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες στην πρώτη φάση του προγράμματος θα μπορούσαν να αντλήσουν ως 10 δισ. ευρώ. Τέλος, ο Menuet θεωρεί ότι η αγορά υποτιμά την πιθανότητα ενός διευρυμένου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στο τέταρτο τρίμηνο του 2014 ή το πρώτο τρίμηνο του 2015.

Κίνητρα στις τράπεζες
Σύμφωνα με τους οικονομολόγους Mark Wall και Gilles Moec της Deutsche Bank, ο πρόεδρος της ΕΚΤ ετοιμάζεται να ανακοινώσει ακόμη και την προσεχή Τετάρτη ένα «ιδιωτικό» πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Στις 4 Σεπτεμβρίου εκτιμάται λοιπόν ότι η ευρωτράπεζα θα δημοσιοποιήσει την πρόθεσή της για αγορές ενυπόθηκων τιτλοποιημένων δανείων (Asset-Backed Securities, ABS) ώστε να δώσει κίνητρα στις τράπεζες να δανείσουν, παράλληλα με προγράμματα των στοχευμένων πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO). Εκτιμάται δε ότι η ΕΚΤ δεν θα αποκλείσει την πιθανότητα κάποια στιγμή (ίσως το πρώτο τρίμηνο του 2015) και της αγοράς κρατικών τίτλων, ωστόσο μια τέτοια κίνηση έχει πολιτικές, νομικές και τεχνικές δυσκολίες. Πάντως η ΕΚΤ δεν θα διακινδυνεύσει να πέσει στην παγίδα αποπληθωρισμού και μπορεί να επιταχυνθούν οι εξελίξεις καθώς οικονομικά στοιχεία από την πραγματική οικονομία παραμένουν αδύναμα και ο εναρμονισμένος (και όχι ο δομικός) πληθωρισμός εξαιτίας των τροφίμων (ρωσικό εμπάργκο) εκπλήσσει αρνητικά. Τον Αύγουστο βρέθηκε σε χαμηλό πέντε ετών (0,3%), ενώ έχει κολλήσει από τον Οκτώβριο πέρυσι σε αυτό που ο πρόεδρος της ΕΚΤ χαρακτηρίζει «επικίνδυνη ζώνη», κάτω από το 1%.
Παράλληλα το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη επιδεινώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Αύγουστο, ενώ, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο «Economist», αυτό που άρχισε πριν από τέσσερα χρόνια ως μια τραπεζική κρίση και κρίση χρέους έχει μετεξελιχθεί σε κρίση ανάπτυξης που τώρα περιβάλλει και τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης.

ΟΜΟΛΟΓΑ

Στο επίκεντρο οι τίτλοι της περιφέρειας

Οι προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αναλάβει σύντομα δράση για να αντιμετωπίσει τον χαμηλό πληθωρισμό και την υποτονική ανάπτυξη οδήγησαν σε πτώση των αποδόσεων των ευρωπαϊκών ομολόγων. Σε μια τέτοια περίπτωση πάντως ο μεγάλος κερδισμένος θα είναι τα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας, οι αποδόσεις των οποίων θα υποχωρήσουν σημαντικά, με τους αναλυτές να προτείνουν μάλιστα αγορές σε περίπτωση που ο Ντράγκι απογοητεύσει μερικώς την ερχόμενη εβδομάδα.

Την ίδια ώρα σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα υποχώρησε η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, καθώς διαμορφώθηκε στο 5,57%, καταρρίπτοντας το προηγούμενο «ρεκόρ» που είχε καταγραφεί στις 10 Ιουνίου, όταν η απόδοσή του είχε διαμορφωθεί στο 5,58%.
Η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου έχει υποχωρήσει στο 0,92%, με αποτέλεσμα το περιθώριο (spread) μεταξύ των δύο τίτλων να διαμορφωθεί στο 4,61%. Σε αντίστοιχη τροχιά κινείται και το πενταετές ελληνικό ομόλογο, του οποίου επίσης η απόδοση υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από την ημέρα της έκδοσής του και συγκεκριμένα στο 3,88%.

Οι ελληνικές εκδόσεις


Η εξέλιξη αυτή ευνοεί τις αναμενόμενες νέες ελληνικές εκδόσεις τους επόμενους μήνες. Πάντως αρχικώς σχεδιάζονται εκδόσεις τριετών και πενταετών ομολόγων, κατά τις οποίες θα δίδεται η δυνατότητα για πληρωμή με έντοκα γραμμάτια αντί για μετρητά. Η κίνηση αυτή στοχεύει στη βελτίωση της ρευστότητας σε αυτό το ύψος της καμπύλης αλλά και στη μείωση των spreads. Επίσης, μειώνοντας τα βραχυπρόθεσμα (τριμηνιαία και εξαμηνιαία) έντοκα γραμμάτια κατά αυτό το ποσό θα υπάρχει το περιθώριο έκδοσης έντοκων γραμματίων μεγαλύτερης διάρκειας.


Για πρώτη φορά στην ιστορία οι αποδόσεις ορισμένων ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν πάντως σε αρνητικό έδαφος, που σημαίνει ότι στην πραγματικότητα οι επενδυτές πληρώνουν για να δανείσουν αυτά τα κράτη.

Ειδικότερα οι αποδόσεις των διετών ομολόγων Φινλανδίας, Ολλανδίας, Βελγίου και Αυστρίας διολίσθησαν σε αρνητικό έδαφος στο -0,010%,-0,006%, -0,006% και -0,002% αντίστοιχα, ενώ σε αρνητικό πρόσημο συνεχίζουν να κινούνται και οι διετείς τίτλοι Γερμανίας. Η απόδοση των δεκαετών ομολόγων Γερμανίας, Ιταλίας, Ιρλανδίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας διαμορφώνεται σε 0,92%, 2,39%, 1,76%, 2,1% και 3,03% αντίστοιχα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ