Με το σκεπτικό ότι «το μποϊκοτάζ στο οποίο προτρέπουν το καταναλωτικό κοινό, οι απολυμένοι του εργοστασίου της Coca Cola, δεν έχει ως σκοπό τον ανταγωνισμό αλλά την επαναλειτουργία του εργοστασίου στη Θεσσαλονίκη», το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, απέρριψε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει η πολυεθνική εταιρεία σε βάρος των απεργών εργατών του εργοστασίου της συμπρωτεύουσας επειδή καλούσαν τους πολίτες να μποϊκοτάρουν το δημοφιλές αναψυκτικό και άλλα προϊόντα της 3Ε.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι βρίσκονται εδώ και 335 ημέρες σε απεργία μετά την ανακοίνωση της εταιρείας για κλείσιμο του εργοστασίου, χρησιμοποίησαν το Διαδίκτυο προκειμένου να θέσουν σε εμπορική απομόνωση το διάσημο προϊόν.

Έτσι λοιπόν με συνεχείς αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενημέρωναν τους πολίτες για τον αγώνα τους και τους καλούσαν να μποϊκοτάρουν τα προϊόντα της 3Ε, μια κίνηση που εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα.

Ακολούθως η πολυεθνική κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα επικαλούμενη σημαντική οικονομική και ηθική βλάβη.

Το δικαστήριο ωστόσο με την απόφασή του (αρ. 8839/2014) έκρινε ότι η προσφυγή της Coca Cola θα πρέπει «να απορριφθεί ως νόμω αβάσιμη δεδομένου ότι το μποϊκοτάζ, το οποίο γίνεται για ιδεολογικούς, πολιτικούς, θρησκευτικούς λόγους, κείται εκτός του Ν.146/1914, επειδή στερείται σκοπού ανταγωνισμού και γίνεται από πρόσωπα που δεν μετέχουν στην ανταγωνιστική διαδικασία. Θεωρείται δε ως νόμιμη απόρροια του ατομικού δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης (άρθρο 14 του Συντάγματος)».

Σύμφωνα πάντα με την απόφαση του δικαστηρίου «το μποϊκοτάζ στο οποίο προτρέπουν το καταναλωτικό κοινό, δεν έχει ως σκοπό τον ανταγωνισμό αλλά την επαναλειτουργία του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης και την επαναπρόσληψη των απολυθέντων εργαζομένων, ήτοι αποτελεί μέσο πίεσης για την επίτευξη ενός συνδικαλιστικής, κοινωνικής φύσεως σκοπού».

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά των απολύσεων στο εργοστάσιο της Θέρμης και η απόφαση αναμένεται τον Οκτώβριο.

H εταιρία Coca-Cola Τρία Έψιλον έδωσε στη δημοσιότητα την εξής ανακοίνωση:

Σε συνέχεια δημοσιευμάτων, αναφορικά με την πρόσφατη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας για τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε καταθέσει η εταιρία Coca-Cola Τρία Έψιλον, σχετικά με ψευδείς και συκοφαντικούς ισχυρισμούς μικρής μερίδας πρώην εργαζομένων της εταιρίας και με στόχο την ορθή ενημέρωση του κοινού, διευκρινίζονται τα εξής:

Το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, αναγνωρίζοντας τον αβάσιμο, αναληθή και παραπλανητικό χαρακτήρα των μηνυμάτων που εσκεμμένα αξιοποιούσαν πρώην εργαζόμενοι της εγκατάστασης της Θεσσαλονίκης, κατέρριψε τον βασικό άξονα και κύριο επιχείρημα των ενεργειών δυσφήμισης των πρώην εργαζομένων και τους απαγόρευσε την αξιοποίηση, διάθεση και αναπαραγωγή με οποιοδήποτε μέσο των μηνυμάτων ότι η Coca-Cola, παράγεται στη Βουλγαρία, φορολογείται στην Ελβετία, καταναλώνεται στην Ελλάδα». Με τον τρόπο αυτό επιβεβαίωσε ότι οι ισχυρισμοί των πρώην εργαζομένων είναι ψευδείς, συκοφαντικοί και σε καμία περίπτωση δεν συνδέονται με την πραγματικότητα της δραστηριότητας της εταιρίας. Ταυτόχρονα η απόφαση δεν απαγορεύει οποιαδήποτε διαμαρτυρία συμπεριλαμβανομένου και του μποϋκοτάζ στο πλαίσιο της νομότυπης συνδικαλιστικής δραστηριότητας.

Όπως είναι γνωστό η εταιρία διατηρεί εδώ και 45 χρόνια ισχυρή και σταθερή την παρουσία της στη χώρα, παράγοντας μάλιστα το 96% των προϊόντων της στην Ελλάδα, ενώ ανταποκρίνεται πλήρως σε όλες τις φορολογικές της υποχρεώσεις προς το ελληνικό κράτος, με σεβασμό και συνέπεια στην ελληνική φορολογική νομοθεσία. Συγκεκριμένα, τα τελευταία 10 χρόνια έχει αποδώσει στο κράτος, μέσω φορολογικών, εργοδοτικών και άλλων εισφορών, περίπου 1 δισ. ευρώ, ενώ ειδικά τη διετία 2012-2013 , η εταιρεία συνεισέφερε 258,8 εκ. ευρώ. Παράλληλα, την τελευταία διετία η εταιρία έχει επενδύσει στην ελληνική αγορά 275 εκ. ευρώ και ήδη από τις αρχές του 2014 βρίσκεται σε εξέλιξη νέο επενδυτικό πλάνο της εταιρίας.

Οι πρώην εργαζόμενοι του τμήματος διακίνησης της εγκατάστασης της Θεσσαλονίκης με σκοπιμότητα και δόλο έχουν επιδοθεί τους τελευταίους μήνες σε μια καμπάνια δυσφήμησης και σπίλωσης της εταιρίας, τη στιγμή που η Coca-Cola Τρία Έψιλον επανειλημμένα τους προσέφερε προτάσεις που θα τους εξασφάλιζαν απασχόληση και εισόδημα. Συγκεκριμένα η εταιρία μέσα σε δύο χρόνια κατέθεσε συνολικά 3 προτάσεις στους πρώην εργαζομένους για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης, από το να τους προσφέρει δωρεάν την κυριότητα αυτοκινήτων ιδιοκτησίας της, προκειμένου να συνεργαστούν ως ανεξάρτητοι διανομείς στη διακίνηση των προϊόντων της, να τους προσφέρει διασφάλιση εργασίας μέσα από 3ετές ή 5ετές συμβόλαιο, μέχρι να αναλάβει να καλύψει οικονομικά και όλες τις νομικές και γραφειοκρατικές διαδικασίες. Όλες οι προτάσεις απορρίφθηκαν χωρίς καμία αιτιολογία από το σωματείο των εργαζομένων και το συνδικαλιστικό όργανό τους (ΠΟΕΕΠ), οι οποίοι επέλεξαν την οδό της δυσφήμησης και συκοφάντησης της εταιρίας.