Στην άντληση 5,4 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα στοχευμένων συναλλαγών μακροχρόνιας αναχρηματοδότησης (TLTRO) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επιδιώκουν να προχωρήσουν οι διοικήσεις των τριών συστημικών τραπεζών, σύμφωνα με ανταπόκριση του Bloomberg από την Αθήνα.

Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών είχαν διορία έως και χθες το απόγευμα για να δηλώσουν στην Τράπεζα της Ελλάδος τη συμμετοχή τους στην πρώτη δημοπρασία της ΕΚΤ εντός του Σεπτεμβρίου. Μια δεύτερη δημοπρασία του προγράμματος στοχευμένων συναλλαγών μακροχρόνιας αναχρηματοδότησης θα ακολουθήσει το Δεκέμβριο.

Το δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου αναφέρει πως η Εθνική Τράπεζα επιδιώκει να αντλήσει 1,6 δισ. ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς επιδιώκει να λάβει 2,75 δισ. ευρώ και η Eurobank 1 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με την Alpha Bank το δημοσίευμα κάνει αναφορά σε δηλώσεις του οικονομικού διευθυντή του ιδρύματος Βασίλειου Ψάλτη, ο οποίος ξεκαθάρισε σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές πως η τράπεζα δεν θα μετέχει στην δημοπρασία του Σεπτεμβρίου, αλλά δεν αποκλείεται να μετέχει σε εκείνη του Δεκεμβρίου καθώς διαθέτει επιλέξιμα ενέχυρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Το δημοσίευμα τονίζει πως οι ελληνικές τράπεζες περιορίζονται στο πεδίο του δανεισμού με φθηνό επιτόκιο, λόγω των περιορισμένων ενεχύρων που διαθέτουν και είναι επιλέξιμα για τα TLTROs.