Στις ελληνικές καλένδες φαίνεται να στέλνει η Τρόικα την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών για αύξηση του αριθμού των δόσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών από 12 σε 100. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το μήνυμα που έχουν στείλει τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας προς τις αντίστοιχες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι σε καμία περίπτωση η νέα ρύθμιση σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 48 δόσεις, όσο δηλαδή ήταν για τα παλαιά χρέη.

Στην κυβέρνηση υπάρχει προβληματισμός αφενός γιατί είχε καλλιεργηθεί από στελέχη της η εντύπωση ότι η αύξηση των δόσεων από 12 σε 100 θα γίνει χωρίς καν να ερωτηθεί η Τρόικα αφετέρου με την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών κάθε μήνα κατά περίπου 1,2 δισ. ευρώ αν δεν περάσει στους οφειλέτες το μήνυμα ότι μπορούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε βάθος 8-9 ετών ίσως και να μην εισπραχθούν ποτέ.
Πάντως, από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διευκρινίζουν ότι η μάχη ακόμη δεν έχει χαθεί και μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα δοθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία στην Τρόικα προκειμένου να πειστεί και τελικά να δεχθεί τις 100 δόσεις.
Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή βάσει της οποίας μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου δεν καθίστανται ληξιπρόθεσμες οι οφειλές για τον ΕΝΦΙΑ και κατά συνέπεια είναι δυνατή η έκδοση φορολογικής ενημερότητας ή βεβαίωση οφειλής από τους υπόχρεους. Χωρίς την τροπολογία, 6,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων που με βάση τα αρχικά εκκαθαριστικά του ΕΦΝΙΑ θα έπρεπε να εξοφλήσουν μέχρι σήμερα την πρώτη δόση του φόρου , θα εμφανίζονταν την Δευτέρα με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο.
Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία οι ιδιοκτήτες ακινήτων να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ σε 6 δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 30 Σεπτεμβρίου και την τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2014.
Αξίζει να τονιστεί ότι έως τις 15 Σεπτεμβρίου θα αναρτηθούν στο Taxisnet τα καινούργια ειδοποιητήρια πληρωμής του ΕΝΦΙΑ με τις έξι δόσεις.