Την δημιουργία Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας στα πρότυπα της αντίστοιχης γαλλικής συζήτησαν ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος Δένδιας με τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας και εκ των βασικών διεκδικητών για τη θέση του Επιτρόπου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις κ. Πιέρ Μοσκοβισί. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δημιουργία Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας έχει τεθεί ως σκέψη ήδη από πέρυσι από την Καγκελάριο της Γερμανίας κ. Άνγκελα Μέρκελ ενώ θετικοί για αυτό εμφανίζονται και οι κ.κ. Σόιμπλε και Γκάμπριελ, υπουργός Οικονομικών και αντικαγγελάριος αντίστοιχα.

Στόχος είναι να χρηματοδοτηθούν τομείς και κλάδοι της ελληνικής οικονομίας οι οποίοι σήμερα δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμόκαι δεν πρόκειται να καλυφθούν ούτε μέσω του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου.Μία σκέψη είναι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα να βασιστεί στη μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης) που ήδη διαθέτει κεφάλαια 350 εκατ. ευρώ και έχει άδεια πιστωτικού ιδρύματος, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται και συγχώνευση με τον ΟΑΕΠ (Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων). Πάντως το συγκεκριμένο σχέδιο βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και ο σχεδιασμός του δεν αναμένεται ενωρίτερα από τα μέσα του 2015. Μεβάση τις υπάρχουσες σκέψεις η συγκεκριμένη τράπεζα θα λειτουργήσει υπό κρατικό έλεγχο και θα έχει ιδιωτικόmanagement, ενώ θα λειτουργήσει ως ομπρέλα κάτω από την οποία θα συγκεντρώνονται όλα τα σχήματα που χρηματοδοτούν σήμερα τις ΜΜΕ. Σήμερα ο μοναδικός φορέας που υπάρχει για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, το όποιο θα μπορούσε να ενταχθεί σε αυτό το σχήμα.
Όπως δήλωσε ο κ. Δένδιας μετά τη συνάντηση «δεν μιλάμε για Ίδρυμα αλλά για μια εξειδικευμένη προσπάθεια προώθησης της ρευστότητας στην αγορά την ώρα που την έχει ανάγκη».
Εκτός από το θέμα της Τράπεζας οι κ.κ. Δένδιας και Μοσχοβισί συζήτησαν τη δυνατότητα επιδότησης του επιτοκίου μέσω των διαρθρωτικών ταμείων στα ενήμερα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ανέφερε ακόμη πως πρέπει να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις που κατάφεραν να επιβιώσουν εν μέσω κρίσης και παραμένουν ενήμερες. Για τον λόγο αυτό έχει υποβάλλει αίτημα στις Βρυξέλλες να υπάρξει επιδότηση του επιτοκίου, το οποίο στηρίζει ο κ. Μοσχοβισί. Οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις σήμερα πληρώνουν επιτόκιο 4-5 μονάδες υψηλότερο από αυτό που πληρώνουν οι ανταγωνιστές τους στην Ευρώπη. Επίσης συζητήθηκε και το ελληνικό αίτημα για τη χρηματοδότηση μέσω των περιφερειακών ταμείων και των πέντε περιφερειών όπως είναι το Ν. Αιγαίο, Αττική και Στερεά Ελλάδα, που δεν θεωρούνται επιλέξιμες γιατί κατατάσσονται στις ανεπτυγμένες περιοχές της ΕΕ. Αυτό συμβαίνει γιατί τα κριτήρια αξιολόγησης βασίζονται στα οικονομικά στοιχεία προ κρίσης με αποτέλεσμα για παράδειγμα η περιφέρεια Αττικής να βρίσκεται στο 110% του Ευρωπαϊκού μέσου όρου σε ότι αφορά την ανάπτυξη. Το θέμα βάσει του χρονοδιαγράμματος που υπάρχει ήδη θα εξεταστεί το 2017, ωστόσο η ελληνική πλευρά επιδιώκει να το θέσει προς συζήτηση ενωρίτερα. Όπως επεσήμανε ο υπουργός «από το 2008 η χώρα έχει χάσει το 25% του ΑΕΠ, η ανεργία έχει ανέβει στο 26% και η ανεργία στη νέα γενιά έχει υπερβεί το 50%. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία στη χρήση αυτό των χρημάτων πρέπει να ληφθούν υπόψιν αυτοί οι παράμετροι».
Από την πλευρά του ο κ. Μοσχοβισί σημείωσε «Η Ευρώπη χρειάζεται την Ελλάδα και η Ελλάδα χρειάζεται την Ευρώπη», επισημαίνοντας «η ΕΕ δεν πρέπει να θέτει ποινές και περιορισμούς αλλά ελπίδες για ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης».