Το Mega, το βράδυ της Δευτέρας επιβεβαίωσε δημοσίευμα του «Βήματος» της περασμένης εβοδμάδας, όσον αφορά στην έκπτωση – υπό προϋποθέσεις – του ΕΝΦΙΑ για τα ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Εντολή να προχωρήσουν όλες οι αλλαγές – φοροεκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ έδωσε την περασμένη Τρίτη το Μέγαρο Μαξίμου στο υπουργείο Οικονομικών με σκοπό να εμφανιστούν στα νέα εκκαθαριστικά που θα εκδοθούν στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ετοιμάζει τροπολογία η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή και η οποία θα περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων για ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων. Την ίδια στιγμή, και εφόσον ολοκληρωθεί η κοστολόγηση του μέτρου, θα προχωρήσει στο πρώτο 15θήμερο του Σεπτεμβρίου νομοθετική ρύθμιση για παροχή έκπτωσης 20% – 30%στο φόρο που επιβαρύνει τα ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.
Οπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών στο «Βήμα», για τεχνικούς λόγους ακόμη δεν μπορεί να κοστολογηθεί το μέτρο και γι΄ αυτό δεν θα περιληφθεί στην τροπολογία της Πέμπτης. Μία πρώτη εκτίμηση από αρμόδιους παράγοντες είναι ότι το κόστος από τη μείωση του φόρου στη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων μπορεί να διαμορφωθεί από 50 έως 100 εκατ. ευρώ. Το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και τις συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με την Τρόικα.
Πάντως, τόσο ο πρωθυπουργός κύριος Αντώνης Σαμαράς όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κύριος Ευάγγελος Βενιζέλος έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν άμεσα οι φοροεκπτώσεις για βασικές κατηγορίες ακινήτων μετά και την «γκάφα» της υπερφορολόγησης χιλιάδων ιδιοκτητών με οικόπεδα εντός οικισμών και εκτός αντικειμενικού συστήματος.
Στη σύσκεψη της περασμένης Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον κ. Σαμαρά και τη συμμετοχή του κ. Βενιζέλου και του υπουργού Οικονομικών κυρίου Γκίκα Χαρδούβελη κλείδωσαν οι βασικές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ με εξαίρεση την έκπτωση στα ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και η οποία θα ακολουθήσει μέσα στο επόμενο διάστημα.
Μεταξύ των αλλαγών που αποφασίστηκαν είναι η μείωση φόρου για τα οικόπεδα εντός σχεδίου που βρίσκονται σε 4.000 οικισμούς, η εξόφληση του φόρου σε έξι μηνιαίες δόσεις, η κατάργηση της ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας για όσους δικαιούνται απαλλαγές από το φόρο, η απλοποίηση των διαδικασιών για τη χορήγηση εκπτώσεων και απαλλαγών σε περισσότερους οικονομικά αδύναμους πολίτες.
Με τη ρύθμιση για τους 4.000 οικισμούς αναμένεται να «ξεφουσκώσει» το ποσό του εκκαθαριστικού του ΕΝΦΙΑ σε περισσότερους από 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.
Αξίζει να τονιστεί ότι αυτόματα, από το ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών, θα προσδιορίζονται οι φορολογούμενοι που απαλλάσσονται, μερικώς ή ολικώς, από τον ΕΝΦΙΑ. Δεν θα απαιτείται, δηλαδή, η υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικών από τους δικαιούχους. Αυτό διευκρίνιζαν παράγοντες του υπουργείου, επισημαίνοντας ότι ο αυτόματος προσδιορισμός θα ισχύει για τη συντριπτική πλειονότητα των δικαιούχων των απαλλαγών, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως, π.χ. στις περιπτώσεις δεσμευμένων ακινήτων.
Η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε έξι μηνιαίες δόσεις με πρώτη έως τις 30 Σεπτεμβρίου και τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2015.
Παράλληλα στην τροπολογία της Πέμπτης θα προβλέπεται για τα διατηρητέα –δεσμευμένα απλούστευση των διαδικασιών για τις εκπτώσεις φόρου και απαλλαγές φόρου για τα δεσμευμένα.
Μείζον θέμα προέκυψε κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης για τα ακίνητα της Κεφαλλονιάς καθώς ο υπουργός Οικονομικών έθεσε θέμα ότι δεν μπορούν να εξαιρεθούν όλα τα ακίνητα όπως έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός γιατί σε αυτά περιλαμβάνονται και ακίνητα που ανήκουν σε Off shore εταιρείες. Ομως με εντολή του Μεγάρου Μαξίμου θα ισχύει τελικά η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για έναν ολόκληρο χρόνο ολόκληρης της Κεφαλλονιάς η οποία επλήγη από τον πρόσφατο σεισμό, αλλά και απαλλαγή μεμονωμένων ακινήτων περιουσιών που έχουν πλήρως αχρηστευθεί λόγων παλαιότερων σεισμών σε άλλες περιοχές της Ελλάδας (όπως σε περιπτώσεις που έγινε μετεγκατάσταση κατοίκων κ.λπ.).
Οσον αφορά στις διορθώσεις στο Ε9, το ηλεκτρονικό σύστημα για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 αναμένεται να ανοίξει ξανά μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις όπως για τα ημιτελή ακίνητα προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης φόρου 60% και για τον επιμερισμό της επιβάρυνσης μεταξύ ψιλής κυριότητας και επικαρπίας.