Προβληματισμός επικρατεί στην Πλατεία Συντάγματος και στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη για το που θα σταματήσει το «ξήλωμα του πουλόβερ» όσον αφορά στον εισπρακτικό στόχο για τον ΕΝΦΙΑ.

Κύκλοι του Υπουργείου εκτιμούν ότι αν συνεχιστεί η διαδικασία των εξαιρέσεων και το ποσό της βεβαίωσης του φόρου πέσει κάτω από το όριο των 3,10 δισ. ευρώ τότε θα υπάρξει πρόβλημα για την εκπλήρωση του δημοσιονομικού στόχου της είσπραξης των 2,65 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει βεβαίωση 3,2 δισ. ευρώ για να εισπραχθούν 2,6 δισ. ευρώ. Η ανησυχία επιτείνεται σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους από το ενδεχόμενο να υπάρξουν και νέες πιέσεις για εξαιρέσεις από την κοινή γνώμη και τους βουλευτές της συγκυβέρνησης.
Είναι κοινό μυστικό στην πλατεία Συντάγματος ότι ο κ. Χαρδούβελης δεν ανήκει στους «θαυμαστές» ούτε της φιλοσοφίας ούτε της αρχιτεκτονικής του ΕΝΦΙΑ.
Ωστόσο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ορισμένων παραγόντων, ο υπουργός Οικονομικών δεν θέλει αυτή τη στιγμή να προσθέσει άλλο ένα «φασούλι» στο ήδη γεμάτο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την τρόικα που αρχίζει την ερχόμενη εβδομάδα στο Παρίσι .
Το θέμα θα προκύψει εκ των πραγμάτων αν ο φόρος «ψαλιδιστεί» πέρα από τα συμφωνημένα όρια, λένε οι ίδιοι παράγοντες.
Ενδεικτικό του κλίματος είναι και το «μίνι-σίριαλ» με τα ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα που μπαίνουν και βγαίνουν από το σχεδιασμό των εξαιρέσεων σε ένα ιδιότυπο «πινγκ-πονγκ» ανάμεσα στο Μαξίμου και στην Πλατεία Συντάγματος.
Η Κεφαλλονιά
Την ίδια στιγμή ο νέος πονοκέφαλος του κ. Χαρδούβελη είναι η υλοποίηση της κυβερνητικής εξαγγελίας για να εξαιρεθούν από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ το 2014 οι σεισμόπληκτοι της Κεφαλλονιάς.
Το θέμα είναι πολύπλοκο καθώς η πλήρης εξαίρεση του νησιού από το φόρο κοστίζει 37 εκατ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή μελετάται ο προσδιορισμός των δικαιούχων ενώ ο βαθμός δυσκολίες αυξάνεται από το γεγονός ότι στο νησί υπάρχουν ακόμη και οφσόρ εταιρίες που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από μια καθολική εξαίρεση του νησιού.