Έναν απρόσμενο σύμμαχο βρήκε η κυβέρνηση της Αργεντινής στην προσπάθειά της να πείσει τη διεθνή οικονομική κοινότητα για το δίκαιο των θέσεών της στο θέμα των funds.

Η επενδυτική εταιρεία Hayman -συμφερόντων Σόρος- στρέφεται κατά της Bank of New York Mellon, που έχει μπλοκάρει την καταβολή των χρημάτων στους «κουρεμένους» ομολογιούχους, βάσει της απόφασης του αμερικανού δικαστή Τόμας Γκριέσα.

Όπως αναφέρει η ισπανική εφημερiδα El Pais, η Hayman κατέχει ομόλογα που υπάγονται στο βρετανικό δίκαιο, κατά συνέπεια εγκαλεί τη συγκεκριμένη τράπεζα με το σκεπτικό ότι ξεπερνά τα όριά της μπλοκάροντας την είσπραξη των χρημάτων.

«Εφόσον δεν υπάρχει αντίστοιχη απόφαση της βρετανικής δικαιοσύνης, η αμερικανική τράπεζα μας χρωστά τους τόκους» αναφέρει ο Κάιλ Μπας, επικεφαλής της Hayman.

Η Hayman έπρεπε να εισπράξει στις 30 Ιουλίου το ποσό των 226 εκατομμυρίων δολαρίων.

Υπενθυμίζεται ότι ο 84χρονος δικαστής της Νέας Υόρκης Τόμας Γκριέσα δικαίωσε τα κερδοσκοπικά funds στον πολυετή αγώνα τους κατά της κυβέρνησης της Αργεντινής, καλώντας το Μπουένος Αϊρες να πληρώσει περίπου 1,5 δισ. δολάρια για μη «κουρεμένα» ομόλογα.

Παράλληλα, ο δικαστής διέταξε τη συγκεκριμένη τράπεζα της Νέας Υόρκης να μην προχωρήσει στην πληρωμή άλλων (κουρεμένων) ομολογιούχων, τουλάχιστον όχι μέχρι να καταβληθεί το 1,5 δισ. δολάρια στα funds.

Βάσει αυτής της απόφασης η Αργεντινή κηρύχθηκε σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας. Η ίδια η κυβέρνηση απορρίπτει τον χαρακτηρισμό, σημειώνοντας ότι τα χρήματα που έπρεπε να καταβληθούν στους ομολογιούχους είναι διαθέσιμα στην αμερικανική τράπεζα, αλλά τα έχει μπλοκάρει ένας δικαστής.

Προς το παρόν οι «κουρεμένοι» ομολογιούχοι (σχεδόν το 93% των πιστωτών της χώρας) δεν έχουν κινηθεί κατά του Μπουένος Αϊρες για το γεγονός ότι δεν μπορούν να εισπράξουν τα χρήματά τους, ωστόσο, ακόμα και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Άξελ Κισιλόφ δεν αποκλείει μια τέτοια εξέλιξη.

Σε μια προσπάθεια να προλάβει αυτή την εξέλιξη, η πρόεδρος έστειλε στο Κογκρέσο νόμο με τον οποίο επιχειρείται να μπει στο περιθώριο η απόφαση του αμερικανού δικαστή.

Εάν ψηφιστεί ο νόμος, οι ομολογιούχοι θα μπορούν να πληρωθούν από λογαριασμούς τους στο Μπουένος Άιρες ή να ανταλλάξουν τα ομόλογά τους με νέα ομόλογα με βάση το δίκαιο της Αργεντινής.

Η ανταλλαγή ομολόγων πιθανόν δεν θα είναι εφικτή για τους περισσότερους επενδυτές και χρηματοπιστωτικούς διαμεσολαβητές εξ αιτίας νομικών κινδύνων, περιλαμβανομένης της δίωξής τους για περιφρόνηση δικαστικής απόφασης, σύμφωνα με αναλυτή με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Δεν είναι όμως μόνο η Hayman του Σόρος που στρέφεται κατά του δικαστή Γκριέσα. Όπως αναφέρει η ισπανική εφημερίδα El Pais, νομικοί που εκπροσωπούν ιταλούς ομολογιούχους τούς καλούν να στραφούν και εκείνοι κατά της τράπεζας της Νέας Υόρκης, αποδεχόμενοι παράλληλα τη νέα πρωτοβουλία του Μπουένος Αϊρες.

Ανάλογα σκέφτεται να κινηθεί και ο μεξικανός επενδυτής Νταβίντ Μαρτίνες, ο οποίος ελέγχει το 5% της Banco Sabadell, με μεγάλες επενδύσεις στην Αργεντινή.

Περισσότερο διστακτικοί στην πρωτοβουλία της Αργεντινής εμφανίζονται οι αμερικανοί θεσμικοί επενδυτές.

Προς το παρόν, η κυβέρνηση της Αργεντινής δεν εμφανίζεται πρόθυμη να υλοποιήσει την απόφαση της αμερικανικής δικαιοσύνης και να πληρώσει τα κερδοσκοπικά funds.

Ακόμα και οι προσπάθειες που έγιναν από ιδιωτικές τράπεζες (της Αργεντινής άλλα και διεθνείς κολοσσούς) να λύσουν το γόρδιο δεσμό, έπεσαν στο κενό.

Για την πρόεδρο Φερνάντες, το θέμα έχει καθαρά πολιτική διάσταση, ενώ στην πρώτη γραμμή έχει περάσει το δίλημμα «πατρίδα ή κερδοσκόποι».

Διαφορετική βέβαια άποψη έχουν αρκετά από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, τα οποία βλέπουν ότι η συνέχιση της εκκρεμότητας βλάπτει σοβαρά μια οικονομία που έχει ήδη μπει σε ύφεση και με έναν πληθωρισμό που κινείται στα επίπεδα του 30% ετησίως.