Τη σκέψη του υπουργείου Οικονομικών για μια συνολική μεταρρύθμιση του συστήματος του ΦΠΑ, με το ενδεχόμενο επιβολής ακόμη και ενιαίου συντελεστή, αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης κατά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Δευτέρας με το προεδρείο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).
Παράλληλα, πηγές της ΕΣΕΕ περιγράφουν το «δίλημμα» του Υπουργού, λέγοντας ότι μελετάται και το σενάριο για διαφορετικούς συντελεστές με μείωση του ΦΠΑ από το 23% στο 13% και σε άλλους κλάδους στα πρότυπα αυτού της εστίασης. Πρώτη υποψηφιότητα με βάση αυτή την εκδοχή είναι ο ΦΠΑ στην οικοδομή.
Από την ίδια συνάντηση προκύπτει επίσης η πληροφορία ότι η τρόικα ζητάει διαρθρωτικά ισοδύναμα για τις φοροελαφρύνσεις που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση.
Το ζήτημα του ΦΠΑ έχει τεθεί ούτως ή άλλως στο αναθεωρημένο μνημόνιο (ΜοU) και η ελληνική πλευρά είναι υποχρεωμένη βάσει χρονοδιαγράμματος να παρουσιάσει στην τρόικα την πρότασή της για μια συνολική αλλαγή και απλοποίηση του συστήματος.
Επί του θέματος υπενθυμίζεται ότι η τριμερής έχει ζητήσει πολλές φορές την αλλαγή του μειωμένου κατά 30% συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει σε πολλά νησιά (των νομών Δωδεκανήσου, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κυκλάδων και επίσης σε Θάσο, Σαμοθράκη, Βόρειες Σποράδες και Σκύρο) κάτι που δεν φαίνεται να συζητά το οικονομικό επιτελείο.
Το θέμα είχε ανοίξει και ο πρώην Υπουργός κ. Γιάννης Στουρνάρας τον Δεκέμβριο του 2013 με συνέντευξη του στη «Liberation». Ωστόσο αμέσως μετά ανακοίνωση του Υπουργείου είχε αναφέρει ότι παρερμηνεύτηκαν και αλλοιώθηκαν οι απαντήσεις του κ. Στουρνάρα κατά τη μετάφραση. «Ο κ. Στουρνάρας ουδέποτε αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο εξάλειψης εξαιρέσεων. Απλώς ανέφερε ως παραδείγματα συγκεκριμένες εξαιρέσεις από τους γενικούς κανόνες που μειώνουν το φορολογικό βάρος» σημείωνε το ΥΠΟΙΚ.
Από την άλλη πλευρά, τα σενάρια για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ γεννούν αυτομάτως το ερώτημα για τη διατήρηση η μη του χαμηλού ΦΠΑ 13% στην εστίαση.
Ισοδύναμα
Στο ραντεβού του Υπουργού μετον πρόεδρο της ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη και το γενικό γραμματέα κ. Γιώργο Καρανίκα συζητήθηκαν τα προβλήματα του εμπορικού κόσμου και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών με βασικό αυτό της υπερφορολόγησης.
Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ ο κ. Κορκίδης επισήμανε ότι το φετινό φθινόπωρο θα πρέπει να φέρει «φορολογική Aνοιξη».
Η απάντηση του κ. Χαρδούβελη δεν ήταν αρνητική αλλά σίγουρα ήταν συγκρατημένη. Πηγές από την πλευρά της ΕΣΕΕ λένε ότι Υπουργός ανέφερε μεν ότι συμφωνεί με τα αιτήματα για φοροελαφρύνσεις αλλά πληροφόρησε τους συνομιλητές του ότι απαιτούνται ισοδύναμα για να προχωρήσουν.
Αντίστοιχο κλίμα είχε προκύψει την προηγούμενη εβδομάδα μετά από τη συνάντηση του υπουργού Ανάπυξης κ. Νίκου Δένδια με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο.
Παρά ταύτα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» στην κυβέρνηση δεν τα βάφουν μαύρα καθώς ως ισοδύναμα μέτρα μπορούν να εκληφθούν και οι ενέργειες για την βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού ή μια σειρά από άλλες διαρθρωτικές αλλαγές (π.χ. για την απελευθέρωση αγορών και υπηρεσιών).
Σε κάθε περίπτωση, τα στελέχη της τρόικας δηλώνουν ότι ο διαρθρωτικές αλλαγές είναι το «κλειδί» για να μην γίνουν άλλες οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, επομένως είναι και το «κλειδί» για τις φοροελαφρύνσεις.
Βασικοί στόχοι της κυβέρνησης παραμένουν η μείωση του φόρου στο πετρέλαιο (άμεσα) και η μείωση 50% της Εκτακτης Εισφοράς Αλληλεγγύης από το 2015.

Τα αιτήματα
Από την πλευρά τους ο πρόεδρος και ο γ.γ. της ΕΣΕΕ αναφέρθηκαν στις στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις που έχει ήδη προτείνει η Συνομοσπονδία για τους μικρομεσαίους της αγοράς και αφορούν:

1) Μείωση κατά 50% της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης το 2015 και κατάργηση από το 2016.

2) Μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών από το 26% και 33% στο 20% για τη χρήση του 2015 και στο 15% για το 2016.

3) Αποκλιμάκωση των ανώτατων συντελεστών φορολόγησης των φυσικών προσώπων από 42% στο 33% και μείωση των φορολογικών συντελεστών από το 22% σε 20% και από το 32% σε 30%.

4) Διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ 13% στην εστίαση και εφαρμογή του στην οικοδομή και την ακτοπλοΐα.

5) Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για επιτηδευματίες με μηδενικά έσοδα και μείωση για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες στα προηγούμενα επίπεδα.

6) Επαναφορά του αφορολόγητου ορίου στους ελεύθερους επαγγελματίες αρχικά στα 9.550 και σταδιακά στα 11.500 ευρώ και καθορισμός πλαφόν έκπτωσης φόρου για ιατρικά έξοδα.

7) Επαναπροσδιορισμός ΕΝΦΙΑ για ιδιοχρησιμοποιούμενη επαγγελματική στέγη καθώς και για μη ηλεκτροδοτούμενα ξενοίκιαστα ακίνητα.