Επανεξετάζεται, μετά από αίτημα της Ελλάδας, ο κανονισμός της ΕΕ για τα έκτακτα μέτρα στήριξης ροδάκινων και νεκταρινιών ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τα μέτρα, ύψους 33 εκατ. ευρώ, και η κατανομή τους στα κράτη-μέλη, που ανακοίνωσε νωρίτερα η Επιτροπή, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, με την Αντιπολίτευση να μιλά για «απόφαση κόλαφο» για την ελληνική κυβέρνηση.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες από τους εμπειρογνώμονες των κρατών – μελών της Ε.Ε. και εξετάστηκαν τα μέτρα της Κομισιόν για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια που ουσιαστικά προβλέπουν:

* χρηματοδοτική συνδρομή ύψους 29,7 εκατ. ευρώ σε οργανώσεις παραγωγών καθώς και σε μεμονωμένους παραγωγούς για αποσύρσεις (δωρεάν διανομή, λιπασματοποίηση, κ.λπ).

* Ειδική στήριξη ύψους 3 εκατ. ευρώ για δραστηριότητες προώθησης. Τα ποσά κατανέμονται σε τέσσερις χώρες ως εξής: Ελλάδα 317.000 €, Ισπανία, 1,13εκατ. €, Ιταλία 1,28 εκατ. € και Γαλλία 262.000 €.

Σε ό,τι αφορά ειδικά τις προωθητικές ενέργειες, η Ελληνική αντιπροσωπεία διαφώνησε με την προτεινόμενη κατανομή και ζήτησε τον επαναπροσδιορισμό των ποσών με κριτήριο το μερίδιο των εξαγωγών της κάθε χώρας προς τη Ρωσία και όχι με βάση τον αριθμό παραγωγών και το ύψος της συνολικής παραγωγής, που χρησιμοποίησε η Επιτροπή.

Τελικά η Επιτροπή ανακοίνωσε «ότι προετοιμάζεται νέος, διορθωτικός κανονισμός, προκειμένου να ληφθούν υπόψη συνολικότερα οι συνέπειες από τις ρωσικές απαγορεύσεις αλλά και για να βελτιωθούν σημεία του εκδοθέντος κανονισμού» αναφέρει το υπουργείο.

Newsroom ΔΟΛ