Η αβεβαιότητα σχετικά με το νόμισμα της Σκοτίας σε μια πιθανή ανεξαρτητοποίηση της περιοχής από τη Μεγάλη Βρετανία θα μπορούσε να ωθήσει στη φυγή κεφαλαίων από τη χώρα, αφήνοντας το χρηματοπιστωτικό της σύστημα σε μια «κρίσιμη κατάσταση», ανέφερε ο Ντάγκλας Φλίντ, πρόεδρος της HSBC Holdings Plc, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην βρετανική εφημερίδα Telegraph.

Ο Φλίντ ανέφερε ότι η νομισματική ένωση με τη στερλίνα ήταν η άγκυρα στην οποία στηρίχτηκε η οικονομική επιτυχία και σταθερότητα της Σκοτίας.

Ο Φλιντ, που είναι πρόεδρος της μεγαλύτερης τράπεζας της Ευρώπης, δήλωσε ότι η απόφαση των τριών μεγάλων πολιτικών κομμάτων να αποκλείσουν μια νομισματική ένωση με μια ανεξάρτητη Σκοτία είναι κίνηση «απολύτως συνεπής με τις ενέργειες που έχουν ληφθεί στον απόηχο της χρηματοοικονομικής κρίσης» και «με τη γνώση που αποκτήθηκε από τα πρόσφατα γεγονότα στην ευρωζώνη».

Το ζήτημα του κατά πόσον η Σκοτία θα μπορούσε να κρατήσει το βρετανικό νόμισμα αν τελικώς επικρατήσει το «ναι» στην ανεξαρτησία στο δημοψήφισμα στις 18 Σεπτεμβρίου έχει παρεμποδίσει την εκστρατεία ανεξαρτησίας. Η βρετανική κυβέρνηση έχει δηλώσει αρνητική σε αυτό και ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μάρκ Κάρνεϊ έχει προειδοποιήσει για τις δυσκολίες αυτής της νομισματικής ένωσης.