Επειτα από αρκετούς μήνες συζητήσεων, έρπουσας και ανοιχτής φημολογίας αλλά και διαπραγματεύσεων, η ΑΤΕ Ασφαλιστική, θυγατρική του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, άλλαξε χέρια και ο γερμανικός κολοσσός Ergo, χαμηλών τόνων ως πρόσφατα στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, βελτίωσε σημαντικά τη θέση του. Τώρα πλέον τα βλέμματα όλων και κυρίως των πολυεθνικών ομίλων που έχουν την ισχυρότερη παρουσία στον ασφαλιστικό κλάδο στρέφονται στην Εθνική Ασφαλιστική, θυγατρική του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, και στη Eurolife του ομίλου της Eurobank.
Το γεγονός βέβαια ότι οι μεγάλοι όμιλοι αντιμετωπίζουν τις δύο προαναφερόμενες εταιρείες ως «εκκρεμότητα» της ασφαλιστικής αγοράς δεν σημαίνει ότι σύντομα θα υπάρξουν και ανακατατάξεις. Ανεξάρτητα από τις τακτικές κινήσεις, επί της ουσίας οι δύο τραπεζικοί όμιλοι, αν τελικώς αποφασίσουν να πουλήσουν τις ασφαλιστικές θυγατρικές τους που είναι σημαντικές –από τις σημαντικότερες –εταιρείες της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, θα θέλουν να εισπράξουν και το μέγιστο δυνατό τίμημα. Και από την άλλη πλευρά, οι υποψήφιοι αγοραστές –όποιοι τελικώς επιλεγούν όταν έλθει η ώρα –θα θέλουν να τις αποκτήσουν με το μικρότερο δυνατό τίμημα.
Αυτή η περίοδος σίγουρα δεν προσφέρεται –η ΑΤΕ Ασφαλιστική είναι μια διαφορετική περίπτωση και μέγεθος –για την απόκτηση ισχυρού τιμήματος. Και γι’ αυτόν τον λόγο και τα αφεντικά τους δεν φέρονται διατεθειμένα να πουλήσουν –τουλάχιστον σύντομα.
Ειδικότερα η Eurolife, η οποία δεν έχει ηλικία μεγαλύτερη των 15 χρόνων, δεν φαίνεται ότι θα πωληθεί το επόμενο διάστημα –ως το τέλος του 2014. Οι ασφαλιστικές εταιρείες (ζωής και ζημιών) του ομίλου της Eurobank είναι οι πιο κερδοφόρες θυγατρικές του τραπεζικού ομίλου –κατά τη διάρκεια του 2013 εισέφεραν περί τα 80 εκατ. ευρώ κέρδη στη συνολική κερδοφορία της τράπεζας. Παράλληλα, λόγω της «νεότητάς» της, δεν έχει κρυμμένα προβλήματα και το σύστημα του bancassurance λειτουργεί με εξαιρετικά αποδοτικό τρόπο. Αργότερα και ανάλογα με την πορεία των stress tests των τραπεζών και τα ευρήματά τους –«κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να βγουν, μπορεί να βγουν ακόμη και τέρατα» έλεγε πηγή της αγοράς -, ίσως ο μέτοχος θεωρήσει σκόπιμο να προσφέρει σε επενδυτή μέρος του μετοχικού της κεφαλαίου.
Παρόμοια είναι και η στάση της διοίκησης του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας. Αν και η περίπτωση της Εθνικής ΑΕΕΓΑ είναι πιο σύνθετη, όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στη διαπίστωση πως ούτε και αυτή αναμένεται να αλλάξει χέρια, τουλάχιστον στο προσεχές μέλλον. Και τούτο διότι αν η τράπεζα έβγαζε προς πώληση την Εθνική ΑΕΕΓΑ, τα ποσά που θα έβαζε στα ταμεία της θα ήταν εξαιρετικά χαμηλά. Η τρέχουσα συγκυρία ευνοεί στη διαπραγμάτευση τους υποψήφιους αγοραστές και φυσικά η διοίκηση της τράπεζας δεν είναι διατεθειμένη να δώσει την Εθνική ΑΕΕΓΑ που αποτελεί σημείο αναφοράς του ασφαλιστικού κλάδου –και τούτο παρά το μέγεθος των προβλημάτων της –με χαμηλό τίμημα. Ολα αυτά αποτελούν τα δεδομένα της παρούσας συγκυρίας, το 2015 είναι μια άλλη χρονιά και το βασικό χαρακτηριστικό αυτής της περιόδου είναι η ρευστότητα.

HeliosPlus