Στη Λευκωσία για διαπραγματεύσεις με την κυπριακή κυβέρνηση με θέμα την πιθανή εξαγορά της Cyprus Airways μετέβη την Πέμπτη ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair Μάικλ Ο’Λίρι.
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο Δουβλίνο προτού αναχωρήσει για την Κύπρο ο ιρλανδός μάνατζερ δήλωσε ότι η εταιρεία του «έχει εμπλακεί στην όλη υπόθεση» και ότι ελπίζει ότι «θα βγει κάτι καλό». Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Ο’Λίρι πρόσθεσε ότι «το όλο θέμα έχει άμεση σχέση με τα πολιτικά δεδομένα της Κύπρου».
Η Ryanair συγκαταλέγεται μεταξύ των 20 εταιρειών που έχουν καταθέσει μη δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά των Κυπριακών Αερογραμμών –η εταιρεία ανήκει εξ’ ολοκλήρου στο κυπριακό κράτος.
Ο Ο’Λίρι δεν έχει αποκαλύψει λεπτομέρειες για την προσφορά της Ryanair –πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε επιβατική κίνηση αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους στην Ευρώπη. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι πρόθεση της ιρλανδικής εταιρείας είναι να διατηρήσει η Cyprus Airways την επωνυμία της και να λειτουργεί ως ανεξάρτητος αερομεταφορέας.
Ο Ο’Λίρι εξέφρασε, τέλος, την εκτίμηση ότι ο εθνικός αερομεταφορέας της Κύπρου έχει τη δυνατότητα να… πενταπλασιάσει την επιβατική του κίνηση από τους 600.000 στα 3 εκατ. επιβάτες ετησίως.
Με τα 6 αεροσκάφη που διαθέτει, η Cyprus Airways πραγματοποιεί προγραμματισμένες πτήσεις σε 19 προορισμούς στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή. Το καλοκαίρι πραγματοποιεί και μερικές πτήσεις τσάρτερ, κυρίως στην Ελλάδα και στη Βρετανία. Η εταιρεία εδρεύει στη Λάρνακα.
Η κυπριακή κυβέρνηση έχει εκδηλώσει την πρόθεση να ιδιωτικοποιήσει την Cyprus Airways. Η όλη διαδικασία, ωστόσο, βρίσκεται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο.