Σε μια προσπάθεια να παρακάμψει το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στη Νέα Υόρκη και να μπορέσει να πληρώσει κανονικά τα τοκοχρεολύσια, το Μπουένος Αϊρες επιδιώκει να ανταλλάξει τα σχετικά ομόλογα που έχουν εκδοθεί σε ξένο δίκαιο με νέα ίσης αξίας που θα υπόκεινται στο αργεντίνικο δίκαιο.

Η πρόταση, τη σχετική νομοθεσία την οποία παρουσίασε με διάγγελμα η πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ, δείχνει ότι βρίσκεται μακριά το ενδεχόμενο συμφωνίας στη διαμάχη με τα κερδοσκοπικά fund.

Τα νέα ομόλογα που θα διέπονται από την εθνική νομοθεσία θα εξυπηρετούνται μέσω της εθνικής Banco Nacion, αντί της αμερικανικής New York Mellon.

H πρόταση καλεί επίσης και όσους ομολογιούχους δεν είχαν πάρει μέρος στο «κούρεμα» να συμμετέχουν στη διαδικασία. Φέρνοντας έτσι πλήρως τα ομόλογα στην δική της δικαιοδοσία, η Αργεντινή ευελπιστεί ότι το αδιέξοδο θα παρακαμφθεί οριστικά.

Τον Σεπτέμβριο, το Μπουένος Άιρες πρέπει να εξυπηρετήσει εκ νέου τοκοχρεολύσια.

Το Μπουένος Άιρες έχει ήδη διαβιβάσει από τον Ιούνιο στην New York Mellon τα 539 εκατ. δολάρια σε τόκους που έπρεπε να πληρωθούν για τα «κουρεμένα» ομόλογα. Εξαιτίας όμως της προηγούμενης απόφασης του αμερικανού δικαστή Τόμας Γκριέσα, ο οποίος είχε κρίνει υπέρ των κερδοσκοπικών fund που είχαν «ακούρευτα» ομόλογα, τα κεφάλαια για τους τόκους των «κουρεμένων» ομολόγων δεν μπορούσαν να πληρωθούν πριν η Αργεντινή αποζημίωνε τα fund.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Οι πρώτες αντιδράσεις είναι αμφίσημες. «Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί ψυχρολουσία για όσους ανέμεναν μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων για όσους πιστωτές δεν εντάχθηκαν στην αναδιάρθρωση» τόνισε στο Bloomberg ο Βλαντιμίρ Βέρνινγκ, οικονομολόγος της JPMorgan.

Αντίθετα, ο Τούλιο Τσέμπο, δικηγόρος που εκπροσωπεί τους ιταλούς ομολογιούχους, δήλωσε στην αργεντίνικη εφημερίδα «Pagina 12» ότι το σχέδιο νόμου για την κυρίαρχη πληρωμή του δημοσίου χρέους «είναι πιθανώς η πιο σωστή απόφαση της κυβέρνησης της Αργεντινής για να εγγυηθεί την πληρωμή των πιστωτών της, και συνεπώς πρέπει να αποδεχτούμε την ανταλλαγή των τίτλων με άλλα που εμπίπτουν στην εθνική νομοθεσία».