Αισιοδοξία καταγράφεται στους έλληνες καταναλωτές, εργαζομένους και επιχειρηματίες από τα μικρά αλλά θετικά βήματα που πραγματοποιεί η ελληνική οικονομία το τελευταίο διάστημα. Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας συνεχίστηκε ακόμη έναν μήνα, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, η εμπιστοσύνη των εργαζομένων αυξάνεται, ενώ βάσει των ισολογισμών που είναι καταχωρισμένοι στην ICAP Group, προκύπτει μια αισθητήμείωση των ζημιών στις ελληνικές εταιρείες την τελευταία διετία.
Ειδικότερα, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας συνεχίστηκε τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για τον σύνθετο δείκτη leading indicators που καταρτίζει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Ο πρόδρομος οικονομικός δείκτης του ΟΟΣΑ (Composite Leading Indicator, CLI) για την ελληνική οικονομία ενισχύθηκε οριακά στις 102,8 μονάδες τον Ιούνιο έναντι 102,7 μονάδων τον Μάιο και 102,6 μονάδων τον Απρίλιο. Με βάση τον εν λόγω δείκτη, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε σταθερή πορεία ανάκαμψης από τον Σεπτέμβριο του 2013, οπότε ενισχύθηκε στο ορόσημο των 100 μονάδων που σηματοδοτούν μακροπρόθεσμη τάση ανάπτυξης της οικονομίας.
Παράλληλα, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού, Randstad Hellas, για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο μειώνεται ελαφρά ο φόβος απώλειας εργασίας, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται η εμπιστοσύνη για την εξεύρεση ανάλογης εργασίας.
Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα κατέγραψε για την Ελλάδα περαιτέρω μείωση 1% στον φόβο απώλειας της θέσης εργασίας, ενώ ταυτόχρονα η εμπιστοσύνη των εργαζομένων για την εξεύρεση ανάλογης εργασίας μέσα στους επόμενους έξι μήνες αυξήθηκε κατά 2%, σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2014. Επίσης η προσδοκία για απασχόληση μέσα στους επόμενους έξι μήνες σε μια διαφορετική θέση από αυτή που έχουν σήμερα αυξήθηκε κατά 5%, φτάνοντας στο 47%.
Ο Δείκτης Κινητικότητας για την Ελλάδα έχει και αυτός ελαφρώς αυξηθεί, από 100 το 1ο τρίμηνο σε 101 το 2ο τρίμηνο του 2014. Το αποτέλεσμα αυτό δείχνει ότι ο αριθμός των εργαζομένων που αναμένουν να βρουν άλλη θέση εργασίας μέσα στους επόμενους έξι μήνες αυξάνεται. Ανοδικά κατά μία μονάδα κινήθηκε το 2ο τρίμηνο του 2014 και ο παγκόσμιος δείκτης κινητικότητας. Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας, η Εργασιακή Ικανοποίηση στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 2%, φτάνοντας συνολικά στο 59% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο.
Η ανάκαμψη στην ελληνική οικονομία φαίνεται και από μελέτη της ICAP, η οποία παρουσίασε τους κλάδους που κόντρα στην κρίση κινήθηκαν ανοδικά την τελευταία 5ετία, καθώς και αυτούς που υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες από τη συνεχιζόμενη ύφεση. Τις καλύτερες επιδόσεις παρουσίασε ο τομέας των ΑΠΕ,που εμφάνισε εντυπωσιακή αύξηση ιδιαίτερα την περίοδο 2011/2012. Η σχετική μελέτη επισημαίνει ότι λαμβάνονταςυπόψη και τα συνολικά αποτελέσματα του εταιρικού τομέα το2013, βάσει των ισολογισμών που είναι καταχωρισμένοι στη βάση δεδομένων της ICAP Group, προκύπτει μια αισθητήμείωση των ζημιών την τελευταία διετία. Πιο συγκεκριμένα, οι συνολικές ζημιές περιορίστηκαν κατά34%το 2012, ενώ και το 2013 (με βάση δείγμα σχεδόν 7.300 διαθέσιμων ισολογισμών) προκύπτει περαιτέρω μείωση των ζημιών κατά 52%.

HeliosPlus