Την τρίτη χειρότερη απόδοση (-7%) μετά την Ουγγαρία (-9,8%) και τη Ρωσία (-7,6%) με βάση τους δείκτες αναδυομένων αγορών της Morgan Stanley Capital International (MSCI) παρουσιάζει πλέον εφέτος το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δείχνει να χάνει τη λάμψη του, καθώς τα προηγούμενα δύο χρόνια σημείωσε μία από τις καλύτερες αποδόσεις παγκοσμίως.
Το ελληνικό στόρι της ανάκαμψης «ξεθωριάζει», σχολίασε χαρακτηριστικά το Bloomberg, παρατηρώντας ότι οι ελληνικές μετοχές που βρέθηκαν στην κορυφή των αποδόσεων στην Ευρώπη πέρυσι σήμερα σημειώνουν μία από τις χειρότερες περιόδους τους. Η πτώση των τιμών περιορίζει τα κέρδη που προσέγγιζαν το 200% από τον Ιούνιο του 2012, απόρροια των τοποθετήσεων στην ελληνική αγορά επιθετικών αντισταθμιστικών ταμείων (hedge funds) όπως το Paulson & Co. και το Third Point LLC. Να σημειωθεί ότι το ράλι των ελληνικών μετοχών ξεκίνησε τρεις μήνες μετά την αναδιάρθρωση του χρέους, τον Μάρτιο του 2012, και οδήγησε έκτοτε σε κέρδη 128%, αν και οι ελληνικές μετοχές παραμένουν κατά 80% χαμηλότερα από τα υψηλά επίπεδα του 2007.
«H ανησυχία για τα stress tests και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών επηρεάζουν σήμερα την αγορά, με τις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσει η κυβέρνηση με την τρόικα στις αρχές Σεπτεμβρίου για την οικονομία να προσελκύουν το ενδιαφέρον» ανέφεραν οι αναλυτές. Την ίδια στιγμή τα αντίποινα της Ρωσίας στις ευρωπαϊκές κυρώσεις απειλούν να εκτροχιάσουν την ελληνική ανάκαμψη καθώς η αξία του εμπορίου Ρωσίας – Ελλάδας ανήλθε το 2013 στα 9,3 δισ. ευρώ.
«Ο κίνδυνος να πάνε στραβά τα πράγματα εσωτερικά και εξωτερικά είναι αρκετά σημαντικός. Γι’ αυτό, όταν αγοράζετε ελληνικές μετοχές, πρέπει να είστε σίγουροι ότι τις αγοράζετε σε discount (έκπτωση)» ανέφερε στο Bloomberg ο Matthew Beesley της Henderson Global Investors Holdings Ltd., η οποία διαχειρίζεται 125 δισ. δολάρια. Τα εμπόδια στην ελληνική ανάκαμψη παραμένουν, σύμφωνα με τον Thomas Wilson της Schroders Plc, η εταιρεία του οποίου διαχειρίζεται 268 δισ. στερλίνες (448 δισ. δολάρια). Η ύφεση κατέστρεψε το 25% του ΑΕΠ και έστειλε την ανεργία στο 27,9% τον Σεπτέμβριο. Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι ο ρυθμός υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων υποχωρεί. «Δεν διαφωνούμε ότι η οικονομία σταθεροποιείται» λέει ο Wilson. «Εκεί που είμαστε περισσότερο προσεκτικοί είναι στο πώς δείχνει η ανάκαμψη στον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Πρέπει να δούμε την κυβέρνηση να συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας και να προσελκύσει περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις».
«Μετοχές με τριπλάσια αποτίμηση σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη έχουν μέχρι στιγμής βρει στήριξη σε μια οικονομία που ετοιμάζεται να εξέλθει από μια ύφεση διάρκειας έξι ετών» σχολιάζει ο Peter Ganry, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής μετοχών της Saxo Bank. Πλέον όμως οι επενδυτές αναζητούν ευκαιρίες σε άλλες αναδυόμενες αγορές, καθώς οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ελλάδας, πλήττουν τις επιχειρήσεις. «Η Ελλάδα ήταν το επίκεντρο των συναλλαγών πέρυσι, αλλά δεν νομίζω πως θα είναι και του χρόνου» εκτίμησε ο ίδιος.
Ο δείκτης αναδυομένων αγορών όπου ανήκει πλέον το Χρηματιστήριο Αθηνών σημειώνει κέρδη 7%, ενώ ο γενικός δείκτης του ΧΑ έχει χάσει 11% από τα τέλη του Ιουνίου εμφανίζοντας την τρίτη μεγαλύτερη πτώση ανάμεσα στους 92 δείκτες από όλον τον κόσμο που παρακολουθεί το Bloomberg και σημειώνει απώλειες 21% από τα υψηλά σχεδόν τριών ετών της 18ης Μαρτίου. Και οι επενδυτές ομολόγων όμως απομακρύνονται από την Ελλάδα. Ο σχετικός δείκτης του Bloomberg που παρακολουθεί το χρέος της χώρας υποχώρησε 1,8% από τα τέλη Ιουνίου έπειτα από πέντε συνεχόμενα τριμηνιαία ράλι –η πιο μακροχρόνια άνοδος από το 2005.
Αυτοί όμως που ποντάρουν σε περαιτέρω κέρδη επιμένουν. Ο John Paulson, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής που αγόρασε μετοχές της Alpha Bank το 2013, αύξησε τη συμμετοχή του στις ελληνικές τράπεζες το πρώτο τρίμηνο του έτους και συνεχίζει να κρατά τις θέσεις του με βάση ενημέρωση της εταιρείας. Το Third Point Hellenic Recovery Fund κατέγραψε κέρδη 12% από την αρχή του 2014 έως τον Ιούνιο, όπως δήλωσε στο Bloomberg πηγή που γνωρίζει το θέμα. «Κοιτάζοντας τη μακροοικονομική πλευρά η Ελλάδα μοιάζει αρκετά καλά. Πρόκειται για ένα story ανάκαμψης. Δεν είναι πια σε ύφεση. Η Ελλάδα έχει πολλά περιθώρια για ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια» ανέφερε ο Maarten-Jan Bakkum, στρατηγικός αναλυτής για τις αναδυόμενες της ING.

HeliosPlus