Ανατροπή δεδομένων για τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ φέρνει η πρόσθεση της κυβέρνησης να επεκτείνει την αποπληρωμή του φόρου ακινήτων σε 6 ως 7 δόσεις, μετά το «πράσινο φως» από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
Την ίδια στιγμή, κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η επέκταση της πληρωμής ως και τον Μάρτιο ενδέχεται να προκαλέσει ενστάσεις από την πλευρά της τρόικας σε μια φάση που το οικονομικό επιτελείο επείγεται να «κλειδώσει» άλλα θέματα, όπως η μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Εκ των πραγμάτων όλα τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που εκδόθηκαν στο τέλος Ιουλίου και τα οποία προέβλεπαν την αποπληρωμή σε πέντε δόσεις (από τον Αύγουστο ως τον Δεκέμβριο του 2014) πρέπει να τροποποιηθούν, καθώς η κατανομή του ποσού σε δόσεις είναι λανθασμένη.
Ετσι, ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει λάθος υπολογισμός, η χρήση των έτοιμων εκκαθαριστικών του Ιουλίου για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου τον Σεπτέμβριο, όπως διαβεβαίωναν την προηγούμενη εβδομάδα κυβερνητικά στελέχη, καθίσταται προβληματική.
Την ίδια στιγμή το μεγάλο στοίχημα είναι η διόρθωση εντός του Σεπτεμβρίου των «τρελών» εκκαθαριστικών που προκάλεσαν ζάλη σε περίπου 1 εκατ. φορολογουμένους, ιδιοκτήτες ακινήτων στους 4.000 οικισμούς 457 περιοχών της χώρας όπου έγινε λάθος υπολογισμός.
Η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της μόλις μια εβδομάδα γα να ετοιμάσει τη νομοθετική ρύθμιση που θα καταθέσει στη Βουλή στις 26 Αυγούστου, ημέρα που ανοίγει το τρίτο Θερινό Τμήμα.

Σε συνέντευξή του, το πρωί της Τρίτης στον ραδιοφωνικό σταθμό BHMA FM, ο Χρ. Πρωτόπαππας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι θα υπάρξουν περισσότερες δόσεις στην αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ.

Φοβού την τρόικα
Πίσω από την ανησυχία που μεταδίδουν κυβερνητικά στελέχη για «να μην ξεχειλώσει επικίνδυνα η εισπραξιμότητα του φόρου» κρύβεται ο φόβος ότι η 7η δόση, αυτή του Μαρτίου θα προσθέσει ένα ακόμη θέμα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, το οποίο είναι ήδη γεμάτο.
Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο για τον ΕΝΦΙΑ, ο φόρος πρέπει να εξοφλείται σε 6 μηνιαίες δόσεις.
Βέβαια ο προγραμματισμός έχει ήδη ανατραπεί, καθώς η πρώτη δόση σύμφωνα με τη δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Βαγγέλη Βενιζέλου θα πρέπει να καταβληθεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου αντί του Ιουλίου που όριζε η διάταξη και του Αυγούστου που προέβλεπαν τα αρχικά εκκαθαριστικά…