Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα σχέδια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για πώληση θυγατρικών τους εκτός τραπεζικού τομέα και μείωση της παρουσίας τους στο εξωτερικό. Μεσούντος του θέρους η Eurobank προχώρησε στην πώληση της θυγατρικής της στην Ουκρανία και η Τράπεζα Πειραιώς στην πώληση της ATE Aσφαλιστικής.
Συγκεκριμένα η Eurobank συμφώνησε να πωλήσει την PJSC Universal Bank σε εταιρείες του ουκρανικού ομίλου Delta Bank αντί 95 εκατ. ευρώ. Πρόκεται για μια τράπεζα με ενεργητικό στο τέλος του 2013 ύψους 665 εκατ. ευρώ, καταθέσεις της τάξεως των 285 εκατ. ευρώ και χορηγήσεις 400 εκατ. ευρώ. Οπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση της τράπεζας, η συναλλαγή «θα έχει αρνητική επίπτωση περίπου 5 μονάδων βάσης στον δείκτη Common Equity Tier 1 της Eurobank».
Η Πειραιώς ανακοίνωσε την πώληση της ATE Ασφαλιστικής στην ERGO Insurance Group, θυγατρική της Munich Re, αντί 90,1 εκατ. ευρώ. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης του ομίλου, όπως αυτό έχει συμφωνηθεί με τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων την αποχώρηση από συγκεκριμένες μη αμιγώς τραπεζικές δραστηριότητες. Οπως δήλωσε ο κ. Ανθιμος Θωμόπουλος, CEO της Πειραιώς, με την κίνηση αυτή «η τράπεζα κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση της στρατηγικής της για σταδιακή αποχώρηση από μη τραπεζικές δραστηριότητες ανακατανέμοντας πόρους και εστιάζοντας στον πυρήνα των τραπεζικών εργασιών της».


Με την έγκριση της ΕΕ

Τα πλάνα αναδιάρθρωσης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών που έχουν εγκριθεί από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp) της ΕΕ προβλέπουν ότι τα επόμενα πέντε χρόνια θα πρέπει να προχωρήσουν σε δραστική αναδιάταξη της διεθνούς παρουσίας τους. Οπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, οι τράπεζες εφαρμόζουν προγράμματα αναδιάρθρωσης των θυγατρικών τους ώστε να βελτιώσουν τους ισολογισμούς τους και να προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον. Στο πλαίσιο αυτό προχωρούν σε κλείσιμο καταστημάτων, μείωση προσωπικού μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου και άλλες ενέργειες με στόχο τη μείωση του λειτουργικού τους κόστους.
Ειδικότερα η Eurobank δεσμεύεται να προχωρήσει σε μείωση του ενεργητικού ως 4,23 δισ. ευρώ έως τις 30 Ιουνίου 2018. Στο τέλος του 2013 το συνολικό ενεργητικό των διεθνών δραστηριοτήτων της τράπεζας ανερχόταν σε 13 δισ. ευρώ και θα πρέπει κατ’ ανώτατο όριο να υποχωρήσει στα 8,77 δισ. ευρώ. Αναφέρεται μάλιστα ότι, αν λάβει πρόσθετη κρατική ενίσχυση άνω του 1 δισ. ευρώ, τότε το ενεργητικό του εξωτερικού θα πρέπει να πέσει κάτω από τα 3,5 δισ. ευρώ.
Η Alpha Bank, έχοντας λάβει τη χαμηλότερη κρατική βοήθεια από τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, θα προχωρήσει στη μικρότερη μείωση ενεργητικού στο εξωτερικό. Βάσει του τελευταίου ενημερωτικού δελτίου, σχεδιάζει να κλείσει περίπου 20 καταστήματα στη ΝΑ Ευρώπη το 2014, περιορίζοντας περαιτέρω τον αριθμό του προσωπικού της. Το 2013 έκλεισε 33 καταστήματα στο εξωτερικό και μείωσε το προσωπικό της κατά 650 άτομα. Από την περαιτέρω βελτίωση των δραστηριοτήτων στη ΝΑ Ευρώπη προβλέπεται εξοικονόμηση κόστους της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ έως το 2016.
Η Εθνική, με βάση το εγκριθέν πλάνο αναδιάρθρωσης, θα διατηρήσει τον έλεγχο της Finansbank και στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζει να διαθέσει εντός των επομένων ετών ποσοστό χαμηλότερο του 40% της τουρκικής τράπεζας. Την ίδια στιγμή βέβαια καλείται να περιορίσει σημαντικά την παρουσία της στις υπόλοιπες αγορές του εξωτερικού και κυρίως στη ΝΑ Ευρώπη και συγκεκριμένα σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία και FYROM.
Η Τράπεζα Πειραιώς, που έχει τη μικρότερη δραστηριότητα εξωτερικού από τις υπόλοιπες συστημικές, σχεδιάζει τη διατήρηση της παρουσίας της στην Κύπρο και τη μείωση της έκθεσής της στα Βαλκάνια.

HeliosPlus