Στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών αρχών
Ενα βήμα πριν από την απαγγελία κατηγοριών από τις γερμανικές εισαγγελικές αρχές για τη χρεοκοπία του εκδοτικού ομίλου Kirch βρίσκονται οι συν-διευθύνοντες σύμβουλοι της Deutsche Bank Ανσού Τζαΐν (αριστερά) και Γιούργκεν Φίτσεν, σύμφωνα με πηγές του γερμανικού Τύπου. Αν επαληθευθούν, οι δύο μάνατζερ θα καθήσουν μαζί με άλλα στελέχη της γερμανικής τράπεζας στο εδώλιο ως υπεύθυνοι για τη χρεοκοπία του ομίλου.
Τους είχαν μηνύσει γι’ αυτό μέλη της οικογένειας του ιδρυτή του ομίλου Kirch Λέο Κιρχ –ο κάποτε μεγιστάνας των γερμανικών ΜΜΕ πέθανε το 2011. Για τον Φίτσεν το εδώλιο του κατηγορουμένου θα ήταν ό,τι πιο υποτιμητικό υπάρχει. Για τον Τζαΐν θα ήταν και κάτι παραπάνω: μια πρόκληση για να επαληθεύσει στα πολύ πιο δύσκολα το προσωνύμιο «Χουντίνι» που απέκτησε για τον «μαγικό» τρόπο με τον οποίο ενίσχυσε την κεφαλαιακή επάρκεια της Deutsche Bank προτού ακόμη προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου.
Ο Χουντίνι ήταν ο ουγγρικής καταγωγής αμερικανός «μάγος» των αρχών του 20ού αιώνα που πόντιζαν στη θάλασσα δεμένο χειροπόδαρα και κλεισμένο μέσα σε καρφωμένο φέρετρο και αυτός κατάφερνε να απελευθερωθεί και να βγει στην επιφάνεια. Ο Τζαΐν κατάφερε να βγάλει την Deutsche Bank στην επιφάνεια. Ισως τώρα κληθεί να βγάλει το κεφάλι του.
Μπένι Στάινμετζ, μεγαλομέτοχος της Invel
Στην εταιρεία ακινήτων Πανγαία πέρασε το 34,96% της MIG Real Estate έναντι 12,3 εκατ. ευρώ καθώς η MIG συνεχίζει να αποεπενδύει από συμμετοχές που δεν σχετίζονται με τους κύριους τομείς δραστηριότητάς της. Το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Πανγαίας, της μεγαλύτερης εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητα, ελέγχεται από τον επενδυτικό όμιλο Invel του ισραηλινού επιχειρηματία Μπένι Στάινμετζ (φωτογραφία), στόχος του οποίου είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η εξαγορά των ποσοστών που κατέχουν στη MIG Real Estate η Medscope (33,5%) του κ. Βένου Κάκκαβα και ο κ. Νίκος Γουλανδρής (6,5%). Στην Πανγαία η Εθνική Τράπεζα διατηρεί ποσοστό 34%.

Κώστας Αντωνόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Intralot
Διαφωνούν ΤΑΙΠΕΔ και Intralot για το ύψος της προσφοράς που κατέθεσε η δεύτερη για την απόκτηση του ΟΔΙΕ, του οργανισμού που διεξάγει το Ιπποδρομιακό Στοίχημα. Σε ανακοίνωσή της η Intralot επισημαίνει ότι το τίμημα δεν είναι 5,25 εκατ. ευρώ, όπως υποστηρίζει το Ταμείο, αλλά 56,3 εκατ. ευρώ. «Η οικονομική πρόταση της Intralot, σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού για το εικοσαετές δικαίωμα διοργάνωσης ιπποδρομιών και αμοιβαίου στοιχήματος, ανέρχεται στο ποσό των 56.281.920 € σε σημερινές τιμές» αναφέρει. Το θέμα έχει παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ.

Γιώργος Γεράρδος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Πλαίσιο ΑΕ
75.000 κοινές μετοχές με δικαίωμα ψήφου της Πλαίσιο ΑΕ πούλησε ο μεγαλομέτοχος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Γιώργος Γεράρδος την περασμένη εβδομάδα, με αποτέλεσμα το ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου του να υποχωρήσει κάτω από το όριο των δύο τρίτων του συνόλου και να διαμορφωθεί από 66,86% σε 66,52%.
Μανώλης Δομαζάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Creta Farm
Αποζημίωση 9 εκατ. ευρώ έλαβε η εταιρεία Creta Farms της οικογένειας Δομαζάκη για τις ζημιές που υπέστησαν οι αποθηκευτικοί της χώροι στο Ρέθυμνο από την πυρκαγιά της 14ης Μαρτίου 2014. Η αποζημίωση καταβλήθηκε από το συνασφαλιστικό σχήμα που απαρτίζουν οι εταιρείες Groupama Φοίνιξ ΑΕΑΕ, Εθνική ΑΕΓΑ, Ευρώπη ΑΕΓΑ, Genaralli Hellas ΑΑΕ και Αγροτική Ασφαλιστική ΑΕ.
Καλύτερη πρόβλεψη, αλλά με αστερίσκους
Στο 122,8% του ΑΕΠ εκτιμά το ινστιτούτο (think tank) Brugel ότι θα διαμορφωθεί το ελληνικό χρέος το 2020 έναντι προηγούμενης πρόβλεψής του για 124,2% του ΑΕΠ. Ωστόσο προειδοποιεί για την ύπαρξη σημαντικών αβεβαιοτήτων που αν επαληθευτούν μπορούν να επιδεινώσουν το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ. Παράλληλα, ενώ συνεχίζει να συστήνει τη λήψη ενός νέου δανείου, με δεδομένο πως το υψηλό χρέος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την οικονομία, στο βασικό σενάριό του υιοθετεί την υπόθεση μιας «καθαρής εξόδου» της Ελλάδας από το Μνημόνιο, εκτιμώντας ότι, αν κάτι τέτοιο «κερδίσει» τελικά τις αγορές, θα μπορούσε να αποκλιμακωθεί το κόστος δανεισμού για τη χώρα. Σύμφωνα με τη μελέτη, η Ελλάδα χρωστάει περίπου 140 δισ. ευρώ στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοδότησης EFSF, 53 δισ. ευρώ σε χώρες της ΕΕ με διμερή δάνεια, 30 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, 38 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ και σε εθνικές κεντρικές τράπεζες και 35 δισ. ευρώ σε ιδιώτες επενδυτές.
-0,2% το ΑΕΠ το β’ τρίμηνο
Σε επίπεδα χαμηλότερα των εκτιμήσεων διαμορφώθηκε η ύφεση στο β’ τρίμηνο του έτους ενισχύοντας τις προσδοκίες για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ κατά το β’ τρίμηνο του 2014 μειώθηκε κατά 0,2% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2013 τη στιγμή που οι προβλέψεις των αναλυτών σύμφωνα με το Bloomberg έκαναν λόγο για ύφεση της τάξεως του 0,5% και σύμφωνα με το Reuters 0,4%. Πρόκειται για τη μικρότερη μείωση που έχει σημειωθεί σε τριμηνιαία βάση από το τελευταίο τρίμηνο του 2008, όταν η οικονομία μπήκε σε ύφεση. Το υπουργείο Οικονομικών αλλά και η τρόικα προβλέπουν ρυθμό ανάπτυξης 0,6% για το σύνολο του 2014.

€330 εκατ. μειώθηκε ο δανεισμός

Περαιτέρω υποχώρηση κατά 330 εκατ. ευρώ σημείωσε τον Ιούλιο η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από το Ευρωσύστημα, που αφορά πλέον την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), καθώς τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα έχουν διακόψει τη χρήση του έκτακτου μηχανισμού ELA μηδενίζοντας την εξάρτησή τους από την ακριβότερη αυτή πηγή χρηματοδότησης. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, ο δανεισμός των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων από την ΕΚΤ διαμορφώθηκε σε 44,62 δισ. ευρώ από 44,95 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου. Η συνολική απεξάρτηση από το Ευρωσύστημα από την αρχή του χρόνου ξεπερνά τα 27 δισ. ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ