Ολοκληρώθηκε σήμερα Τετάρτη 6 Αυγούστου η συζήτηση στο β’ θερινό τμήμα της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, η οποία ξεκίνησε χθές Τρίτη, εν μέσω πλήθος αντιδράσεων.

Το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το βράδυ είχε προκαλέσει ενδοκυβερνητικούς τριγμούς, καθώς σε μια σειρά από ρυθμίσεις διαφώνησαν έντονα βουλευτές της πλειοψηφίας.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι αλλαγές για το «πόθεν έσχες» πολιτικών προσώπων και κρατικών αξιωματούχων, όπως και η κατάργηση των υποχρεωτικών δημοσιεύσεων προκηρύξεων του Δημοσίου και των ΟΤΑ στον Τύπο.

Οι βουλευτές έχουν ζητήσει είτε τη βελτίωση της τροπολογίας, είτε την πλήρη απόσυρσή της. Έντονα έχουν αντιδράσει για ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου και οι συνδικαλιστές των Σωμάτων Ασφαλείας, οι οποίοι κατήγγειλαν την κυβέρνηση κατά την ακρόαση των κοινωνικών φορέων το προηγούμενο Σάββατο, σχετικά με τα χορηγούμενα εφάπαξ των Σωμάτων.

Το βράδυ της Τρίτης διεξήχθη ονομαστική ψηφοφορία, την οποία είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για δύο διατάξεις του νομοσχεδίου για τα δάση, το οποίο ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Η πρώτη διάταξη, για την οποία ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απλοποιεί και διευκολύνει την αδειοδότηση δόμησης σε χώρους μεταλλευτικών εργασιών, όπως π.χ. στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Η δεύτερη διάταξη σχετίζεται με τον αποχαρακτηρισμό, υπό προϋποθέσεις, δασικών εκτάσεων. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη δηλώσει πως, στην περίπτωση που αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας, θα προβούν στην κατάργηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

Σε σχετική εκδήλωση ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας είχε τονίσει: «Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, θέλουμε να κάνουμε σαφές πως η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας θα καταργήσει αμέσως μόλις αναλάβει την κυβερνητική εξουσία όλες τις διατάξεις που χαρίζουν τα δάση και τις δασικές εκτάσεις σε ιδιωτικά συμφέροντα, όπως θα κάνει το ίδιο και για τους αιγιαλούς και τις ακτές».

Τελικά, και οι δύο διατάξεις πέρασαν με ψήφους 50 υπέρ – 47 κατά.