Οι επικείμενες εισαγωγές εταιρειών στην ΕΝ.Α ΣΤΕΠ -την αγορά για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας- δεν θα απαιτούν πλέον την έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο.
Ειδικότερα, εξαιρείται της υποχρέωσης λήψης άδειας από την Εποπτική Αρχή, εταιρεία που πρόκειται να εισαχθεί σε οργανωμένη αγορά ή Πολυμερή Μηχανισμό Διαπραγμάτευσης (ΠΜΔ) στην περίπτωση που η έκδοση είναι μικρότερη των 5 εκατ. ευρώ.
Αυτής της κατηγορίας οι εταιρείες λαμβάνουν έγκριση μόνο από το Χρηματιστήριο Αθηνών ή τον διαχειριστή του ΠΜΔ. Πρόκειται ουσιαστικά για μια φωτογραφική διάταξη της ΕΝ.Α ΣΤΕΠ αφού αυτή έχει τέτοια χρηματοδοτικά όρια.
Επίσης, σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο εξαιρείται το ΤΑΙΠΕΔ για λόγους δημοσίους συμφέροντος από την υποχρέωση δημόσιας πρότασης στις περιπτώσεις που μεταβιβάστεί σε αυτό ποσοστό ποσοστό εταιρειών άνω του 33%. Εφαρμόζεται δηλαδή ό,τι ακριβώς ισχύει σήμερα με το ΤΧΣ και τις τράπεζες.
Όπως αναφέρεται στην αιτολογική έκθεση: «Το ΤΑΙΠΕΔ ως εκ του ιδρυτικού του νόμου αποκλειστικό σκοπό έχει, μέσω της αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων που του έχουν μεταβιβαστεί, τη συγκέντρωση δημοσίων εσόδων προοριζομένων αποκλειστικά για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους. Οι κινητές αξίες που μεταβιβάζονται από το Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ δίδονται κατά τη ρητή διατύπωση του ν. 3986/2011 επί σκοπώ αξιοποιήσεως και, δι’ αυτής, αποπληρωμής του δημοσίου χρέους προς εξυπηρέτηση υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος».