Τον κώδικα δεοντολογίας που θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2015 για τη ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα πρέπει να τηρούν εκτός από τις τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά, και άλλες εταιρείες που θα αποκτήσουν απαιτήσεις από δανειολήπτες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Σε διαφορετική περίπτωση, η Τράπεζα της Ελλάδος ως εποπτεύουσα αρχή, θα επιβάλλει κυρώσεις σε όσες τράπεζες δεν τηρούν τις αρχές του κώδικα δεοντολογίας.
Αυτό προβλέπεται σε πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή την Τρίτη, με το οποίο ρυθμίζονται μεταξύ άλλων θέματα εποπτείας στην εγχώρια τραπεζική αγορά.
Ειδικότερα, σε επιμέρους άρθρο του σχεδίου νόμου ορίζεται ότι οι τράπεζες δεν θα προβαίνουν σε οιασδήποτε μορφής χρεώσεις σχετικά με την εξέταση των αιτημάτων των δανειοληπτών, τη διαδικασία υπαγωγής τους και εν γένει την εφαρμογή του κώδικα δεοντολογίας, προκειμένου να παρέχουν ρυθμίσεις.
Όπως αναφέρεται σχετικά, οι εν λόγω χρεώσεις θα μπορούσαν ούτως ή άλλως να κριθούν και ως καταχρηστικές σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας –ωστόσο κρίνεται σκόπιμη η σχετική ρητή πρόβλεψη, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλη η διαδικασία υπαγωγής στις διατάξεις του Κώδικα θα γίνεται χωρίς καμία επιβάρυνση για τους οφειλέτες.
Οι διατάξεις της ίδιας παραγράφου για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ιδιωτικών οφειλών, αφορά σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και παρέχουν πιστώσεις, και συνεπώς καταλαμβάνουν και τα υποκαταστήματα αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία έχουν προβεί σε παροχή πιστώσεων στην Ελλάδα.
Ομοίως η παρούσα παράγραφος αφορά και όλες τις εταιρείες του κλάδου, περιλαμβανομένων των χρηματοδοτικών εταιρειών συμμετοχών, των μικτών χρηματοοικονομικών εταιρειών συμμετοχών, των ιδρυμάτων πληρωμών κατά την έννοια της οδηγίας 2007/64/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Νοεμβρίου 2007, για τις υπηρεσίες πληρωμών στην εσωτερική αγορά και των εταιρειών διαχείρισης, πλην των ασφαλιστικών εταιρειών χαρτοφυλακίου και των ασφαλιστικών εταιρειών χαρτοφυλακίου μεικτής δραστηριότητας.
Υπό την έννοια αυτή στο πεδίο εφαρμογής του κώδικα υπάγονται και όλα τα νομικά πρόσωπα ( επιχειρήσεις και εταιρείες ειδικού σκοπού), στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, στις οποίες μεταβιβάζονται/ εκχωρούνται απαιτήσεις πιστωτικών ή χρηματοδοτικών ιδρυμάτων από συμβάσεις που έχουν συναφθεί στην Ελλάδα.
Ο ρόλος της ΤτΕ
Ειπλέον, εξειδικεύονται οι αρμοδιότητες της εποπτεύουσας Τράπεζας της Ελλάδας, σχετικά με την παρακολούθηση και τον έλεγχο της εφαρμογής του Κώδικα Δεοντολογίας, η οποία είναι και η μόνη αρμόδια για την τον έλεγχο της πλήρους και αποτελεσματικής θέσπιση συστημάτων εκ μέρους των δανειστών και της λήψης διορθωτικών μέτρων που πιθανώς να απαιτηθούν κατά την εφαρμογή του κώδικα, προκειμένου να θεραπευθούν τεχνικά προβλήματα που θα προκύψουν.
Ο εποπτικός δε ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδας συνίσταται στην επιβολή κυρώσεων σε περιπτώσεις συστηματικής μη εφαρμογής του Κώδικα από δανειστές καθώς και σε περιπτώσεις διαπίστωσης αδυναμιών των συστημάτων τους.
Σε καμία περίπτωση δεν η κεντρική τράπεζα δεν έχει αρμοδιότητα για τον έλεγχο κάθε μεμονωμένης περίπτωσης και την επίλυση των διαφορών μεταξύ πιστωτών και οφειλετών.
Στο πλαίσιο αυτό οι επιβαλλόμενες κυρώσεις αποσκοπούν στη συμμόρφωση των δανειστών με τις προβλέψεις του Κώδικα και όχι στην αποκατάσταση της προσωπικής βλάβης κάθε οφειλέτη.