Στο Παρίσι, στις 3 , 4 και 5 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί, τελικά, ο επόμενος έλεγχος σχετικά με την πορεία των προαπαιτουμένων από την τρόικα.

Στην γαλλική πρωτεύουσα θα μεταβούν τις παραπάνω ημερομηνίες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, κ. Σταύρος Παπασταύρου, ο υπουργός Εργασίας κ. Ιωάννης Βρούτσης και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου θα έχουν συναντήσεις με την τρόικα, προκειμένου να κλείσουν οι γενικές γραμμές ελέγχου.

Η συμφωνία με την τρόικα ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα το απόγευμα από το γραφείο του πρωθυπουργού έπειτα από εντατικές μυστικές διαβουλεύσεις περίπου τριών εβδομάδων με τους εταίρους. Η κυβέρνηση ξεκίνησε σταδιακά την
επιχείρηση απεγκλωβισμού, εφαρμόζοντας τον Ιούλιο ένα νέο μοντέλο ελέγχου λίγων ημερών, ενώ και ο κ. Σαμαράς απέφυγε να συναντηθεί με τους επικεφαλής της τρόικας όχι για να δώσει μήνυμα αποστασιωποίησης από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα αλλά ότι και οι υπουργοί δεσμεύουν στον τομέα των αρμοδιοτήτων τους την κυβέρνηση.

Το Παρίσι επελέγη ως ουδέτερο έδαφος. Δεν είναι ούτε οι Βρυξέλλες (έδρα της Κομισιόν), ούτε η Φραγκφούρτη (έδρα της ΕΚΤ) ούτε η Ουάσιγκτον (έδρα του ΔΝΤ). Η πρωτεύουσα μιας φιλικής προς την Ελλάδα χώρας, που στις δικές της αναλογίες αντιμετωπίζει ανάλογα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, αλλά ανήκει και στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ, καθιστά ακόμα πιο έντονο τον συμβολισμό.

Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να δείξει σε όλους ότι αλλάζει σελίδα και βγαίνει αργά και σταθερά από την κρίση. Οι μακρόσυρτες επισκέψεις της τρόικας στην Αθήνα και η δραματοποίηση των ελέγχων με επισκέψεις από υπουργείο σε υπουργείο, επιβάρυναν την κουρασμένη κοινή γνώμη και αφαιρούσαν την πολιτική πρωτοβουλία από την κυβέρνηση.

Σε περίπτωση που χρειασθεί περαιτέρω έλεγχος, θα επισκεφθεί αργότερα την Αθήνα τεχνικό κλιμάκιο, χαμηλότερου επιπέδου.

Α. Κολομπανί: Προπαρασκευαστικό χαρακτήρα θα έχει η συνάντηση στο Παρίσι

Προπαρασκευαστικό χαρακτήρα θα έχει η συνάντηση του κλιμακίου της ελληνικής κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας στο Παρίσι, στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ η επόμενη αποστολή αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αντουάν Κολομπανί.

Οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Κομισιόν ήρθαν σε συνέχεια δηλώσεων του ιδίου, νωρίτερα, οι οποίες δημιουργούσαν σύγχυση για το εάν πρόκειται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση στη γαλλική πρωτεύουσα στις 3-5 Σεπτεμβρίου, όπως έγινε γνωστό χθες, Δευτέρα.

Ο Αντουάν Κολομπανί στις αρχικές του δηλώσεις είχε πει ότι η επόμενη αποστολή αξιολόγησης είναι προγραμματισμένη για τα μέσα Σεπτεμβρίου στην Αθήνα και αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες για τη συνάντηση στο εξωτερικό, δίνοντας την εντύπωση ότι δεν τις επιβεβαιώνει.


Στις νεώτερες δηλώσεις του ο κ. Κολομπανί επιβεβαιώνει ότι θα υπάρξει το ραντεβού με την τρόικα στο Παρίσι, το χαρακτηρίζει όμως προπαρασκευαστικό «για την αναγνώριση των σημείων-κλειδιών που θα συζητηθούν κατά την επόμενη αξιολόγηση του οικονομικό προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας».

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν η επόμενη αποστολή αξιολόγησης θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου και «η προπαρασκευαστική συνάντηση δεν υποκαθιστά την αποστολή πλήρους αξιολόγησης».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συνάντηση των Παρισίων ασφαλώς δεν υποκαθιστά την πλήρη αξιολόγηση της τρόικας, ωστόσο ο καθένας καταλαβαίνει πως αποτελεί απόδειξη ότι η χώρα έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της έναντι των θεσμικών της εταίρων.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά χθες, Δευτέρα, μετά τις συζητήσεις στο Παρίσι, οι επικεφαλής της τρόικας και τα μέλη των τεχνικών επιτροπών αναμενόταν να επισκεφθούν την Αθήνα προς τα τέλη Σεπτεμβρίου με σκοπό να παραμείνουν «για λίγες μέρες».

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός του γενικότερους λόγους κλίματος, για τους οποίους επιλέχθηκε να ξεκινήσουν οι συζητήσεις στο εξωτερικό, η κυβέρνηση υπολογίζει ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων εκτός Ελλάδος θα επιταχύνει την ολοκλήρωσή τους, άρα και τη διάρκεια παραμονής της τρόικας στην Αθήνα.