Στο σφυρί βγάζει η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) χιλιάδες ακίνητα που ανήκουν στην ιδιωτική περιουσία του κράτους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας www.e-publicrealestate.gr. Η ιστοσελίδα που λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2013 μπορεί να κρύβει ευκαιρίες για τους ενδιαφερομένους, είναι όμως δύσχρηστη και δεν παύει να παρουσιάζει μια θλιβερή εικόνα εκποίησης της δημόσιας περιουσίας. Αλλωστε πίσω από κάθε σπίτι και οικόπεδο κρύβεται μια ιστορία χρεοκοπίας…
Η ΕΤΑΔ διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο 71.000 τίτλων ακινήτων της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου. Παράλληλα στην εταιρεία ανήκουν 277 τουριστικά ακίνητα ανά την Ελλάδα όπως τα πρώην Ξενοδοχεία Ξενία, μαρίνες, κάμπινγκ, γκολφ, χιονοδρομικά κέντρα, μουσεία, σπήλαια, τουριστικά περίπτερα, ιαματικές πηγές, σημαντικού μεγέθους και προοπτικών εκτάσεις προς τουριστική αξιοποίηση, αλλά και 12 ολυμπιακά ακίνητα.
Από τους επτά πρώτους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς που διεξήχθησαν ως τώρα από την πλατφόρμα www.e-publicrealestate.gr αναμένεται να μπουν στα ταμεία του κράτους 13 εκατ. ευρώ.
Πρόσφατα η ΕΤΑΔ ανέλαβε το πιλοτικό έργο για την πλήρη ψηφιακή καταγραφή των τεχνικών και νομικών χαρακτηριστικών με στόχο την αξιοποίηση («ωρίμαση») 1.000 ακινήτων του Δημοσίου. Η επιλογή των 1.000 ακινήτων θα γίνει έπειτα από νομικό και τεχνικό έλεγχο μεταξύ 3.000 ακινήτων σε όλη τη χώρα, με κριτήρια εμπορικότητας καθώς επίσης με βάση οικονομικά, τεχνικά και γεωγραφικά. Ανάλογη διαδικασία «ωρίμασης» προβλέπεται και για τα περισσότερα από τα 70.000 ακίνητα του Δημοσίου, με την τρόικα να πιέζει για την επιτάχυνση των διαδικασιών με στόχο την αύξηση των εσόδων.
Η διαδικασία για τα 1.000 ακίνητα αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί σταδιακά ως τον Ιούλιο του 2015. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα δημοπρασιών θα αναρτηθούν ως και 10.000 ακίνητα. Η διαδικασία ωρίμασης αφορά τη διασφάλιση ότι τα ακίνητα που αναρτώνται προς πώληση έχουν ξεκάθαρους τίτλους ιδιοκτησίας. Στόχος είναι οι αγοραστές να μην αντιμετωπίσουν στο μέλλον νομικά προβλήματα για τα ακίνητα που θα περιέλθουν στην κατοχή τους.
Ο επιμερισμός του έργου είναι γεωγραφικός και κατανέμεται σε τρεις γεωγραφικές ενότητες: (α) Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, (β) Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας και (γ) Περιφέρειες Θεσσαλίας, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Νήσων Β. Αιγαίου, Ν. Αιγαίου και Κρήτης.
Προτεραιότητα στις μεταβιβάσεις ακινήτων από την ΕΤΑΔ στο ΤΑΙΠΕΔ, είτε για την ανάρτηση στην ιστοσελίδα των δημοπρασιών, έχουν τα ακίνητα που εκτιμάται ότι θα αποφέρουν έσοδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης τα 71.000 ακίνητα της ΕΤΑΔ προφέρουν ετήσια έσοδα στο Δημόσιο ύψους 28 εκατ. ευρώ, δηλαδή μόλις 400 ευρώ κατά μέσο όρο το κάθε ακίνητο.
Μισθώσεις και νησιά


Το επιχείρημα των στελεχών της ΕΤΑΔ είναι ότι τα περισσότερα από τα ακίνητα αυτής της κατηγορίας είτε καταπατούνται είτε μισθώνονται με ελάχιστο αντίτιμο. Στη μεγάλη τους πλειονότητα αποτελούν αστικά ακίνητα (διαμερίσματα, κατοικίες, γραφεία, καταστήματα, οικόπεδα, αποθήκες, πάρκινγκ, βιομηχανικά και βιοτεχνικά κτίρια).
Εκτός από τις πωλήσεις ακινήτων, η ΕΤΑΔ θα δίνει τη δυνατότητα μέσω της εφαρμογής να γίνουν ακόμη και μισθώσεις ακινήτων, με το πλεονέκτημα της αποφυγής της γραφειοκρατίας και του κόστους που συνεπάγεται η «παραδοσιακή» μέθοδος.
Παράλληλα όμως με τα αστικά ακίνητα, η εταιρεία σχεδιάζει να βγάλει στο σφυρί μικρά νησιά ή νησίδες και χιλιάδες στρέμματα αγροτικής γης.
Μεταξύ άλλων, στην πλατφόρμα εμφανίζονται αυτή τη στιγμή προς πώληση τα παρακάτω ακίνητα:
n Διατηρητέο τριώροφο κτίριο 488 τ.μ. στην παλιά πόλη της Θεσσαλονίκης σε οικόπεδο 793 τ.μ.
n Διαμέρισμα 115 τ.μ. στον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης.
n Συγκρότημα διώροφων κτιρίων 539 τ.μ. με νεοκλασικά μορφολογικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία στην Πλάκα.
n Μισθωμένο ξενοδοχείο 9 ορόφων με 134 δωμάτια στο κέντρο της Αθήνας.
n Κτήμα 12 στρ. στη Μονεμβασία Λακωνίας σε απόσταση 14 μ. από τον οριοθετημένο αιγιαλό.
n Κτήμα 38 στρ. στον οικισμό Καλά Νερά του Πηλίου. Το ακίνητο έχει μέτωπο σε παραλία στην οποία υπάρχει μικρή λιμενική εγκατάσταση.
n Παραθαλάσσια έκταση 27 στρ. στη Νέα Ηράκλεια Χαλκιδικής.
n Παραθαλάσσια έκταση 16 στρ. στο Ρίο του Δήμου Πατρέων.
Πώς λειτουργεί


Τυπικά κάθε ενδιαφερόμενος από οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στα τεχνικά και νομικά στοιχεία των ακινήτων που αναρτώνται προς πώληση.
Στην επόμενη φάση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητήσουν τα απαραίτητα έγγραφα για το ακίνητο που τους ενδιαφέρει αναφορικά με τους τίτλους ιδιοκτησίας, τις χρήσεις γης, τους συντελεστές δόμησης, ακόμη και πληροφορίες για τον τρόπο αξιοποίησής τους. Προκειμένου να συμμετάσχει στον διαγωνισμό, ο ενδιαφερόμενος προχωρεί στην καταχώριση συγκεκριμένων στοιχείων και εγγυητικής επιστολής.
Σύμφωνα με την ΕΤΑΔ, «μία ή δύο ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του διαγωνισμού οι συμμετέχοντες που έχουν λάβει e-mail επιβεβαίωσης συμμετοχής σε διαγωνισμό εκπαιδεύονται σε δοκιμαστικό διαγωνισμό, επιλύονται τηλεφωνικά όλες οι απορίες τους και απαντώνται όλες οι ερωτήσεις τους».
Την καθορισμένη ημερομηνία και ώρα του πλειστηριασμού τα «χτυπήματα» γίνονται ηλεκτρονικά, χωρίς φυσική παρουσία των ενδιαφερομένων, σε μια διαδικασία που διεξάγεται online σε πραγματικό χρόνο. Την τιμή εκκίνησης τη θέτει το Δημόσιο ύστερα από εκτιμήσεις ορκωτών εκτιμητών. Στη διάρκεια της ηλεκτρονικής δημοπρασίας ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ανεβάζει την τιμή ωσότου αναδειχθεί ο τελικός πλειοδότης, αυτός δηλαδή που θα προσφέρει τα περισσότερα για την αγορά ή τη μίσθωση.
Οι συμμετέχοντες στη διαδικασία έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν σε πραγματικό χρόνο τις ανταγωνιστικές προσφορές, όχι όμως και τα στοιχεία εκείνου που τις καταθέτει. Γνωρίζουν επίσης το προκαθορισμένο «βήμα του διαγωνισμού», ποια είναι δηλαδή η ελάχιστη αύξηση κάθε νέας προσφοράς από την προηγούμενη. Ο διαγωνισμός διεξάγεται μέσω της πλατφόρμας ηλεκτρονικών αγορών της BusinessExchanges AE.
Το κλειδί βέβαια σε αυτές τις περιπτώσεις είναι οι διαφανείς διαδικασίες. Σύμφωνα με την ΕΤΑΔ, η πλατφόρμα ελέγχεται από ειδικούς για να αποφεύγονται τα «κοράκια» και οι στημένοι διαγωνισμοί. Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού ο πλειοδότης καλείται να αποδείξει την οικονομική του φερεγγυότητα.
Ασάφειες


Η αλήθεια είναι ωστόσο ότι η ιστοσελίδα παρουσιάζει ασάφειες κυρίως ως προς τις ημερομηνίες των επερχόμενων διαγωνισμών. Τυπικώς οι διαγωνισμοί αφορούν ολόκληρη την αγορά από μεσίτες μέχρι εταιρείες real estate, ενώ η ΕΤΑΔ δεσμεύεται για την έγκαιρη κοινοποίηση της ημερομηνίας τους έτσι ώστε οι πλειστηριασμοί να γίνονται γνωστοί στο ευρύ κοινό.
Πάντως στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.e-publicrealestate.gr.στα στα μέσα Ιουλίου η κατηγορία «Ημερολόγιο Διαγωνισμών» ήταν κενή ενώ το ίδιο συμβαίνει αν επιλέξει κανείς την κατηγορία «Επερχόμενοι Προγραμματισμένοι Διαγωνισμοί».
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με την ΕΤΑΔ, οι υπηρεσίες ηλεκτρονικών διαγωνισμών ακινήτων υλοποιήθηκαν με απόλυτη επιτυχία προσφέροντας πολλαπλά οφέλη όπως:
n Καλύτερη προβολή των ακινήτων.
n Προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού δυνητικών αγοραστών από όλον τον κόσμο.
n Απλή, ταχεία, διαφανής και αδιάβλητη διαδικασία διαγωνισμού.
n Παροχή ολοκληρωμένων πληροφοριών για κάθε ακίνητο.
n Δυνατότητα ταυτόχρονης διαγωνιστικής διαδικασίας για μεγάλο αριθμό ακινήτων.


Η ΓΚΑΦΑ ΤΗΣ ΕΤΑΔ
Μακεδονία αντί για FYROM στον επίσημο χάρτη με τα ακίνητα
Ανησυχητικό δείγμα προχειρότητας (που εν γένει χαρακτηρίζει την πλατφόρμα) είναι και ο χάρτης που επέλεξαν όσοι τη σχεδίασαν για να κοσμήσει την αρχική σελίδα. Πάνω από τα βόρεια σύνορα της χώρας μας εμφανίζεται η λέξη που σημαίνει Μακεδονία στην επίσημη γλώσσα του κρατιδίου της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ), ή αλλιώς FYROM. Παρότι το λάθος μπορεί να οφείλεται στη χρησιμοποίηση (ίσως για ευκολία) της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Google Maps, το γεγονός ότι κανένας δεν πρόσεξε τι γράφει ο χάρτης προκαλεί εύλογες απορίες. Το ενδιαφέρον είναι ότι η ΕΤΑΔ πληροφορεί το κοινό ότι στις 30 Ιουνίου της απονεμήθηκε «το Βραβείο Εξαιρετικής Επίδοσης στον Τομέα Βραβεία Εργων & Πρωτοβουλιών Ηλεκτρονικής – Πρωτοβουλίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κατά τη διάρκεια απονομής των BiteAwards, ενός ετήσιου θεσμού που βραβεύει καινοτόμα έργα και πρωτοβουλίες στον κλάδο της πληροφορικής. Η βράβευση αφορούσε στη διενέργεια ηλεκτρονικών διαγωνισμών για πώληση ή εκμίσθωση ακινήτων μέσω του portal www.publicrealestate.gr»…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ