Η Ελλάδα είναι το κέντρο για τη Νότια Ευρώπη και αυτή η επιλογή δουλεύει πάρα πολύ καλά για τη SAP, σημειώνει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής» ο πρόεδρος Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΜΕΑ) της SAP κ. Φρανκ Κοέν. Οπως λέει, στην Αθήνα διαμορφώνεται μια ενδιαφέρουσα κατάσταση για τη μεγαλύτερη εταιρεία πληροφορικής της Ευρώπης καθώς η ελληνική πρωτεύουσα καθίσταται κόμβος για τον Νότο. «Η ελληνική κουλτούρα μάς ταιριάζει καλά» παρατηρεί.
Σύμφωνα με τον κ. Κοέν, η ανάπτυξη των εσόδων της SAP στον Νότο φτάνει σε διψήφιο αριθμό και πιάνει υψηλότερες ταχύτητες από την υπόλοιπη Ευρώπη. «Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναπτύσσονται ταχύτερα» λέει ο ίδιος και σημειώνει ότι «το οικοσύστημα μεγαλώνει και πάει πολύ καλά». Βέβαια, όπως λέει, «η οικονομία γενικά πάει καλύτερα, αφού αν το μέλλον ήταν σκοτεινό για τις εταιρείες εδώ τότε δεν θα επένδυαν στις τεχνολογίες πληροφορικής. Αυτό είναι σημάδι ότι τα πράγματα καλυτερεύουν» εξηγώντας ότι, όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά, το ΙΤ είναι το πρώτο πράγμα που «κόβεται».
Ραγδαία αλλαγή


Οπως λέει ο επικεφαλής της SAP στην περιοχή, ο ρυθμός ανάπτυξης των εργασιών και οι επιδόσεις της εταιρείας στη χώρα μας είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικές. Σύμφωνα με τον κ. Κοέν, η Νοτιοανατολική Ευρώπη είχε πληγεί περισσότερο από όλους την περίοδο 2008-2012, «από πέρυσι όμως αλλά και το 2014 βλέπουμε ραγδαία αλλαγή». «Η αγορά επενδύει στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών και κυρίως σε νέες εφαρμογές, όπως το υπολογιστικό νέφος (cloud), που ήταν πραγματικότητα στον Βορρά και τώρα κυριαρχεί και στον Νότο» εξηγεί.
Εκπαίδευση νέων


Οπως επισημαίνει, το cloud της SAP αναπτύσσεται πλέον ταχύτερα στον Νότο, ο οποίος σύντομα θα πιάσει τις επιδόσεις των βορείων χωρών. «Ο λόγος είναι ότι τα τελευταία 4-5 χρόνια οι εταιρείες έπρεπε να επιβιώσουν και «πάγωσαν» τις επενδύσεις. Σήμερα όμως χρειάζονται επενδύσεις που να κάνουν τη διαφορά» λέει και σημειώνει ότι τα έσοδα από τις συγκεκριμένες υπηρεσίες έρχονται πολύ γρήγορα, ενώ η εν λόγω τεχνολογία υιοθετείται ταχύτατα από τον κόσμο.
Παράλληλα, όπως διηγείται, η εταιρεία έχει τηρήσει τις δράσεις για τις οποίες είχε δεσμευθεί ο τέως συνδιευθύνων σύμβουλος της SAP κ. Τζιμ Σνάμπε το 2013, όταν συνάντησε τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά. Σύμφωνα με τον κ. Κοέν, η εταιρεία έχει «λανσάρει» με μεγάλη επιτυχία το «Academy Cube», το οποίο εκπαιδεύει νέους στις διαδικτυακές δεξιότητες, περί τα 700 άτομα, «τα οποία θα βοηθήσουμε στη συνέχεια μέσα από το δίκτυό μας με στόχο να βρουν δουλειά οπουδήποτε στο οικοσύστημα της SAP».
Μέσα από την πλατφόρμα «Academy Cube», πλέον και στην Ελλάδα, ο κάθε ενδιαφερόμενος θα έχει τη δυνατότητα να εκπαιδευθεί δωρεάν σε τομείς του ενδιαφέροντός του και παράλληλα να καταχωρίσει το βιογραφικό του ώστε να μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί του εταιρείες με ανοιχτές θέσεις εργασίας που ταιριάζουν στο προφίλ του.

Αντίστοιχα, όπως λέει, προχωρούν οι δραστηριότητες της SAP με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο «τρέχει» έρευνες για τον καρκίνο χρησιμοποιώντας τις πλατφόρμες της εταιρείας, στο πλαίσιο του προγράμματος συμμαχιών της SAP με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Παράλληλα, όπως αναφέρει ο κ. Κοέν, το Κέντρο Καινοτομίας της εταιρείας έχει δημιουργηθεί στην Αθήνα, ήδη απασχολεί 10 άτομα και έχει ως στόχο την εκπαίδευση προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών στις νέες τεχνολογίες. «Υλοποιούμε πολύ ικανοποιητικά το πρόγραμμά μας και χαιρόμαστε με την πρόοδο που κάνουμε στη Νότια Ευρώπη» εξηγεί ο κ. Κοέν. Ο κ. Κοέν υποστηρίζει ότι πρέπει να προωθούνται τεχνολογίες που υποστηρίζουν τα startups, όπως η πλατφόρμα SAP HANA, την οποία, όπως λέει, «όσο πιο πολλά startups υιοθετήσουν τόσο καλύτερο θα είναι για όλους».
Αναγκαιότητα


«Προσπαθούμε να χτίσουμε την κοινότητα του HANA» εξηγεί και τονίζει ότι οι δυνατότητες της πλατφόρμας για ανάλυση μεγάλων δεδομένων είναι σημαντικές. Αλλωστε, όπως λέει, «αναζητούμε εταιρείες που μπορούν να κάνουν big data approach». «Δεν υπάρχουν όρια στο πώς θα εφαρμόσουμε αυτή την προσέγγιση» συνεχίζει. «Οι μαζικές ποσότητες δεδομένων θα αυξήσουν τις ανάγκες των εταιρειών να έχουν ένα εργαλείο που θα δίνει ανάλυση σε πραγματικό χρόνο. Για αυτό πιστεύουμε ότι η HANA θα είναι επιτυχία και αναγκαιότητα για κάθε εταιρεία» παρατηρεί.
Αλλωστε, όπως επισημαίνει, η παραγωγή ψηφιακών δεδομένων πλέον είναι τεράστια και κάθε 18 μήνες αυτά διπλασιάζονται. «Οσα ψηφιακά δεδομένα δημιουργήθηκαν από τις απαρχές της ανθρωπότητας ως το 2005 πλέον παράγονται κάθε οκτώ ώρες» λέει ο κ. Κοέν. «Τα νέα παιδιά γεννιούνται έτοιμα για το ψηφιακό περιβάλλον. Αν η αγορά δεν βελτιώσει την εμπειρία του πελάτη, θα χάσει τη μάχη. Πρόκειται για έναν νέο κόσμο που θα μεταβάλει τα πάντα. Σήμερα βρισκόμαστε στην αρχή όλων αυτών» καταλήγει.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ