Σε τράπεζα μόνο μεγάλων πελατών θα εξελιχθεί η Citibank στην Ελλάδα, μετά την πώληση του τομέα λιανικής τραπεζικής στην Alpha Bank. Η απόφαση του αμερικανικού ομίλου, ο οποίος συμπλήρωσε φέτος 50 χρόνια παρουσίας στη χώρα μας, αποτελεί επέκταση της παγκόσμιας στρατηγικής του. «Στόχος μας είναι η διατήρηση και μεγέθυνση εκεί όπου διαθέτουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και σε αγορές όπου τα μερίδιά μας μάς κατατάσσουν στις τρεις πρώτες θέσεις» σημειώνει μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Grant Carson, διευθύνων σύμβουλος της Citi Ελλάδας.
«Τα μεγέθη μας στη λιανική σε σχέση με τους τέσσερις μεγάλους συστημικούς ομίλους που δημιουργήθηκαν μετά τον τελευταίο κύκλο συγκέντρωσης του κλάδου στην Ελλάδα κινούνται σε χαμηλά επίπεδα και αυτό μέτρησε ιδιαίτερα στην απόφασή μας για πώληση των σχετικών δραστηριοτήτων» τόνισε ο ίδιος. Σύμφωνα με τον κ. Carson, η τράπεζα θα εστιάσει πλέον στην επέκταση των υπηρεσιών που προσφέρει σε ελληνικές μεγάλες επιχειρήσεις, σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς και σε πελάτες της ναυτιλίας, του private banking και του δημόσιου τομέα. Οπως επισημαίνει ο κ. Carson, η Citi είναι «η πρώτη ξένη τράπεζα που λειτουργεί ως βασικός διαπραγματευτής στην αγορά ομολόγων στην Ελλάδα, είναι η βασική τράπεζα για το 90% των πολυεθνικών που είναι ενεργές στη χώρα, ενώ διαθέτει μεγάλο μερίδιο στη ναυτιλιακή χρηματοδότηση». Προσθέτει ότι είναι η πρώτη τράπεζα που ξανάνοιξε τις αγορές για την Ελλάδα ως ανάδοχος της πρώτης έκδοσης εταιρικού ομολόγου, μετά το ξέσπασμα της κρίσης, ενώ παίζει κομβικό ρόλο στην προσπάθεια της χώρας για επανασύνδεση με το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ο διευθύνων σύμβουλος της Citi Ελλάδος αναφέρει ότι «μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής με την Alpha Bank στην τράπεζα στην Ελλάδα θα παραμείνουν περί τους 150 εργαζομένους, για την εξυπηρέτηση των μεγάλων πελατών». Ενδεικτικό του πόσο… private θα είναι οι υπηρεσίες που θα προσφέρει η αμερικανική τράπεζα είναι το γεγονός ότι για να αναλάβει τη διαχείριση της περιουσίας ενός πελάτη, η αξία της θα πρέπει να ξεπερνά τα 25 εκατ. δολάρια!
Υπενθυμίζεται ότι ο τομέας της λιανικής που θα μεταβιβαστεί στην Alpha Bank περιλαμβάνει 430 εκατ. ευρώ σε μεικτά στοιχεία ενεργητικού, 480.000 πελάτες, 1 δισ. ευρώ καταθέσεις, 400 εκατ. ευρώ υπόλοιπα πελατών σε κάρτες και δάνεια, ένα δίκτυο 19 καταστημάτων και περί τους 730 εργαζομένους. Η πώληση, που υπόκειται σε κανονιστικές εγκρίσεις, αναμένεται να ολοκληρωθεί το τρίτο ή το τέταρτο τρίμηνο του 2014. Ωσπου να συμβεί αυτό οι πελάτες της τράπεζας θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται σύμφωνα με τους όρους των συμβάσεών τους από τα σημεία εξυπηρέτησης πελατών της Citi. Εν συνεχεία θα πραγματοποιηθεί η μεταφορά λογαριασμών και πελατειακών σχέσεων στην Alpha Bank.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ