Με 30 εκατ. ευρώ θα συμμετέχει η Γαλλία στο κεφάλαιο του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου.
Αυτό ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξη κ. Νίκου Δένδια με το Γάλλο υπουργό Οικονομικών κ. Σαπέν.
Ο κ. Δένδιας δήλωσε «θα ήθελα κατ’ αρχήν να χαιρετίσω τη δέσμευση της γαλλικής πλευράς να στηρίξει έμπρακτα το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο συμμετέχοντας με 30 εκ. ευρώ σε αυτό και συγκεκριμένα στο σκέλος της χρηματοδότησης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, μέσω της κεφαλαιουχικής συμμετοχής.
Με τον κ. Σαπέν συζητήσαμε αναλυτικά για τα επόμενα βήματα που θα γίνουν για την υλοποίηση της δέσμευσης σε άμεσο χρονικό διάστημα ώστε να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Είναι μια πράξη που δείχνει την αλληλεγγύη της γαλλικής πλευράς, αλλά και την εμπιστοσύνη προς τη χώρα μας, στην οικονομία και την κοινωνία.
Το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο κaι άλλα έξυπνα χρηματοδοτικά εργαλεία που προωθούμε μέσω της μόχλευσης ιδιωτικών και τραπεζικών κεφαλαίων, έχουν διττό στόχο: να τονώσουν τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας προκειμένου να καταφέρουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να επιβιώσουν και να ορθοποδήσουν, και να αποτελέσουν το όχημα για τη στήριξη της υγιούς και βιώσιμης επιχειρηματικότητας, ώστε μέσα από το νέο αναπτυξιακό μοντέλο, να ορθοποδήσει η ίδια η χώρα μας».
Και πρόσθεσε:
«Ενημέρωσα τον κ. Σαπέν για τις προσπάθειες που κάνουμε για να διοχετεύσουμε χρήματα στην ελληνική οικονομία και ζήτησα τη βοήθειά του ώστε να δεχτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή – κάτι το οποίο αποτελεί στόχο για την ελληνική πλευρά –και συγκεκριμένα να επιτραπεί από τα διαρθρωτικά Ταμεία η επιδότηση του επιτοκίων των ήδη ληφθέντων δανείων. Σας λέω ότι επιτρέπεται η επιδότηση επιτοκίου των νέων δανείων, θέλουμε όμως να πετύχουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιδοτήσουμε το επιτόκιο για δάνεια που ήδη έχουν ληφθεί».
Θεωρούμε ότι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό και ζητήσαμε τη γαλλική στήριξη και βοήθεια σε αυτό μας τον στόχο.
Ο κ. Σαπέν από την πλευρά του δήλωσε:
«Η υποστήριξη της οικονομίας και της ανάπτυξης θα πρέπει να γίνει μέσω της υποστήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Για τον λόγο αυτό η Γαλλία επιβεβαίωσε τη δέσμευση του ποσού των 30 εκ. ευρώ, που θα τεθούν στη διάθεση του ελληνικού Ταμείου για την ανάπτυξη και στις προσεχείς εβδομάδες θα συζητηθούν και οι τεχνικοί όροι για την χρήση του ποσού αυτού.
Η υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα πρέπει να περάσει μέσα από εθνικές πολιτικές, αλλά και μέσα από μια ευρωπαϊκή πολιτική, που θα έχει ως στόχο την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Άκουσα με ιδιαίτερη προσοχή στο πλαίσιο αυτό τις προτάσεις σας σχετικά με την διάθεση των Ταμείων, εν προκειμένω των διαρθρωτικών Ταμείων. με σκοπό τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέχρις ότου υπάρξει μια νέα κατάσταση, μια νέα ανάκαμψη στην οικονομία της Ελλάδας, μέχρις ότου τεθούν σε εφαρμογή αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη μείωση των επιτοκίων στα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Θα πρέπει να συνεχίσουμε με τις μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να τις φέρουμε εις πέρας τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γαλλία και θα πρέπει επίσης να επαναπροσανατολίσουμε την ευρωπαϊκή πολιτική έτσι ώστε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ωφεληθούν και οι λαοί μας να μπορέσουν να νιώσουν τα οφέλη της στροφής αυτής».