Στην επαναλειτουργία της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ιταλίας και Ελλάδας αναφέρθηκε σε εκδήλωση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μάκης Παπαγεωργίου.

Oλη η ομιλία του υφυπουργού

«Είναι για δεύτερη φορά μία πολύ σημαντική ημέρα που επαναλειτουργεί το καλώδιο της διασύνδεσης με την Ιταλία και είναι πολύ σημαντικό ότι αυτή η συνεργασία μεταξύ Ιταλίας –Ελλάδος, και ειδικά ΑΔΜΗΕ και TERNA Rete, έχει λειτουργήσει πάρα πολύ καλά αυτά τα δώδεκα χρόνια που έχουμε αυτή τη διασύνδεση» ανέφερε στην έναρξη της ομιλίας του ο κ. Παπαγεωργίου.

Η επαναλειτουργία της διασύνδεσης μεταξύ της Ελλάδος και της Ιταλίας είναι με ένα καλώδιο που αποτέλεσε ένα τεχνολογικό επίτευγμα στην εποχή που κατασκευάστηκε, και συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί μία προηγμένη έκδοση ηλεκτρικής διασύνδεσης, παρά τα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει. Ουσιαστικά λοιπόν η επαναλειτουργία του καλωδίου σηματοδοτεί μία νέα σελίδα, τόσο στην επιχειρηματική συνεργασία ανάμεσα στους δύο Διαχειριστές, όσο και ευρύτερα για την ανάπτυξη των συνεργειών και των επενδυτικών ευκαιριών μεταξύ των δύο χωρών στην αγορά ενέργειας.
«Το σημαντικότερο βέβαια είναι ότι αποτελεί μία «νέα αρχή» που δίνει μία νέα δυναμική στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις στην περιοχή μας με το ευρωπαϊκό διασυνδεδεμένο σύστημα -και σαφώς μέσα στο πλαίσιο ανάπτυξης της εσωτερικής αγοράς σύμφωνα με την ντιρεκτίβα της Κομισιόν- γεγονός που δημιουργεί μία ιδιαίτερη στρατηγική και συμβολική σημασία αν λάβουμε υπόψη τις οικονομικές, ενεργειακές και κυρίως γεωπολιτικές εξελίξεις που διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα, και ειδικότερα στην περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου».

Η ηλεκτρική διασύνδεση θα οδηγήσει εκ νέου σε σημαντικά οφέλη τα ηλεκτρικά συστήματα, τόσο της Ελλάδας όσο και της Ιταλίας, καθώς η εξοικονόμηση για τους έλληνες πολίτες και τις ελληνικές επιχειρήσεις εκτιμάται σε 200 εκ. ευρώ στη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας.

Η Terna Rete Italia υλοποίησε τις αναγκαίες και πλέον προηγμένες από τεχνολογική άποψη εργασίες για την αναβάθμιση του καλωδίου διασύνδεσης, το οποίο αποτελεί την πρώτη και μοναδική απευθείας σύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Δυτικής Ευρώπης. Με συνολικό μήκος 313 χιλιόμετρα (από τα οποία 160 υποθαλάσσια), το καλώδιο συνδέει τους υποσταθμούς της Galatina (στην Ιταλία) και του Αράχθου και έχει δυνατότητα μεταφοράς 500 MW ηλεκτρικής ισχύος. Χάρη στην υιοθέτηση νέων και τεχνολογικά εξελιγμένων λύσεων, το έργο πλέον διαθέτει επίπεδα απόδοσης ασφάλειας που είναι σύμφωνα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές.

Η ηλεκτρική διασύνδεση έχει σχεδιαστεί ώστε να αυξήσει την ασφάλεια και την αξιοπιστία του ιταλικού και του ελληνικού συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, προάγοντας ταυτόχρονα την αμοιβαία βοήθεια και υποστήριξη σε περιπτώσεις εκτάκτων καταστάσεων. Από την έναρξη λειτουργίας της διασύνδεσης Ελλάδας-Ιταλίας, περίπου 21 δισ. kWh ηλεκτρικής ενέργειας έχουν διασχίσει το καλώδιο, ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια ηλεκτρική κατανάλωση μιας περιοχής όπως η Τοσκάνη ή στο τετραπλάσιο της ετήσιας ηλεκτρικής κατανάλωσης της Κύπρου. Με την πάροδο του χρόνου, το ενδιαφέρον των φορέων της αγοράς (που σήμερα υπερβαίνουν τους 20) για τη χρήση του καλωδίου αυξανόταν σταθερά. Πράγματι, το επίπεδο χρήσης – δηλαδή, ο αριθμός των ωρών στη διάρκεια των οποίων η ηλεκτρική σύνδεση οδηγεί σε εισαγωγή ή εξαγωγή τουλάχιστον 80% της διαθέσιμης δυναμικότητας – αυξήθηκε από 10% στη διάρκεια των πρώτων ετών σε 52% το 2012 και σε 64% το 2013.

Ο εκσυγχρονισμός της υποδομής αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση ολοκλήρωσης της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αγοράς και ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην περιοχή της Μεσογείου, υπό την εποπτεία της Ελλάδας και της Ιταλίας. Ο ΑΔΜΗΕ και η Terna Rete Italia συγκαταλέγονται ήδη στους κύριους φορείς προώθησης της Med-TSO, της ένωσης που δημιουργήθηκε για να ενισχύσει τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Μεσογείου και να ενθαρρύνει τις ανταλλαγές ενέργειας ανάμεσα σε όλες τις χώρες που ανήκουν στη λεκάνη της Μεσογείου και τη Βόρεια Αφρική.

Τεχνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά της διασύνδεσης Ελλάδας-Ιταλίας

Η διασύνδεση αποτελείται από μια μονοπολική σύνδεση (δηλ. σύνδεση που χρησιμοποιεί ένα και μόνον καλώδιο υψηλής τάσης) αμφίδρομης ροής μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας. Σε τεχνολογικό επίπεδο, η διασύνδεση συνιστά εξαιρετικά σημαντικό στάδιο στην ανάπτυξη υποθαλάσσιων καλωδίων και ιδιαίτερα καλωδίων συνεχούς ρεύματος (DC), με τα εξής βασικά χαρακτηριστικά:
· Μέγιστη δυναμικότητα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας: 500 MW
· Τάση: 400 kV.
· Συνολικό μήκος: περίπου 313 χλμ., εκ των οποίων 160 χλμ υποθαλάσσια.
· Μήκος επίγειας διαδρομής στην ιταλική πλευρά (Galatina-Otranto): 43 χλμ.
· Μήκος υποθαλάσσιας διαδρομής (Otranto-Αετός): 160 χλμ.
· Μέγιστο βάθος πόντισης του υποθαλάσσιου καλωδίου: 1.000 μ. (κατά τον αρχικό χρόνο κατασκευής, το βάθος αυτό αποτέλεσε παγκόσμιο ρεκόρ για την πόντιση ηλεκτρικού καλωδίου).
· Μήκος επίγειας διαδρομής στην ελληνική πλευρά (Αετός-Άραχθος): 110 χλμ.
· Το συνολικό κόστος του έργου ανήλθε σε 339 εκ. Ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά 40% (περίπου 131 εκ. ευρώ).

Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) Α.Ε. συστάθηκε το 2001 με σκοπό να αναλάβει τα καθήκοντα του Διαχειριστή του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ). Στο πλαίσιο αυτό σκοπός του ΑΔΜΗΕ είναι η λειτουργία, συντήρηση και ανάπτυξη του ΕΣΜΗΕ ώστε να διασφαλίζεται ο εφοδιασμός της χώρας με ηλεκτρική ενέργεια με τρόπο ασφαλή, αποδοτικό και αξιόπιστο.

Η Terna Rete Italia είναι η εταιρεία του Ομίλου Terna η οποία ασχολείται με τη λειτουργία, συντήρηση και ανάπτυξη του εθνικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας. Ως φορέας διαχείρισης και λειτουργίας του δικτύου, η Terna Rete Italia διαχειρίζεται με ασφάλεια τις ροές ηλεκτρικής ενέργειας στο σύνολο των 63.500 χλμ. των γραμμών Υψηλής Τάσης (ΥΤ) του ιταλικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας.