Την απαγόρευση εισαγωγής εμπορευμάτων καταγωγής Κριμαίας ή Σεβαστούπολης που είχε αποφασίσει στις 23 Ιουνίου 2014 το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ υιοθέτησε η Ελλάδα.

Σχετική εγκύκλιος της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων ξεκαθαρίζει πως από την απαγόρευση θα εξαιρεθούν έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2014 οι εμπορικές συμβάσεις που είχαν συνομολογηθεί μέχρι και τις 25 Ιουνίου.

Σημειώνεται πως το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ αποφάσισε να απαγορεύσει την εισαγωγή, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εμπορευμάτων που κατάγονται από την Κριμαία ή τη Σεβαστούπολη, εξαιρουμένων εκείνων στα οποία έχει χορηγηθεί πιστοποιητικό καταγωγής από την κυβέρνηση της Ουκρανίας ή να παράσχει, άμεσα ή έμμεσα, χρηματοδότηση ή χρηματοδοτική βοήθεια, καθώς και ασφάλιση και αντασφάλιση, αναφορικά με την εισαγωγή των εμπορευμάτων αυτών.

Η αξία των προϊόντων που εισάγει ετησίως η Ελλάδα από την Ουκρανία κυμαίνεται μεταξύ 150 εκατ. ευρώ – 200 εκατ. ευρώ. Οι ελληνικές εισαγωγές από την Ουκρανία είναι προσανατολισμένες σε συγκεκριμένους τομείς. Τη μερίδα του λέοντος των ελληνικών εισαγωγών διατηρούν τα κουκιά σόγιας, τα πλατέα προϊόντα θερμής έλασης και ψυχρής έλασης και το καλαμπόκι.