Την Παρασκευή επαναλαμβάνονται οι συνομιλίες σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων της ΕΕ σχετικά με τη λήψη απόφασης για την επιβολή στοχευμένων κυρώσεων σε τομείς της ρωσικής οικονομίας μετά και τη νέα άκαρπη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Οι πολύωρες συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες έληξαν μόνο με συμφωνία για προσθήκη στον κατάλογο των κυρώσεων άλλων 15 προσώπων και 18 εταιρειών για υποστήριξη των φιλορώσων αυτονομιστών και υπονόμευση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Τα ονόματα των προσώπων και των οντοτήτων εναντίον των οποίων θα επιβληθεί πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων και απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ δεν έχουν ακόμη γίνει γνωστά. Αναμένεται να δημοσιοποιηθούν έως το τέλος της εβδομάδας.

Μέχρι τώρα ο κατάλογος με τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ περιλαμβάνει 72 πρόσωπα, Ρώσους και Ουκρανούς φιλορώσους, καθώς και δύο οντότητες που έχουν την έδρα τους στην Κριμαία.

Παρά τις επανειλημμένες απειλές περί της ενδεχόμενης επιβολής σκληρών κυρώσεων στη Ρωσία, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας τον Μάρτιο, η ΕΕ παραμένει διχασμένη και διστακτική στο να τιμωρήσει τον βασικό της προμηθευτή ενέργειας.

Ωστόσο, η κατάρριψη του αεροσκάφους της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία, που οδήγησε στον θάνατο 298 ανθρώπων, πιέζει τους Ευρωπαίους να δράσουν.

Ένα από τα μέτρα κατά της Ρωσίας που εξετάζονται είναι η απαγόρευση αγοράς από τους Ευρωπαίους νέων ομολόγων ή μετοχών που εκδίδονται από ρωσικές τράπεζες.

Σύμφωνα με τους Financial Times, στις προτεινόμενες κυρώσεις περιλαμβάνεται και η απαγόρευση στις ρωσικές τράπεζες να εισάγουν νέες εκδόσεις τους σε ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εμποδίζοντας έτσι αυτές να χρησιμοποιούν το χρηματιστήριο του Λονδίνου ή άλλες χρηματιστηριακές αγορές για να αντλούν κεφάλαια από μη Ευρωπαίους.

Επίσης, ο επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ υπέδειξε πως η ΕΕ θα έπρεπε να σταματήσει τη χορήγηση οποιασδήποτε τεχνικής βοήθειας στη Ρωσία σε ό,τι αφορά στην προσπάθειά της να αναπτύξει κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου στην Αρκτική.