Σε 5,5 – 6 δισ ευρώ υπολογίζεται ότι ανήλθε ο τζίρος της παράνομης αγοράς τυχερών παιχνιδιών κατά τη διάρκεια του 2013 στην Ελλάδα, με ταυτόχρονη σημαντική υποχώρηση στα έσοδα των νόμιμων επιχειρήσεων του κλάδου.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, Ευγένιος Γιαννακόπουλο ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής την Πέμπτη, εκτιμάται ότι 60.000 -100.000 παιχνιδομηχανές λειτουργούν παράνομα στην Ελλάδα. Οπως εκτίμησε δε, ότιοιπαιχνιδομηχανές που θα εγκαταστήσει ο ΟΠΑΠ εντός του 2014 σε νόμιμο δίκτυο, θα καταπολεμήσουν το φαινόμενο αυτό.
Ο κ. Γιαννακόπουλος είπε ότι σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες, το πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι τα χρήματα που τζογάρονται παράνομα από τους παίκτες, κυρίως μέσω των παιχνιδομηχανών και των κομπιούτερ προέρχονται από ένα συγκεκριμένο προφίλ ανθρώπων, συνήθως χαμηλού εισοδηματικού επιπέδου, χαμηλής μόρφωσης και εθισμένων στα τυχερά παίγνια.

«Είναι φανερό ότι έχεις να κάνεις με ένα σοβαρό προβληματικό μέρος. Ελπίζει κανείς ότι οι παιχνιδομηχανές που θα εγκαταστήσει η ΟΠΑΠ ΑΕ από το τέλος του 2014 και έπειτα σε νόμιμα δίκτυα, θα καταφέρουν να το καταπολεμήσουν», ανέφερε ο κ. Γιαννακόπουλος.

Όπως σημείωσε οπρόεδρος της ΕΕΕΠ, μέχρις ότου γίνει ο διεθνής διαγωνισμός και δοθούν οι νόμιμες άδειες για τα παιχνίδια στο διαδίκτυο, η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο ενώ μέχρι στιγμής 24 εταιρίες έχουν συμμορφωθεί με την ελληνική νομοθεσία και προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες.
Ο κ. Γιαννακόπουλος υπογράμμισε επίσης ότι σε όσες εταιρίες δεν συμμορφώνονται με την νομοθεσία, θα διακόπτεται η πρόσβαση από τους ελληνικούς παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου όπως και οι συναλλαγές τους και με τις ελληνικές τράπεζες. Πρόσθεσε δε, ότι μέχρι σήμερα έχει κοπεί η πρόσβαση σε 438 ιστοσελίδες.