Την πώληση μειοψηφικού ποσοστού της Εθνικής Τράπεζας στην Finansbank, τον εξορθολογισμό των λειτουργικών δαπανών και την αναδιάρθρωση διεθνών δραστηριοτήτων και των μη βασικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, προβλέπει το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Εθνικής.

Στοιχεία για το περιεχόμενο του σχεδίου αναδιάρθρωσής της παρέσχε σήμερα Πέμπτη η Εθνική Τράπεζα κατόπιν σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε συνέχεια ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως στις 25 Ιουνίου 2014 η Εθνική Τράπεζα υπέβαλλε μέσω του υπουργείου Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού) το σχέδιο αναδιαρθρώσεως της, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο, το οποίο εγκρίθηκε στις 23 Ιουλίου από την ΕΕ.

Όπως τονίζεται, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολόγησε το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Εθνικής υπό το πρίσμα των σχετικών διατάξεων και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το περιεχόμενο του είναι σύμφωνο με τους κανόνες περί αναδιάρθρωσης των πιστωτικών ιδρυμάτων κατά τη διάρκεια της κρίσης και τα μέτρα που προβλέπονται οδηγούν στην μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της Τράπεζας.

«Το σχέδιο αναδιάρθρωσης προβλέπει τη συνέχιση των ενεργειών αναδιάρθρωσης και εξορθολογισμού που βρίσκονται σε εξέλιξη χωρίς τη μείωση του μεγέθους των τραπεζικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ειδικότερα περιλαμβάνει:

  • Ενίσχυση των τραπεζικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα κυρίως με τον εξορθολογισμό των λειτουργικών δαπανών, την ενίσχυση των καθαρών εσόδων από τόκους και τη συνετή διαχείριση του κινδύνου.
  • Αναδιάρθρωση των διεθνών δραστηριοτήτων και των μη βασικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα.
  • Μείωση της συμμετοχής της Εθνικής στην Finansbank με τη διατήρηση ωστόσο της πλειοψηφικής συμμετοχής της.