Τη δημιουργία νέας αναπτυξιακής τράπεζας και ενός κοινού αποθεματικού ταμείου ανακοίνωσαν οι ηγέτες των BRICS, δηλαδή των κρατών των μεγαλύτερων αναπτυσσόμενων οικονομιών (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότιος Αφρική), μετά το τέλος της συνάντησής τους στη Φορταλέζα της Βραζιλίας. Την επίτευξη της συμφωνίας ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η συμφωνία, η έδρα της αναπτυξιακής τράπεζας θα είναι στη Σαγκάη, την προεδρία θα αναλάβει για μια περίοδο πέντε ετών αρχικά η Ινδία, ενώ το κεφάλαιό της θα είναι 50-100 δισ. δολάρια. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί ένα κοινό αποθεματικό ταμείο με διαθέσιμα 100 δισ. δολάρια.

Η «Νέα Τράπεζα Ανάπτυξης», σύμφωνα με την ανακοίνωση της 6ης συνόδου κορυφής των BRICS, θα επενδύει σε αναπτυξιακά έργα στα κράτη-μέλη της ομάδας.

Το Ταμείο, χάρη στα κεφάλαιά του, θα επιτρέψει να αποφεύγονται «οι βραχυπρόθεσμες πιέσεις ρευστότητας» αλλά και να υπάρξει «η προώθηση μεγαλύτερης συνεργασίας» των κρατών-μελών της BRICS και να «ενισχυθεί η παγκόσμια χρηματοοικονομική ασφάλεια», σημειώνεται στην ανακοίνωση της συνόδου.

Οι χώρες της ομάδας BRICS, που μετρούν το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και το ένα πέμπτο του ΑΕΠ του πλανήτη, συζητούσαν εδώ και χρόνια για αυτό το διττό σχέδιο -το οποίο ουσιαστικά επιδιώκουν να αποτελέσει αντίβαρο στους αντίστοιχους θεσμούς της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στους οποίους θεωρούν ότι δεν εκπροσωπούνται επαρκώς.

Σύμφωνα με την Ρούσεφ, η δημιουργία αυτών των θεσμών αποτελούσε μια προτεραιότητα για τα κράτη-μέλη της ομάδας BRICS, ώστε να προστατευθούν από διάφορα σενάρια κρίσης:

«Θα αποτελούν κάτι σαν δίχτυ ασφαλείας για να αυξηθεί η προστασία για τις χώρες (της ομάδας) BRICS και για άλλες χώρες. Είναι ένα ζήτημα που αφορά την ασφάλειά μας» είπε η πρόεδρος της Βραζιλίας.