«Η Ελληνική Δημοκρατία ανακοινώνει σήμερα ότι έδωσε εντολή σε διεθνείς τράπεζες για τους σκοπούς επικείμενης 3-ετούς ομολογιακής έκδοσης «αναφοράς» σε ευρώ και υπό το αγγλικό δίκαιο. Η συναλλαγή αναμένεται να λάβει χώρα και να τιμολογηθεί στο άμεσο μέλλον, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς», ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που μετέδωσε από χθες το Βήμα καλά πληροφορημένη πηγή ανέφερε στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist το πρωί της Τετάρτης ότι το μεσημέρι επίκειται έξοδος στις αγορές.

Παράγοντες των αγορών θεωρούν ότι «η υπόθεση της νέας εξόδου της Ελλάδας έχει κλείσει» και εκτιμούν ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα ήταν ικανοποιημένο με ένα επιτόκιο στην περιοχή του 3% για ένα τριετές ομόλογο στην περιοχή των τριών δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χαρδούβελης που με ομιλία του άνοιξε το συνέδριο του Economist, ανέφερε ότι η κυβέρνηση «θα προβεί σε κρίσιμες αλλαγές στη φορολογική πολιτική».

Επίσης τόνισε ότι «σταδιακά θα εξαλείψουμε τα έκτακτα μέτρα».

Η έξοδος στις αγορές θεωρείται ένα πρόσθετο διαπραγματευτικό χαρτί στις διαβουλεύσεις με την τρόικα που αρχίζουν το απόγευμα της Πέμπτης στο υπουργείο Οικονομικών.

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν ο τρόπος κάλυψης της «τρύπας» ως 1 δισ. ευρώ από τις (γνωστές και τις αναμενόμενες) αποφάσεις για τα ειδικά μισθολόγια (ένστολοι, γιατροί ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί κ.ά.) αλλά και η πρόταση της κυβέρνησης για ενιαία ρύθμιση από 48 ως 100 δόσεις για τις οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Νωρίτερα, το απόγευμα της Τρίτης παρατηρήθηκε έντονη κινητικότητα στον 6ο όροφο του υπουργείου Οικονομικών με παρουσία στελεχών του ΟΔΔΗΧ.
Την ίδια στιγμή η μείωση του επιτοκίου των τρίμηνων εξάμηνων εντόκων γραμματίων που καταγράφηκε την Τρίτη (επιτόκιο 2,05% από 2,15% στις 10 Ιουνίου) θεωρήθηκε «καλός οιωνός» για τη δεύτερη σε τρεις μήνες έκδοση ομολόγου στη μνημονιακή περίοδο ύστερα από εκείνη της 10ης Απριλίου.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης εκτός από την έγκριση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ από το Eurogroup της Δευτέρας (τυπικώς από το ESM), εξασφάλισε ατύπως και το «πράσινο φως» για τη νέα έκδοση ομολόγου, τριετούς διάρκειας, και σύμφωνα με πληροφορίες ύψους 2,5-3 δισ. ευρώ.
Στο ίδιο μήκος κύματος, κυβερνητικοί παράγοντες ανέφεραν προ ημερών στο Βερολίνο ότι επίκειται νέα έξοδος στις αγορές την τρέχουσα εβδομάδα.

Oλοι στον «Economist»
Πριν όμως από το πρώτο ραντεβού Χαρδούβελη – τρόικας, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο συνέδριο του «Economist» που άρχισε την Τετάρτη το πρωί στο Καβούρι.

Πρώτος μιλά ο κ. Χαρδούβελης και αμέσως μετά ακολουθούν ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ .

Στο πρόγραμμα των ομιλητών ακολουθεί ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην τρόικα Πόουλ Τόμσεν αλλά το απόγευμα της Τρίτης αντικαταστάθηκε από το «νούμερο 2» της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα Ρίζι Γκογιάλ.

Στις 15.00 είναι προγραμματισμένο να μιλήσει στο ίδιο συνέδριο ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας και επίσης την ίδια ημέρα οι πρώην πρωθυπουργοί της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα και Μάριο Μόντι.
Ο κ. Ρέγκλινγκ αναμένεται στο υπουργείο Οικονομικών στις 16.00 για συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο ενώ πρόκειται να μεταβεί και στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου θα δει τον νέο διοικητή κ. Γιάννη Στουρνάρα.
Το έτερο στέλεχος της τρόικας, ο νέος επικεφαλής της Κομισιόν στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο (στη θέση του Ματίας Μορς), θα μιλήσει το μεσημέρι της Πέμπτης (13.15) στη δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου του «Economist», οι εργασίες του οποίου αναμένεται ότι θα κλείσουν με ομιλία του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά.

HeliosPlus