Μπορεί ένα όμορφο θερινό βράδυ, αρχές Ιουλίου, σε ένα ακριτικό νησί, όπως το Καστελόριζο, σε πάρτι γενεθλίων, παρουσία πάρα πολλών κροίσων από όλο τον πλανήτη να είναι στο επίκεντρο η ελληνική οικονομία; Και όμως είναι.

Αυτό συνέβη το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στο Μανδράκι του Καστελόριζου, όπου ο

ομογενής δισεκατομμυριούχοςΑντριου Λιβέρηγιόρταζε τα 60α γενέθλιά του, στο κτήμα τουξαδέλφου τουΝικ Μύταρος.
Η προσοχή όλων εκτός από τον οικοδεσπότη Λιβέρη, πρόεδρο της Dow Chemical, μέλος του ΔΣ της ΙΒΜ, καθώς και πρόεδρο του Διεθνούς Συμβουλίου Ενώσεων Χημικών, αντιπρόεδρο του Business Council και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Business Roundtable, ήταν στο πρόσωπο τουΑντώνη Σαμαρά.
Ο Πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τη σύζυγό τουΓεωργία Σαμαρά, ήταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Μεγάλοι οικονομικοί παράγοντες που έφθασαν στο νησί για να τιμήσουν τον Λιβέρη, είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον κ. Σαμαρά και να τον ρωτήσουν για την ελληνική οικονομία.
Πολλοί, μεταξύ των οποίων μεγαλοεπιχειρηματίες από Αυστραλία, ΗΠΑ, Αργεντινή, Μεξικό και Ευρώπη, αλλά και ο γενικός διευθυντής τηςCoca-Cola, πεπεισμένοι ότι η ελληνική οικονομία απέφυγε τη χρεοκοπία και έχει προοπτικές ανάπτυξης, ενδιαφέρθηκαν για επενδύσεις στην Ελλάδα και ζήτησαν ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, αλλά και αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές, ώστε η χώρα μας να γίνει ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.
ΟΠρωθυπουργός είχε σύμμαχο τον Λιβέρη που τον έχει στηρίξει πολλές φορές, ενώ με τις επαφές του βοηθάει και την προσπάθεια για νέα έξοδο στις αγορές, όπως είχε κάνει και ο Τζ. Ντάιμον, ο ισχυρός άνδρας τηςJPMorgan, που ήταν να συναντηθεί προ ημερών με τον κ. Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου και πιθανότατα θα βρισκόταν στο Καστελόριζο, αλλά η περιπέτειά του με τον καρκίνο τον κράτησε στις ΗΠΑ.
Πριν λίγες ημέρες ο Λιβέρης είχε επισκεφθεί το Μέγαρο Μαξίμου, όπου και ανακοινώθηκε μιασημαντική συμφωνία, η οποία υπογραμμίζει την αναβάθμιση του πολυεθνικού ενδιαφέροντος για τη χώρα μας.
ΗIBMCorp. και ηDowChemicalCompany(εταιρία του Λιβέρη) θα αξιοποιήσουν το κέντρο παροχής υπηρεσιών που λειτουργεί η πρώτη στην Αθήνα, με στόχο να υποστηρίξει μηχανογραφικά τις δραστηριότητες της δεύτερης ανά τον κόσμο.
Στο πρωθυπουργικό γραφείο είχαν συναντηθεί οι κκ. Σαμαράς, Λιβέρης και ο επικεφαλής της IBM Ευρώπης, Ριτς Χιουμ, που σημείωσε ότι η η IBM διαθέτει παρόμοια κέντρα σε Βερολίνο, Πεκίνο, Ντάλας, Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Τόκιο, Ουάσιγκτον και Ζυρίχη.
Ο Λιβέρης γνωρίζεται χρόνια με τον Σαμαρά και πέρυσι τιμήθηκε παρουσία του ίδιου σε τελετή στο Μουσείο της Ακρόπολης, ως διακεκριμένη ελληνική προσωπικότητα μαζί με τον συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου, τον καθηγητή Βιολογίας Αριστείδη Πατρινό, τον διευθύνοντα σύμβουλο της 20th Century Fox Δημήτρη Ν. Γιαννόπουλο, τον δημοσιογράφος Νίκο Αλιάγα και το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Ποιος είναι ο Λιβέρης
Ο Λιβέρης, το πρόσωπο του οποίου είναι σε γραμματόσημο των ΕΛΤΑ που θα κυκλοφορεί έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2014, κατάγεται από το Καστελόριζο και γεννήθηκε στην Αυστραλία. Είναι δισεκατομμυριούχος, σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα (υπήρξε και του Μπιλ Κλίντον) σε θέματα Εξωτερικού Εμπορίου, επικεφαλής από το 2004 του πολυεθνικού αμερικανικού κολοσσού Dow Chemical με 45.000 εργαζόμενους, ειδικεύεται στη μεταποιητική βιομηχανία, τη μηχανολογία, τις πωλήσεις και τη διεύθυνση επιχειρήσεων,ενεργειακά προβλήματα, μέχρι ιδέες για οικονομικές διεξόδους. Ο Λιβέρης μαζί με τέσσερις άλλους διακεκριμένους επιχειρηματίες, είναι ο ιθύνων νους της πρωτοβουλίας «Hellenic Initiative», που δημιουργήθηκε με σκοπό τη στήριξη της Ελλάδας και τη βελτίωση της εικόνας της σε διεθνές επίπεδο.