Παράταση ως τις 14 Ιουλίου και για την υποβολή του Ε9

Ως και τη Δευτέρα 14 Ιουλίου παρατάθηκε με νομοθετική ρύθμιση η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των δηλώσεων ακινήτων, του γνωστού έντυπου Ε9, στο οποίο αποτυπώνεται η περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων κατά την 1η Ιανουαρίου 2014.

Η αρχική ημερομηνία έληγε στις 30 Μαΐου, αλλά λόγω των προβλημάτων που υπήρξαν στην ηλεκτρονική υποβολή του περιουσιολογίου δόθηκαν αλλεπάλληλες παρατάσεις.
Με την τροπολογία ορίζεται ότι οι δηλώσεις Ε9 θα μπορούν να υποβάλλονται εμπρόθεσμα ως και τις 14 Ιουλίου και ότι ο καταληκτικός χρόνος εξόφλησης της πρώτης δόσης του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) για το οικονομικό έτος 2014 είναι η 31η Ιουλίου 2014.
Οι δύο επόμενες δόσεις θα καταβληθούν την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Σεπτεμβρίου και του Νοεμβρίου 2014. Σε περίπτωση όμως που το συνολικό ποσό της οφειλής είναι ως 300 ευρώ, εξοφλείται ως τις 29 Αυγούστου 2014.
Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Ιουλίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή και των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, ενώ στο τέλος Ιουλίου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλουν και την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος.

Προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω εργατικού ατυχήματος

Ο κ. Θόδωρος Μαυρολιάς ερωτά:
«Θα ήθελα να με πληροφορήσετε για τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω εργατικού ατυχήματος»

Απάντηση: Πλήρη σύνταξη δικαιούται η οικογένεια των εργαζομένων σε περίπτωση θανάτου λόγω εργατικού ατυχήματος. Το ισχύον καθεστώς γύρω από τη σύνταξη από εργατικά ατυχήματα και επαγγελματική ασθένεια που δικαιούνται τα μέλη της οικογένειας αναλύει το δίκτυο πληροφόρησης και συμβουλευτικής των εργαζομένων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ. Το συγκεκριμένο νομικό καθεστώς καθορίζεται από τους Νόμους 3863/10, 3385/2005 και 3232/2004.
Οπως αναφέρει, σε περίπτωση θανάτου λόγω εργατικού ατυχήματος η σύνταξη χορηγείται ανεξάρτητα από χρονικές προϋποθέσεις, δεδομένου ότι αρκεί έστω και μία ημέρα ασφάλισης στο Ταμείο. Σημειώνεται ότι το ποσό της σύνταξης στην περίπτωση αυτή δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το ποσό που προκύπτει με βάση 6.000 ΗΕ στην 10η ασφαλιστική κλάση του ΙΚΑ. Το ίδιο καθεστώς ισχύει και για τις περιπτώσεις θανάτου λόγω επαγγελματικής ασθένειας. Η σύνταξη χορηγείται στην οικογένεια του ασφαλισμένου και το ύψος της σύνταξης στην περίπτωση αυτή δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το ποσό που προκύπτει με βάση 6.000 ΗΕ στην 10η ασφαλιστική κλάση του ΕΤΕΑΜ.
Η δήλωση της ψιλής κυριότητας ακινήτου
Ο κ. Μηνάς Παραλυκίδης ερωτά:
«Ο πεθερός μου με δωρεά εν ζωή το 1998 άφησε στον γιο μου, που γεννήθηκε το 1992, την ψιλή κυριότητα από μια μονοκατοικία 65 τ.μ. σε ένα χωριό της Ελασσόνας. Την επικαρπία την άφησε στην κόρη του και η ψιλή κυριότητα και η επικαρπία δηλώθηκαν στο Ε9. Επίσης δηλώνεται και εισόδημα 100 ευρώ μηνιαίως από το ενοίκιο του εν λόγω σπιτιού. Εφέτος θα πρέπει να ξανακάνουμε Ε9 και να δηλωθεί ξανά η ψιλή κυριότητα στο όνομα του γιου, που πλέον είναι 22 ετών, φοιτητής και προστατευόμενός μας; Η δήλωση θα φέρει τεκμαρτό εισόδημα, άρα και φόρο, στο όνομα του γιου μου. Εχω τρία παιδιά: ο ένας γενν. 1989, μεταπτυχιακός φοιτητής ακόμη, εφέτος προστατευόμενος, 1992 ο εν λόγω και 2001 μαθήτρια Γυμνασίου».

Απάντηση:
Εφόσον δεν έχετε καμία μεταβολή στην περιουσιακή και οικογενειακή κατάσταση, δεν έχετε υποχρέωση να υποβάλετε ξανά το Ε9. Ο γιος σας ως ψιλός κύριος δεν έχει καμία φορολογική υποχρέωση. Ούτε υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης έχει εφόσον είναι προστατευόμενο μέλος.
Πόθεν έσχες – Αγορά χρεογράφων
Ο κ. Π.Α.Κ. ερωτά:
«Γνωρίζω από απαντήσεις σας ότι τα κάθε είδους αξιόγραφα (μετοχές, αμοιβαία, ομόλογα κ.λπ.) δεν απαιτούσαν πόθεν έσχες για την αγορά τους μέχρι 31/12/13. Θα παρακαλούσα να μου γνωρίσετε αν και αξιόγραφα (π.χ. αμοιβαία και ομόλογα) τα οποία μεταφέρθηκαν και πιστώθηκαν ως τέτοια σε θεματοφυλακή ελληνικής τράπεζας μέχρι 31/12/13, προερχόμενα όμως από θεματοφυλακή τράπεζας του εξωτερικού, εξαιρετούνται επίσης του πόθεν έσχες».

Απάντηση:
1. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 32 του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν. 4172/2013), οι οποίες ισχύουν για τα εισοδήματα που αποκτώνται από το έτος 2014 και μετά, υπάγονται στο πόθεν έσχες τα χρηματικά ποσά που καταβάλατε για την αγορά επιχειρήσεων ή τη σύσταση ή αύξηση του κεφαλαίου επιχειρήσεων που λειτουργούν ατομικώς ή με τη μορφή ομόρρυθμης ή ετερόρρυθμης ή ανώνυμης εταιρείας ή περιορισμένης ευθύνης εταιρείας ή ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρείας ή κοινωνίας ή κοινοπραξίας ή αστικής εταιρείας, καθώς και τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται για την αγορά εταιρικών μερίδων και χρεογράφων γενικώς. 2. Οι πιο πάνω διατάξεις δεν ίσχυαν με το προηγούμενο καθεστώς φορολογίας του Ν. 2238/1934. 3. Αποψη της στήλης είναι ότι δεν υπάγεστε στο πόθεν έσχες διότι τα αξιόγραφα που έχετε προϋπήρχαν της ισχύος των πιο πάνω διατάξεων και απλώς μεταφέρθηκαν προς φύλαξη από μία τράπεζα σε άλλη.


Φορολογία νέων ατομικών επιχειρήσεων
Η κυρία Πασά ερωτά:
«Είμαι νέα ασφαλισμένη στο ΙΚΑ (μετά το ’93), δεν έχω πολλά ένσημα, γύρω στα 1.200. Αυτή τη στιγμή εργάζομαι με ΙΚΑ και θέλω παράλληλα να ξεκινήσω κάτι που θεωρώ ότι είναι οικοτεχνία (κατασκευή φορεμάτων με την οικιακή μου μηχανή και στο χέρι, 1-2 κομμάτια την ημέρα), γνωρίζω πως πιθανότατα θα έχω απαλλαγή από ΟΑΕΕ. Η ερώτησή μου είναι αν θα φορολογούμαι με το 26% των ελεύθερων επαγγελματιών, αν μπορώ ή αν χρειάζεται να έχω ταμειακή μηχανή ή θα κόβω παροχή και αν παίζει ρόλο που ίσως τα εισοδήματα από την οικοτεχνία να είναι περισσότερα από την κανονική μου εργασία που είναι πλήρης αλλά ο μισθός χαμηλός (δηλαδή αν από τον ΟΑΕΕ μου πούνε πως πρέπει να ασφαλιστώ πλήρως εκεί, αφού έτσι όπως το σκέφτομαι τα χρήματα μάλλον θα είναι περισσότερα από τη δεύτερη απασχόληση)».

Απάντηση:
1. Θα φορολογηθείτε με την κλίμακα φόρου από ατομικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα, δηλαδή με συντελεστή 26% για καθαρά κέρδη μέχρι 50.000 ευρώ και με συντελεστή 33% για κέρδη πάνω από 50.000 ευρώ. Για τις νέες ατομικές επιχειρήσεις ή νέους ελεύθερους επαγγελματίες με πρώτη δήλωση έναρξης επαγγέλματος από 1/1/2013 και για τα τρία πρώτα έτη άσκησης επαγγέλματος, ο φορολογικός συντελεστής 26% μειώνεται σε 13% εφόσον το εισόδημα από την επαγγελματική δραστηριότητα δεν υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ. 2. Για τις πωλήσεις λιανικώς θα χρησιμοποιήσετε ταμειακή μηχανή, ενώ για τις πωλήσεις σε άλλους επαγγελματίες τιμολόγιο.
Συγκυριότητα σε ακίνητο στην Ελλάδα
Η κυρία Μαρία Κουφίδου ερωτά:
«Καλημέρα, εγώ ζω στο εξωτερικό, έχασα τον άνδρα μου και είμαι τώρα 10 μήνες στην Ελλάδα, έχω ένα διαμέρισμα 64 τ.μ. όπου διαμένω, το έχω από μισό με την αδελφή μου, δεν το νοικιάζω και δεν έχω κανένα εισόδημα από την Ελλάδα, πρέπει να κάνω φορολογική δήλωση; Αλλοι λένε ναι κι άλλοι όχι. Δεν ξέρω τι να κάνω».

Απάντηση:
Οσοι διαμένουν στην Ελλάδα πάνω από 183 ημέρες κάθε ημερολογιακό έτος θεωρείται ότι είναι κάτοικοι Ελλάδας και έχουν υποχρέωση να υποβάλουν φορολογική δήλωση. Εχετε υποχρέωση να υποβάλετε φορολογική δήλωση για το γεγονός και μόνο ότι έχετε συγκυριότητα σε ακίνητο που βρίσκεται στην Ελλάδα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ