Οι αποδόσεις ομολόγων της ευρωζώνης με χαμηλή αξιολόγηση υποχωρούσαν την Παρασκευή μετά τις επεξηγήσεις της ΕΚΤ για τα μακροπρόθεσμα δάνεια που θα χορηγήσει στις τράπεζες και τις δηλώσεις για πιθανό τύπωμα χρήματος, αναφέρει το Reuters.

Η ΕΚΤ θα δώσει από τον Σεπτέμβριο στις τράπεζες την δυνατότητα να δανειστούν μέχρι 1 τρισ. ευρώ για τέσσερα χρόνια με επιτόκιο μόλις 0,25% με την ελπίδα ότι έτσι θα ενισχυθεί η ρευστότητα προς επιχειρήσεις και καταναλωτές.

Δύο στοιχεία του συγκεκριμένου προγράμματος ευνοούν τα ομόλογα της περιφέρειας της ευρωζώνης. Πρώτον, για τις τράπεζες της περιφέρειας που προσπαθούν να μειώσουν το δανεισμό τους θα ισχύουν καλύτεροι όροι. Δεύτερον, μέρος των δανείων αυτών θα μπορούν να το χρησιμοποιούν για την αγορά κρατικών ομολόγων και οι βραχυπρόθεσμοι τίτλοι με απόδοση άνω του 0,25% προέρχονται από την περιφέρεια της ευρωζώνης.

Η απόδοση του ισπανικού 10ετούς ομολόγου υποχωρούσε 3 μονάδες βάσης στο 2,67%.

«Δεν θεωρώ ότι το θέμα της περιφέρειας έχει λήξει», σχολίασε ο Marius Daheim, επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης στην Bayerische Landesbank.

«Η αγορά έχει ανακτήσει κάποια εμπιστοσύνη από τις δηλώσεις της ΕΚΤ ότι θα υπάρχει ρευστότητα»
πρόσθεσε.

Ένας ακόμη λόγος που συνέβαλε στο ράλι των ομολόγων ήταν το ότι η ΕΚΤ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ενός προγράμματος αγοράς ομολόγων μεγάλης κλίμακας.