Το πρόγραμμα 6.500 απολύσεων μέχρι το τέλος του 2014 και τις «δεξαμενές» από τις οποίες θα προέλθουν προετοιμάζει ενόψει της άφιξης της τρόικας η οποία θα ζητήσει αναλυτικά στοιχεία για τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, τη διαθεσιμότητα (η οποία κατά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ολοκληρώθηκε) και τον απολογιστικό αριθμό των απολύσεων.
Σύμφωνε με πληροφορίες που έρχονται στη δημοσιότητα το πρόγραμμα και οι αποφάσεις για τον τελικό αριθμό απολύσεων θα προέλθει εφ΄όσον ολοκληρωθούν τα εξής:
•Η εκδίκαση των πειθαρχικών υποθέσεων. Γίνεται προσπάθεια επιτάχυνσης και το πρώτο εξάμηνο του 2014 οδηγήθηκαν στην έξοδο 500 επίορκοι.
•Οι έλεγχοι που διεξάγονται από το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τον εντοπισμό υπαλλήλων που έχουν διοριστεί και εργάζονται με πλαστά πιστοποιητικά.
•Οι έλεγχοι που διεξάγονται για παράνομες μετατροπές συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου.
•Η μείωση του προσωπικού σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και οι συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και φορέων του δημοσίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή η διαδικασία υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για προσλήψεις από το «παράθυρο» συμβούλων υπουργών που παρέμειναν στην κυβέρνηση ή αντικαταστάθηκαν κατά τον τελευταίο ανασχηματισμό με πιο χαρακτηριστική τη μεθόδευση στο ΚΕΠΕ, αλλά και τακτοποιήσεις «ημετέρων» στους Δήμους.
Το πρόγραμμα απολύσεων και διαθεσιμότητα στο Δημόσιο θα βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει η κυβέρνηση με τους επικεφαλής της Τρόικας την ερχόμενη εβδομάδα. Υπενθυμίζεται ότι το Μνημόνιο προβλέπει ότι το διάστημα 2013 -2014 θα πρέπει να πραγματοποιηθούν 15.000 απολύσεις.
Το 2013 έγιναν 3.600 απολύσεις.
Αλλες 5.000 έγιναν το πρώτο εξάμηνο του 2014 και προήλθαν σχολικούς φύλακες (1.400), εργαζομένους στον ΕΟΠΥΥ (2.500), δημοτικούς αστυνομικούς (200), εκπαιδευτικούς των ΕΠΑΛ (100), καταργήσεις 21 Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (100) καθώς και από καταργήσεις θέσεων σε διάφορα υπουργεία (100).