Κορυφαίες πηγές του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαιώνουν στο vima.gr ότι ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 11:00 το πρωί της Παρασκευής τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group με συμμετοχή από την Αθήνα του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Χρηστου Στεφανάδη και ενέκρινε την υπο-δόση του 1 δισ. ευρώ αφού νωρίτερα παρουσιάστηκε από την πλευρά της Ελλάδας η εκτέλεση των έξι προαπαιτούμενων δράσεων για την υπο-δόση του και την έγκρισή της.

Το ζήτημα θα επισφραγιστεί πολιτικά την Δευτέρα στη συνεδρίαση του Eurogroup με συμμετοχή του Γκίκα Χαρδούβελη και στελεχών της τρόικας η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τον έλεγχό της στην Αθήνα την ερχόμενη Τετάρτη 9 Ιουλίου.

Εν τω μεταξύ εχθές Πέμπτη κλείδωσε η υλοποίηση των δύο κρίσιμων προαπαιτούμενων για την υπό-δόση του 1 δισ ευρώ που εκκρεμούσαν και αφορούσαν στη μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών, αλλά και στην υιοθέτηση κώδικα συμπεριφοράς για τα μέλη της κυβέρνησης, ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη.

Η απόφαση του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη για τα νέα ποσοστά μικτού κέρδους των φαρμακοποιών και των χονδρέμπορων φαρμάκων για τα συνταγογραφούμενα και μη φάρμακα δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ενώ στη Διαύγεια δημοσιεύθηκε ο «Κώδικας Δεοντολογίας των Μελών τη Κυβέρνησης» που υπογράφεται από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα που συνδέονται με τη ψήφιση του νόμου για το υπαίθριο εμπόριο, τη ψήφιση του νόμου για την αδειοδότηση των επενδύσεων και του νόμου για τον χωροταξικό σχεδιασμό, τη συμπλήρωση της λίστας με τους φόρους και τις χρεώσεις υπέρ τρίτων, την κοινή υπουργική απόφαση για το συμψηφισμό της επιστροφής του ΦΠΑ και των οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία και την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών έχουν εφαρμοσθεί.

Την επόμενη εβδομάδα η εκταμίευση της δόσης

Ευρωπαίος αξιωματούχος αποσαφήνισε από τις Βρυξέλλες ότι η δόση του 1 δισ. ευρώ πρόκειται να εκταμιευθεί την επόμενη εβδομάδα μετά την εκπλήρωση των 6 προαπαιτούμενων, την οποία επικύρωσε σήμερα τηλεδιάσκεψη της Ευρωζώνης.

Η σχετική απόφαση θα ληφθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) τη Δευτέρα 7 Ιουλίου .

Ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ακόμη ότι μετά τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στη σημερινή τηλεδιάσκεψη το Eurogroup αναμένει ότι η δεύτερη δέσμη με τις υπόλοιπες έξι προαπαιτούμενες δράσεις, στην οποία όπως διευκρίνισε περιλαμβάνεται και το θέμα της ΔΕΗ, θα έχει εκπληρωθεί έως τα τέλη Ιουλίου, ώστε να εκταμιευθεί η άλλη δόση του 1 δισ. ευρώ.